Urheilutoimittajain Liitto palkitsee Urheilujournalismin illassa perjantaina 16. joulukuuta 2022 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Ensimmäiset ehdokkaat on julkistettu kahdessa eri palkintokategoriassa.
Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilujournalistin ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 palkittiin ensimmäisen kerran Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Viime vuonna otimme jälleen yhden palkintokategorian lisää mukaan ja palkitsimme Vuoden sykähdyttävimmän urheiluvalokuvan.
Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa – Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva – on muodostettu erilliset palkintoraadit. Kaikki voittajat julkistetaan 16. joulukuuta 2022.
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaissa ilmiöjuttu pienestä lappilaiskunnasta, Turussa runsaasti keskustelua herättänyt juttusarja ja tatamin pimeään puoleen rohkeasti pureutuva artikkeli
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela (pj.), Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja Hämeen Sanomien urheilutoimittaja Topias Kauhala. (Mahdollisissa jääviystilanteissa raadin puheenjohtajan ääni ratkaisee.)
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tiedotteen lopussa):
– Niina Lavian artikkeli Räpylä kädessä syntyneet (Lapin Kansa)
– Samuel Savolaisen artikkeli Tatamin pimeä puoli (Hämeen Sanomat)
– Turun Sanomien urheilutoimituksen Sata kaikkien aikojen tepsiläistä -juttusarja (Harri Ahola, Joonas Jussila, Jussi Leppäsyrjä ja Maria Vesterinen)
Vuoden urheilujuttu -palkintokategoriassa ovat mukana kirjoitetut urheilujutut, kolumnit, juttukokonaisuudet, juttusarjat yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi paikallislehden toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että teksti on journalistisesti ansiokas.
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaissa podcast-sarjoja ja monikanavaista rallia
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksen opettaja Esko Hatunen (pj.), Viaplay Groupin jalkapallotuottaja Antti Salo ja Yle Urheilun tuottaja Laura Lehtonen. (Mahdollisissa jääviystilanteissa raadin puheenjohtajan ääni ratkaisee.)
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tiedotteen lopussa):
– Antti Mäkisen ja Kimmo Timosen Kimanttia-podcast
– Jaksomedian Pudotuspeli-podcast
– Yle Urheilun Jyväskylän MM-ralli
Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategoriassa ovat urheiluaiheiset journalistisesti ansioituneet dokumentit, verkkovideot, ohjelmasarjat, podcastit, suorat radio-/tv-lähetykset, radio-ohjelmat, videot, liikkuvat kuvat, audiot yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että sähköinen sisältö on journalistisesti ansiokas.
Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaat
Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun voittajaehdokkaat julkistetaan maanantaina 5. joulukuuta. Valinnan tekee Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat ammattivalokuvaajat Kalle Parkkinen ja Elmeri Elo.
Urheilujournalismin ilta 16.12.
Kaikki voittajat julkistetaan Urheilutoimittajan Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 16. joulukuuta noin klo 20.30 alkaen Helsingissä. Illan aikana julkistetaan myös Vuoden urheilukirja -finalistit yhteistyössä Suomen Urheilumuseosäätiön kanssa.
Urheilujournalismin iltaan ovat tervetulleita niin Urheilutoimittajain Liiton jäsenet kuin kaikki muutkin urheilujournalismista kiinnostuneet. Ilmoittautumiset 5.12. mennessä: Ilmoittautumislomake.
VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJAEHDOKKAAT
Niina Lavia, Lapin Kansa – Räpylä kädessä syntyneet
30.7.2022
Ilmiöjuttuja kaivataan urheilusivuille aina. Simo on pieni eteläisessä Lapissa sijaitseva alle 3000 asukkaan kunta, joka kummallisella tavallaan hengittää pesäpalloa. Erikoiseksi Simon tekee sekin, että lähikunnissa pesäpalloa ei pelata oikeastaan ollenkaan, mutta Simossa se on käytännössä ainoa laajalti harrastettava urheilulaji. Eli simolaiset todella syntyvät räpylä kädessään, kuten Lapin Kansa ilmiöjuttunsa heinäkuun lopulla uutisoi. Niina Lavian tekemä juttu selvittää Simon pesäpalloilmiötä monipuolisen tyylikkäästi ja mainiota juttua värittää erinomainen kuvitus. Hyvän mielen juttu on sellainen, jonka lukevat innokkaasti myös ne lehden lukijat, jotka useimmiten sivuuttavat urheilusivut kokonaan. Lavian juttu kerää urheilusivuille uusia lukijoita, mikä on iso ansio sekin.
Samuel Savolainen, Hämeen Sanomat – Tatamin pimeä puoli
6.2.2022
Hämeen Sanomien artikkelissa pureuduttiin Hämeenlinnan Judoseuran pitkäaikaisen valmentajan Olli Paasimaan toimintaan. Seuran entiset naisurheilijat kertoivat Paasimaan epäasiallisesta käytöksestä, johon kuului muun muassa alastomuutta, väkisin suutelua ja epäeettisiä kommentteja. Samuel Savolaisen kirjoittamassa artikkelissa avattiin vaikeaa tapausta sen vaatimalla perusteellisuudella ja tarkkuudella. Haastateltavia oli kymmenkunta ja jutun tyylilaji oli harkitun hillitty. Artikkelin arvoa lisää se, että Paasimaan kaltaiset hahmot ovat Hämeenlinnan kokoisissa kaupungeissa usein koskemattomia. Piirit osaavat olla pieniä ja paikallisilla voimahahmoilla on monesti ystäviä tai edes tuttuja toimitustenkin sisällä. Ellei varsinaiseen rikossyytteeseen ole löytynyt aihetta, jäävät vastaavat tarinat medialta monesti kertomatta, mutta tällä kertaa ei käynyt niin.
