Urheilutoimittajain Liitto palkitsee liiton omassa palkitsemistilaisuudessa, Urheilujournalismin illassa, maanantaina 14. joulukuuta 2020 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Ensimmäiset ehdokkaat on julkistettu kahdessa eri palkintokategoriassa.
Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus. Tänä vuonna mukana ovat myös Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Samalla uudistuu myös perinteinen Vuoden urheilutoimittaja -palkintokategoria, ja nimi vaihtuu Vuoden urheilujournalisti -palkinnoksi.
Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Uusissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti, on muodostettu erilliset palkintoraadit. Kaikki voittajat julkistetaan 14. joulukuuta 2020.
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaissa tutkivaa urheilujournalismia ja paikallistason juttusarja
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela, Turun Sanomienurheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja ELMO-lehden urheilutoimittaja Topias Kauhala.
Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tekstin lopussa):
– Raiko Häyrisen (STT) artikkeli Marko Yrjövuoresta
– Kouvolan Sanomien urheilutoimituksen (Timo Ranta, Tapio Ahlroth ja Juha Vesala) juttusarja paikkakunnan urheilukentistä
– Joska Saarisen (Yle Urheilu) juttu muodostelmaluistelusta ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes”
Vuoden urheilujuttu -palkintokategoriassa ovat mukana kirjoitetut urheilujutut, kolumnit, juttukokonaisuudet, juttusarjat yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi paikallislehden toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että teksti on journalistisesti ansiokas.
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaissa tv-dokumentteja ja podcast-sarja
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksen opettaja Esko Hatunen, Nordic Entertainment Groupin (NENT) jalkapallotuottaja Antti Salo ja Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala.
Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tekstin lopussa):
– Jussi Eskolan tv-dokumentti Vanha joukkuekuva
– Ville Kuusisen ja Riku Auvisen podcast Valioliiga-viikko
– Vesa-Matti Savisen tv-dokumentti Petra Olli – Kun liekki sammuu
Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategoriassa ovat urheiluaiheiset journalistisesti ansioituneet dokumentit, verkkovideot, ohjelmasarjat, podcastit, suorat radio-/tv-lähetykset, radio-ohjelmat, videot, liikkuvat kuvat, audiot yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että sähköinen sisältö on journalistisesti ansiokas.
Urheilujournalismin ilta 14.12.
Voittajat julkistetaan Urheilutoimittajan Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 14. joulukuuta klo 19.00 alkaen Helsingissä. Koronarajoitusten takia tilaisuus on tänä vuonna vain ehdokkaille ja palkittaville. Illan aikana julkistetaan myös Vuoden urheilukirja -finalistit yhteistyössä Suomen Urheilumuseon kanssa.
VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJAEHDOKKAAT
Raiko Häyrinen, STT – Marko Yrjövuori
1.5.2020
STT:n toimittaja Raiko Häyrinen lähti artikkelissaan tutkimaan perusteellisesti Marko Yrjövuorenitsensä luoman kerronnan todenmukaisuutta. Häyrinen toteutti artikkelin hyvin poikkeavalla tavalla, sillä usein tapana on ollut kyseenalaistamatta ihannoida suomalaisten tarinoita ”suuresta maailmasta”. Artikkeli oli jopa genrensä ensimmäisiä suomalaisessa urheilujournalismissa.
Artikkeli oli tarkkuudessaan myös harvinaislaatuinen. Yrjövuoren haastatteluissa ja kirjoissa kertomien tarinoiden totuuspohjaa perattiin pienimpiä detaljeja myöten. Juuri niiden monien yksityiskohtien kautta alkoi suurempi kertomus Yrjövuoren liioittelusta ja valehtelusta rakentumaan.
Häyrisen tekemä artikkeli vaati toteutuakseen suuren määrän taustatyötä ja monipuolisesti erilaisia lähteitä – Yhdysvaltoja myöten. Sellaisiin yhdysvaltalaislähteisiin ei ole mutkatonta päästä kiinni, joten artikkelin kansainvälisyys on myös huomioimisen arvoista.
