Ari Virtasen ja Paavo Teittisen kärsivällisen selvitystyön seurauksena syntynyt juttu herätti keskustelun siitä, miten pelaajien hyväksikäyttö ja vilppi saataisiin kitkettyä suomalaisesta jalkapallosta.

Teksti: Suvi Hakkarainen
Kuva: Rio Gandara / HS

Kärsivällisyys, kyky tarkastella laajoja kokonaisuuksia ja kiinnostus kaivautua urheilun tulosten taakse. Tutkiva journalismi ei vaadi urheilussakaan taikatemppuja, vaan huolellista työtä ja rohkeutta laittaa itsensä likoon, toteavat Ari Virtanen ja Paavo Teittinen. Urheilutoimittajain liitto palkitsi heidän kirjoittamansa Likainen peli -artikkelin Vuoden urheilujuttuna.
Likainen peli kertoo nuorten jalkapalloilijoiden värväämisestä Suomeen, heidän kohtelustaan sekä alasarjaotteluihin kohdistuvista vilppiepäilyistä.
Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Ari Virtanen oli mukana paljastamassa AC Allianssiin liittyviä vilppiepäilyjä jo vuonna 2005, ja sen jälkeen hän on perehtynyt urallaan useisiin urheilumanipulaatio- ja lahjontatapauksiin. Niinpä ei mennyt kauaa, että Virtanen ymmärsi, millainen juttu tällä kertaa oli hyppysissä.
Uuden vivahteen jutuntekoon toi kuitenkin se, että Paavo Teittinen, kollega Helsingin Sanomien tutkivasta tiimistä, sattui olemaan samaan aikaan saman aiheen kimpussa hieman eri näkökulmasta. Molemmat toivat juttuun omat taustaselvityksensä, ja työnjako syntyi luontevasti.
– Oli tärkeä voimavara, että Arilla oli niin syvällinen ymmärrys jalkapallosta, siitä, miten tällainen vilppikuvio toimii, ja miten pelaajia tuodaan Suomeen. Oli hyvä, että tällaista juttua pääsi tekemään nimenomaan urheilutoimittajan kanssa, Teittinen kertoo.
Virtanen aloitti materiaalin kasaamisen keväällä 2023, ja juttu julkaistiin syyskuussa 2024. Monimutkaisten vyyhtien setviminen ottaa aikansa ja vaatii toimittajalta kärsivällisyyttä.
– Se on vähän kuin salapoliisityötä ja arvoituksen ratkaisemista. Piti vain odottaa, että tietyt asiat tapahtuvat, ja toisaalta että näkee, tapahtuuko kuten oletan. Välillä piti tehdä juttua ja välillä piti vain antaa sen olla pitkiäkin aikoja, Virtanen muistelee.
Juttu herätti huomiota ja kysymyksiä siitä, olisiko jalkapallossa mahdollista tehdä jotain toisin.
– Toivon, että jutulla on iso vaikutus niihin asioihin, joita se käsittelee. Jutunteon aikana en kuitenkaan hirveästi sitä mieti, vaan keskityn siihen, että juttu olisi mahdollisimman kova, Teittinen sanoo.

”Ei välttämättä sitä luetuinta sisältöä”

Teittinen ja Virtanen nauttivat salapoliisityöstään ja näkevät, että urheilussa olisi tutkivalle journalismille paljon käyttämätöntä potentiaalia.
– Urheilun maailmassa käytetään suurta valtaa, siellä liikkuu isot rahat, ja se on monille ihmisille tärkeää. Se on hyvin hedelmällistä maaperää tutkivalle journalismille, ja paljon on varmasti vielä tekemättömiä juttuja, Teittinen uskoo.
Kaivautuminen tulosurheilun taakse vaatii kuitenkin paitsi kiinnostusta, myös aikaa ja rohkeutta – niin toimittajilta kuin toimituksilta.
– Urheilun nurjasta puolesta ja taustoista kertovat jutut eivät välttämättä ole sitä luetuinta sisältöä. Joissain toimituksissa saatetaan ajatella, että ei kannata uhrata siihen vaadittua aikaa, jos lopputulos on epävarma, Virtanen pohtii.