Urheilutoimittajain Liiton Vuoden urheilija -tittelin voittaja vuosimallia 2022 julkistetaan tasan kolmen kuukauden kuluttua eli 12. tammikuuta 2023 Urheilugaalassa. Valinta on tehty alusta lähtien äänestämällä. Samassa yhteydessä on vuosittain äänestetty myös Vuoden joukkue ja Vuoden valmentaja.

Tämän vuoden uudistus koskee Vuoden nuori urheilija -valintaa, joka tehdään jatkossa äänestämällä. Aiemmin Vuoden nuori urheilija on ollut Urheilutoimittajain Liiton nimeämä valinta. Vuoden nuori urheilija on valittu vuodesta 2004 lähtien.

– Vuoden valmentaja ja Vuoden joukkue -äänestysten tavoin Urheilutoimittajain Liiton Vuoden urheilija -valiokunta asettaa ehdolle (lähtökohtaisesti) viisi nimeä Vuoden nuoreksi urheilijaksi, ja urheilutoimittajat laittavat niistä omasta mielestään kolme parasta paremmuusjärjestykseen. Tällä yhdenmukaistuksella selkeytetään valintajärjestelmäkokonaisuutta, kertoo Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja Matti Hannula.

Vuoden urheilija -äänestys alkaa 12.12.

Urheilutoimittajain Liiton Vuoden urheilija -äänestys alkaa tasan kahden kuukauden kuluttua 12. joulukuuta 2022. Vuoden urheilija -valiokunta asettaa ehdolle vuoden parhaat urheilijat, joista urheilutoimittajat äänestävät kymmentä parasta urheilijaa paremmuusjärjestykseen. Äänestykseen voivat osallistua kaikki ne Urheilutoimittajain Liiton jäsenet, joille on myönnetty liiton pressikortti. Vuoden urheilija julkistetaan Urheilugaalassa, jossa julkistetaan myös Vuoden joukkue, Vuoden valmentaja ja Vuoden nuori urheilija.

Lajien parhaat urheilijat -listalle kolme uutta lajia

Lajeja, joista Urheilutoimittajain Liitto valitsee vuoden päätteeksi lajin parhaan ja joista Vuoden urheilijaa voi äänestää, on nyt 81. Lisäksi lajilistalla on cheerleading, joka otetaan huomioon Vuoden joukkue -ehdokaslistaa laadittaessa, mutta siitä ei valita lajin parasta yksilöä.

– Tänä vuonna uusina lajeina mukaan kyseessä olevien lajiliittojen hakemusten perusteella hyväksyttiin brasilialainen jujutsu ja lukkopaini (yhtenä lajina), petanque sekä vesihiihto. Lajilistalta pudotettiin rullakiekko, jonka kansallisen kilpailutoiminnan ei enää katsottu täyttävän vaadittavia kriteerejä, kertoo Hannula.