Turun Sanomat – Sata kaikkien aikojen tepsiläistä
3.9.–22.10.2022
Turun Sanomien urheilutoimitus toteutti Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlien kunniaksi mittavan juttusarjan, jossa laitettiin järjestykseen sata kaikkien aikojen TPS-pelaajaa kaikista seuran nykyisistä lajeista (jalkapallo, jääkiekko, keilailu ja salibandy). Sarja oli suunniteltu ja toteutettu perusteellisesti. Jokaiseen juttusarjan osaan liittyi iso henkilöhaastattelu yhdestä pelaajasta sekä osa listausta sijalta sata alkaen. Jokaisesta listalle yltäneestä pelaajasta oli lyhyt tiivistelmä. Sarjan toteutus osoittaa vahvaa asiantuntemusta ja jutut olivat hyvin kirjoitettuja. Tutuista pelaajista oli usein löydetty uusia näkökulmia ja jutut olivat haastateltaviensa ”näköisiä”, sillä toimittajat olivat saaneet heidät sekä muistelemaan menneitä että kertomaan uran jälkeisestä elämästä usein syvällisesti. Lisäarvoa toivat arkistosta haetut kuvat pelaajien uran varrelta. Sarja herätti Turun seudulla paljon keskustelua ja kärkikolmikkoa arvuuteltiin monella taholla. Sarja päättyi lukijaäänestykseen. Sarja oli rohkea, sillä eri sukupolvien ja -puolien vertaaminen tiedettiin haastavaksi. Turun Sanomien urheilutoimitus onnistui tehtävässä kattavasti.
Jutuista vastasivat Harri Ahola, Joonas Jussila, Jussi Leppäsyrjä ja Maria Vesterinen.
VUODEN DIGITAALINEN HITTI -VOITTAJAEHDOKKAAT
Antti Mäkinen ja Kimmo Timonen – Kimanttia
Julkaistaan torstaisin Podplayssa (https://radioplay.fi/podcast/kimanttia/)
Kimanttia on Viaplayn NHL-selostaja Antti Mäkisen ja Stanley Cup -voittaja Kimmo Timosen podcast maailman parhaasta jääkiekkosarjasta NHL:stä. Kimanttia-podcast on nopeasti noussut yhdeksi Suomen rakastetuimmista podcasteista, joka yhdistää taidokkaasti rautaisen jääkiekkopuheen sekä hyväntuulisen jutustelun ajankohtaisista aiheista ruuasta politiikkaan ja musiikista matkailuvinkkeihin. Vaihtuvat vieraat edustavat sekä urheilu- että viihdemaailman kirkkainta kärkeä Patrik Laineesta Iivo Niskaseen ja VilleGallesta Teemu Selänteeseen pureutuen tarunhohtoisen NHL:n mielenkiintoisimpiin tarinoihin sekä pelaajan, organisaation edustajan ja fanien näkökulmasta. Tekijöiden välitön ote tarttuu myös haastateltaviin, saaden esiin aiheita, joista on harvemmin puhuttu muissa medioissa. Kimanttia on vakiinnuttanut paikkansa podcast-listojen kärjessä viikosta toiseen. Vuonna 2022 sillä on ollut 2 miljoonaa kuuntelijaa. Näkyvyys on valjastettu myös hyväntekeväisyyteen, sillä Kimanttia keräsi alkuvuodesta fanitarvikemyynnillään Taysin lasten- ja nuorten sairaalalle 21 983 euroa.
Toimittajat: Antti Mäkinen ja Kimmo Timonen
Jaksomedia – Pudotuspeli
8.11.2022 Yle Areena (https://areena.yle.fi/podcastit/1-63622283)
Jalkapalloseura Salon Palloilijoiden kausi Ykkösessä 2022 päättyi nousujuhliin. Tämän tarinan dokumentoi Pudotuspeli-podcast. Sarjakauden lisäksi podcastissa avataan seuran historiaa ja taustoja. Sisältö on huolellisesti taustoitettu, käsikirjoitettu, tuotettu, ja kerronnassa on hyödynnetty ansiokkaasti audioilmaisun mahdollisuuksia. Vaikka Pudotuspeli-podcast keskittyy varsinaissuomalaisen kaupungin jalkapalloseuraan, voi urheilua seuraava kuuntelija löytää samaistumispintaa myös oman paikkakuntansa urheiluelämään.
Tuotanto: Jaksomedia
Yle Urheilu – Jyväskylän MM-ralli
4.-7.8.2022 Yle Areena (https://yle.fi/a/3-12560542)
Jyväskylän MM-ralli tehtiin monikanavaisesti ja digi edellä. Yleisö pystyi ottamaan rallin seuraamisesta kaiken irti kellon ympäri: Yle Areenassa välitettiin koko ralli alusta loppuun jokaista erikoiskoetta myöten. Kokonaisuuteen kuuluivat myös TV-lähetykset, ralliradio, digipalvelujen uutiset ja klipit sekä vuorovaikutuksen mahdollistanut chat. Jyväskylän MM-ralli siivitti Yle Areenan kaikkien aikojen ennätykseen niin päivä- kuin viikkokohtaisissa lukemissa. Rento tunnelma ja mielenkiintoiset sisällöt koukuttivat laajasti uutta yleisöä rallin pariin.
Tuotanto: Yle Urheilu