Urheilutoimittajain Liitto palkitsee Urheilujournalismin illassa perjantaina 16. joulukuuta 2022 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Lauantaina 3. joulukuuta julkistettiin jo aiemmin ehdokkaat Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorioissa. Nyt voittajaehdokkaat on julkistettu myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailussa.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilujournalistin ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 palkittiin ensimmäisen kerran Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Viime vuonna otimme jälleen yhden palkintokategorian lisää mukaan ja palkitsimme Vuoden sykähdyttävimmän urheiluvalokuvan.

Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa – Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva – on muodostettu erilliset palkintoraadit. Kaikki voittajat julkistetaan 16. joulukuuta 2022.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaissa löytyy tunnetta ja voittamisen tahtoa

Toista kertaa järjestetyn Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailun voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat ammattivalokuvaajat Kalle Parkkinen ja Elmeri Elo.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tiedotteen lopussa):
Tara Jaakkolan kuva ”Karhubasketin kannattajaryhmä elää tunteella”
Pasi Rahikan kuva ”Taistelija”
Tiia Mahkosen kuva ”Kristian Kuuselan hengähdystauko voitetun mestaruuden jälkeen”

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailussa tuodaan esille alan tekijöitä harrastajista ammattilaisiin ja samalla nostetaan myös urheiluvalokuvien arvostusta. Kilpailuun lähetetty kuva tai kuvasarja voi olla urheilun parista otettu fiiliskuva, henkilökuva tai tulosurheiluun liittyvä kuva. Pääasia on, että kuvan sisältö kätkee sisäänsä urheilun syvimmän olemuksen ja se on idealtaan oivaltava ja teknisesti taitavasti toteutettu. Kuva, joka tuo esille urheilun iloa, löytää urheilun sielun ja tuo esille hienoa kuvakerrontaa urheilusta. Kuva, joka sykähdyttää!

Urheilujournalismin ilta 16.12.

Voittajat julkistetaan Urheilutoimittajan Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 16. joulukuuta noin klo 20.30 alkaen Helsingissä. Illan aikana julkistetaan myös Vuoden urheilukirja -finalistit yhteistyössä Suomen Urheilumuseosäätiön kanssa.

Urheilujournalismin iltaan ovat tervetulleita niin Urheilutoimittajain Liiton jäsenet kuin kaikki muutkin urheilujournalismista kiinnostuneet. Ilmoittautumiset 5.12. mennessä: Ilmoittautumislomake.

VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA -VOITTAJAEHDOKKAAT

Tara Jaakkola – Karhubasketin kannattajaryhmä elää tunteella

9.5.2022
Karhubasketin kannattajaryhmä eli tunteella kevään finaaleissa Salon Vilpasta vastaan. Kuvassa on hienosti vangittu hetki, jossa suuret tunteet kasvavat kannattajien sisällä kuin paine samppanjapullossa hetkeä ennen kuin korkki poksahtaa irti. Kuva antaa myös katsojan mielikuvitukselle mahdollisuuden päättää meneekö kuvan ulkopuolelle jäävä pallo koriin vai ei, ja päättyykö tilanne kannattajien riemuun vai pettymykseen.

Kuva: Tara Jaakkola.

Pasi Rahikka – Taistelija

7.11.2022
Kuvassa sotalaiva HDMS Espen Snare lipuu sadeverhon taakse ja etualalla suomalainen ILCA 7 -purjehtija Aleksi Tapper purjehtii yksin hyisessä marraskuun sateessa. Raati yhtyy kuvaajan omaan luonnehdintaa kuvasta: kuva kertoo sisusta ja voittamisen tahdosta sekä periksiantamattomuudesta – suomalaisuudesta.

Kuva: Pasi Rahikka.

Tiia Mahkonen – Kristian Kuuselan hengähdystauko voitetun mestaruuden jälkeen

28.4.2022
Kun urheilijalta kysytään voiton jälkeen tuntemuksia, vastaus on usein ”En osaa sanoa, nyt on ihan tyhjä olo”. Kuva kertoo hyvin, miten voiton jälkeen kaikki kauden aikana kertyneet paineet ja finaalien lataus purkautuvat ulos, ja voiton hetkelläkin urheilija voi kaivata hetkeä olla yksin omien ajatustensa kanssa, tai jopa olla yksinäinen. Kuvan vaikuttavuutta kasvattaa myös se, että tämänkaltaisia hetkiä näkee harvoin median tai seurojen kuvakerronnassa.

Kuva: Tiia Mahkonen.