Urheilutoimittajain Liitto palkitsi Urheilujournalismin illassa perjantaina 16. joulukuuta 2022 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden urheilujuttuna palkittiin Turun Sanomien urheilutoimituksen Sata kaikkien aikojen tepsiläistä -juttusarjan, jonka toteuttivat urheilutoimituksen Harri Ahola, Joonas Jussila, Jussi Leppäsyrjä ja Maria Vesterinen.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian raati nosti Turun Sanomien juttusarjan ansioiksi ennen kaikkea idean, perusteellisen toteutuksen ja tekijöiden asiantuntemuksen. Juttusarjan myötä lukijat koukutettiin seuraamaan juttuja ja arvuuttelemaan juttusarjan kärkikolmikkoa. Juttusarja oli kaiken kaikkiaan kattava ja rohkea.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Niina Lavian artikkelille Räpylä kädessä syntyneet (Lapin Kansa) ja Samuel Savolaisen artikkelille Tatamin pimeä puoli (Hämeen Sanomat).

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden urheilujuttu -raatiin kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela (pj.), Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja Hämeen Sanomien urheilutoimittaja Topias Kauhala. (Mahdollisissa jääviystilanteissa raadin puheenjohtajan ääni ratkaisee.)

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Viime vuonna mukaan otettiin myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liiton hallitus. Muissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJA

Turun Sanomat – Sata kaikkien aikojen tepsiläistä

3.9.–22.10.2022
Turun Sanomien urheilutoimitus toteutti Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlien kunniaksi mittavan juttusarjan, jossa laitettiin järjestykseen sata kaikkien aikojen TPS-pelaajaa kaikista seuran nykyisistä lajeista (jalkapallo, jääkiekko, keilailu ja salibandy). Sarja oli suunniteltu ja toteutettu perusteellisesti. Jokaiseen juttusarjan osaan liittyi iso henkilöhaastattelu yhdestä pelaajasta sekä osa listausta sijalta sata alkaen. Jokaisesta listalle yltäneestä pelaajasta oli lyhyt tiivistelmä. Sarjan toteutus osoittaa vahvaa asiantuntemusta ja jutut olivat hyvin kirjoitettuja. Tutuista pelaajista oli usein löydetty uusia näkökulmia ja jutut olivat haastateltaviensa ”näköisiä”, sillä toimittajat olivat saaneet heidät sekä muistelemaan menneitä että kertomaan uran jälkeisestä elämästä usein syvällisesti. Lisäarvoa toivat arkistosta haetut kuvat pelaajien uran varrelta. Sarja herätti Turun seudulla paljon keskustelua ja kärkikolmikkoa arvuuteltiin monella taholla. Sarja päättyi lukijaäänestykseen. Sarja oli rohkea, sillä eri sukupolvien ja -puolien vertaaminen tiedettiin haastavaksi. Turun Sanomien urheilutoimitus onnistui tehtävässä kattavasti.
Jutuista vastasivat Harri Ahola, Joonas Jussila, Jussi Leppäsyrjä ja Maria Vesterinen.

VUODEN URHEILUJUTTU -KUNNIAMAININNAT

Niina Lavia, Lapin Kansa – Räpylä kädessä syntyneet

30.7.2022
Ilmiöjuttuja kaivataan urheilusivuille aina. Simo on pieni eteläisessä Lapissa sijaitseva alle 3000 asukkaan kunta, joka kummallisella tavallaan hengittää pesäpalloa. Erikoiseksi Simon tekee sekin, että lähikunnissa pesäpalloa ei pelata oikeastaan ollenkaan, mutta Simossa se on käytännössä ainoa laajalti harrastettava urheilulaji. Eli simolaiset todella syntyvät räpylä kädessään, kuten Lapin Kansa ilmiöjuttunsa heinäkuun lopulla uutisoi. Niina Lavian tekemä juttu selvittää Simon pesäpalloilmiötä monipuolisen tyylikkäästi ja mainiota juttua värittää erinomainen kuvitus. Hyvän mielen juttu on sellainen, jonka lukevat innokkaasti myös ne lehden lukijat, jotka useimmiten sivuuttavat urheilusivut kokonaan. Lavian juttu kerää urheilusivuille uusia lukijoita, mikä on iso ansio sekin.

Samuel Savolainen, Hämeen Sanomat – Tatamin pimeä puoli

6.2.2022
Hämeen Sanomien artikkelissa pureuduttiin Hämeenlinnan Judoseuran pitkäaikaisen valmentajan Olli Paasimaan toimintaan. Seuran entiset naisurheilijat kertoivat Paasimaan epäasiallisesta käytöksestä, johon kuului muun muassa alastomuutta, väkisin suutelua ja epäeettisiä kommentteja. Samuel Savolaisen kirjoittamassa artikkelissa avattiin vaikeaa tapausta sen vaatimalla perusteellisuudella ja tarkkuudella. Haastateltavia oli kymmenkunta ja jutun tyylilaji oli harkitun hillitty. Artikkelin arvoa lisää se, että Paasimaan kaltaiset hahmot ovat Hämeenlinnan kokoisissa kaupungeissa usein koskemattomia. Piirit osaavat olla pieniä ja paikallisilla voimahahmoilla on monesti ystäviä tai edes tuttuja toimitustenkin sisällä. Ellei varsinaiseen rikossyytteeseen ole löytynyt aihetta, jäävät vastaavat tarinat medialta monesti kertomatta, mutta tällä kertaa ei käynyt niin.