Nyt on aika nostaa esille kaikki vuoden 2022 sykähdyttävimmät urheiluvalokuvat ja niiden tekijät! Olit sitten harrastekuvaaja tai ammattilainen, niin Sinulla on mahdollisuus osallistua valokuvakilpailuun, joten… Löytyykö juuri Sinulta urheiluvalokuva, joka ansaitsee Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -tunnustuksen? Toimi nyt! Lähetä kuvasi 25.11. mennessä.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilujournalistin ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 palkittiin ensimmäisen kerran Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Viime vuonna mukaan tuli yksi palkintokategoria lisää ja palkitsimme ensimmäisen kerran Vuoden sykähdyttävimmän urheiluvalokuvan.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun tavoitteena on tuoda esille alan tekijöitä harrastajista ammattilaisiin ja samalla myös nostaa urheiluvalokuvien arvostusta. Kilpailuun lähetetty kuva tai kuvasarja voi olla urheilun parista otettu fiiliskuva, henkilökuva tai tulosurheiluun liittyvä kuva. Pääasia on, että kuvan sisältö kätkee sisäänsä urheilun syvimmän olemuksen ja se on idealtaan oivaltava ja teknisesti taitavasti toteutettu. Kuva, joka tuo esille urheilun iloa, löytää urheilun sielun ja tuo esille hienoa kuvakerrontaa urheilusta. Kuva, joka sykähdyttää!

Lue tarkemmat ohjeet alta ja lähetä kuvat perjantaihin 25.11. mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@urheilutoimittajat.fi ja merkitse viestin otsikkokenttään ”VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA”. Liitä mukaan myös omat yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä missä ja milloin kuva(t) on julkaistu).

Valinnan tekee Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat ammattivalokuvaajat Kalle Parkkinen ja Elmeri Elo.

Palkinnot jaetaan Urheilutoimittajain Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 16. joulukuuta 2022 Helsingissä.

Vuonna 2021 Vuoden sykähdyttävimpänä urheiluvalokuvana palkittiin Jussi Leinosen kuva ”Tanskan Christian Eriksenia elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan”.

* * * * *

Ohjeet osallistujille

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailuun lähetettävien kuvien tulee olla otettu aikavälillä 1.1.2022–25.11.2022. Kilpailuun osallistumisaika on 9.–25.11.2022. Kilpailuun ei ole osallistumismaksua. Voittaja julkistetaan 16.12.2022. Voittajakuva sekä muuta kilpailun satoa nähdään Urheilutoimittajain Liiton verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa sekä Fair Play -lehdessä.

Yksi osallistuja voi lähettää viisi (5) kuvaa tai viisi (5) kuvasarjaa. Kuvien yhteydessä on oltava mukana myös kuvan esittelyteksti/tarina kuvaan liittyvästä tilanteesta, missä mediassa kuva on mahdollisesti julkaistu sekä valokuvaajan yhteystiedot.

Kuvat tulee lähettää perjantaihin 25.11. mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@urheilutoimittajat.fi. Kuvat tulee lähettää jpeg-muodossa siten, että kuvan pisin sivu on 4000px, pakkaus Photoshopin arvolla 10. Kuvissa täytyy olla metadata-tiedot, joista ilmenee kameran exif-tiedot ja kuvaajan nimi. Kuvat tulee lähettää pakattuna zip-tiedostoon. Viestin otsikkokenttään tulee merkitä ”VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA” ja viestikenttään on liitettävä mukaan omat yhteystiedot (nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä missä ja milloin kuva(t) on julkaistu).

Kuvien jälkikäsittely ei saa olennaisesti muuttaa niiden sisältöä kuvanottohetken tilanteesta. Jälkikäsittelyssä sallitaan ainoastaan värien, valoisuuden, sävyjen ja kontrastin säätäminen ja kuvan rajaaminen sekä eri osa-alueiden tummennus tai vaalennus. Kuvan sisältöä ei saa millään tavoin manipuloida. Tuomaristolla on tarvittaessa oikeus pyytää alkuperäinen kuvatiedosto asian toteamiseksi. Kuvamanipulaatiot ovat kiellettyjä. Kilpailuun osallistuvan henkilön tulee olla noudattanut työskentelyssään Journalistin ohjeita: www.jsn.fi/journalistin_ohjeet.

Raati valitsee kolme (3) ehdokasta ja heistä yhden (1) voittajan ilman tietoa kuvaajien henkilöllisyydestä. Raadin päätökset ovat lopullisia ja muuttamattomia. Raadilla on oikeus jättää palkinto jakamatta, mikäli kilpailuun ei saada riittävästi osallistujia.

Raadilla on oikeus poistaa kilpailusta ohjeita rikkoneet kuvat. Kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen ilmi tulleet tapaukset valokuvien manipuloinnista voivat johtaa palkinnon peruuttamiseen.

Raadilla ja/tai kilpailun järjestäjällä on oikeus harkita perusteltuja poikkeustapauksia.

Kilpailun järjestäjällä (Urheilutoimittajain Liitto) on oikeus tallentaa kuvat kilpailun raadin ja ohjeiden mukaisia käyttötarkoituksia varten. Järjestäjällä ja tiedotusvälineillä on oikeus julkaista voittajakuvia ilman erillistä korvausta lehdissä, sosiaalisessa mediassa, internetsivuilla ja muilla julkaisualustoilla Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun ja siihen liittyvien tapahtumien tiedotuksessa. Valokuvaajan nimi mainitaan julkaisun yhteydessä.

Järjestäjällä on oikeus käyttää kuvia myös kilpailun jälkeen oman toimintansa ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun tunnetuksi tekemisessä. Järjestäjällä on oikeus valmistaa kuvista valokuvavedoksia Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun markkinointiin. Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun vedoksia tullaan luovuttamaan kilpailun yhteistyökumppaneille. Urheilutoimittajain Liitto ei käytä yksittäisiä kuvia tai kuvasarjoja suorassa myynninedistämistarkoituksessa. Kilpailun yhteistyökumppaneilla on oikeus jakaa kilpailun tiedotteita omissa kanavissaan.

Yhteistyökumppanit eivät saa kilpailun kuvia käyttöönsä irrotettuna kilpailun kontekstista.

Kilpailukuvien mahdollisesta muusta käytöstä sovitaan tekijän kanssa. Kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla. Palkittujen nimet tiedotetaan tiedotusvälineille. Urheilutoimittajain Liitto ei ole vastuussa kuvatiedostojen säilyttämisestä kilpailun jälkeen.

Urheilutoimittajain Liitto pidättää oikeuden muutoksiin.