Salli-journalistipalkinnot jaettiin Helsingin Seudun Journalistien (HSJ) vuosikokouksessa Helsingissä 23.3.2022. Tunnustuksia jaettiin tänä vuonna kolme ja yksi niistä annettiin Urheilutoimittajain Liiton Fair Play -lehden päätoimittaja Nina Jakoselle. Muut tunnustuksen saaneet olivat WSOY:n toimituspäällikkö ja kustannustoimittaja Mikael Ahlström sekä selkokielinen uutismedia Selkosanomat yhdessä sen sisarjulkaisun Lätta bladetin kanssa.

Fair Play -lehden päätoimittaja Nina Jakonen sai tunnustuksen perinteikkään urheilujulkaisun määrätietoisesta ja ansiokkaasta kehitystyöstä. Palkintoperusteluissa kerrottiin, että Jakonen on kehittänyt ja päivittänyt sisältöä 2020-luvun ammattikunnan tarpeita vastaavaksi. Hän on tinkimättömällä työllä kehittänyt liiton ”läpyskästä” arvostetun ammattilehden, joka keskittyy tiukasti journalismiin, urheilujournalismin erityiskysymyksiin ja ajankohtaisteemoihin Suomessa. Uudistunut ilme, laadukkaat sisältösuunnitelmat, huolellinen tekstien editointi ja viimeistelty taitto ovat onnistuneen uudistuksen avaimia. Fair Play on myös yksi harvoista lehdistä, joka julkaisee urheilukirjojen arvioita jokaisessa numerossa.

Jäsenistön keskuudessa Fair Playtä odotetaan ja arkistoidaan. Toimittajien ja urheilujournalismin seuraajien palaute lehden kehittymisestä on ollut myönteistä. Mielenkiintoiset sisällöt ja aktiivinen sosiaalisen median tiedottaminen ovat kasvattaneet lukijakuntaa myös liiton ulkopuolelle.

Fair Play -lehden lisäksi Nina Jakonen on toteuttanut kunnianhimolla monia Urheilutoimittajain Liiton tärkeitä projekteja Vuoden urheilija -äänestysuudistuksesta Urheilujournalismin iltaan. Hänen 20-vuotinen kokemuksensa järjestölehtien päätoimittamisesta on luissa ja ytimissä.

Fair Play -lehden päätoimittaja oli tunnustuksesta iloisen yllättynyt ja kiitti palkintotilaisuudessa myös omiaan.

– Totta kai tunnustus lämmittää mieltä. Itse asiassa todella paljon, kertoo Jakonen.

– Fair Play -lehden toimittaminen ei kuitenkaan onnistu yksin, joten kiitos ja tunnustus kuuluu muillekin. Lehteä tehdään pienin resurssein ja pääasiassa vapaaehtoisvoimin.

– Erityiskiitokset haluankin lähettää tässä yhteydessä juttujen editoijana jo vuosia auttaneelle ”pilkkuiita” Matti Hannulalle, loistavana sparraajana toimivalle Esko Hatuselle, lehden idearikkaalle toimitustiimille – Harri Laiho, Taru Nyholm, Tapio Ahlroth, Esko Hatunen – sekä tietenkin liiton hallitukselle, joka on hikikarpaloita säästämättä tehnyt talkoovoimin laatujuttuja lehden jokaiseen numeroon.

– Kiitokset kuuluvat myös lehden taittajalle Taina Kemppaiselle, joka auttaa ja joustaa silloin, kun on tarvetta. Ilman ilmoitustuloja ei olisi lehteäkään, joten kiitokset vielä myös toimivasta yhteistyöstä lehden juhlanumeron ilmoitusmyyntiä minun kanssani tekevälle Erkki Hirvoselle.

Nina Jakonen.

Uusin Fair Play -lehti on luettavissa liiton verkkosivuilla:

Teksti: Esko Hatunen.