Artikkeli oli huolellisesti rakennettu ja eteenpäin soljuva sen vaatimasta perusteellisuudesta ja pituudesta huolimatta.
Kouvolan Sanomat – juttusarja paikkakunnan urheilukentistä
13.6.–30.11.2020
Kouvolan Sanomien urheilutoimituksen toimitustiimi toteutti erinomaisen idean erityisesti juuri maakuntalehteen ja teki oman paikkakuntansa urheilukentistä moniosaisen juttusarjan. Kauttaaltaan sarjan osat on kirjoitettu laadukkaasti, asiantuntevasti ja luotettavasti. Sarja saa lukijan jopa odottamaan seuraavaa urheilupaikan esittelyä.
Juttusarjaa on ollut kirjoittamassa moni eri toimittaja, joten sarjasta ei ole tullut tekijänsä näköinen, vaan ennemminkin jutuista on tullut sarjansa näköinen. Sarjan juttuihin on löydetty kiinnostavat haastateltavat Elmo Lakasta ja Mika Saukkosesta aina Sami Hyypiään. Näin kaupungin isojen nimien ajatukset on saatu kuuluviin.
Jutuista vastasivat Timo Ranta, Tapio Ahlroth ja Juha Vesala.
Joska Saarinen, Yle Urheilu – ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes”
17.1.2020
Yle Urheilun toimittajan Joska Saarisen jutussa ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes” entiset muodostelmaluistelun valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Juttu taustoitti laajasti ja perusteellisesti Suomen Taitoluisteluliiton päätöstä asettaa kyseinen valmentaja kilpailukieltoon.
Saarinen oli juttua varten haastatellut ison joukon urheilijoita ja saanut haastateltavat avautumaan arkaluontoisessa asiassa. Juttu oli tyylikäs kokonaisuus, jossa prosessin eteneminen ja haastattelut vuorottelivat ja lukijan kiinnostus säilyi loppuun asti.
Saarisen tekemä juttu poiki myös useita jatkojuttuja niin Ylellä kuin muissa medioissa.
VUODEN DIGITAALINEN HITTI -VOITTAJAEHDOKKAAT
Jussi Eskola – Vanha joukkuekuva
8.6.2020 Yle Areena (https://areena.yle.fi/1-50454549)
Ylellä julkaistu tv-dokumentti Vanha joukkuekuva kertoo yhden tarinan nuorten maajoukkuepelaajien, oman ikäluokkansa huippujen erkanevista urapoluista. Dokumentti kertoo, että urheilu on osa elämää. Sen polut haarautuvat urheilijan uran edetessä ja kaikki eivät löydä tai pääse sille polulle, joka vie huipulle. Dokumentti ei tuomitse tai kerro mikä on oikein tai väärin. Vaikka urheilussa kaikki eivät etenekään aikuisiällä huipulle, voi elämässä pärjätä muutenkin ja urheilulla olla merkittävä osa siinä.
Käsikirjoitus, ohjaus ja editointi Jussi Eskola, kuvaus Timo Vähämäki, Jussi Eskola
Vesa-Matti Savinen – Petra Olli – Kun liekki sammuu
16.7.2020 Yle Areena (https://areena.yle.fi/1-50557105)
Ylellä julkaistu tv-dokumentti Petra Olli – Kun liekki sammuu, on rehellinen tarina urheilijasta, joka lopettaa motivaation hiipuessa uransa yllättäen – ainakin ulkopuolisen silmin. Dokumentissa päähenkilöä on seurattu noin kymmenen vuoden ajan. Se vie katsojan paikkoihin ja tilanteisiin, joita yleisö ei tavallisesti pääse näkemään. Uratarinan lisäksi dokumentti valottaa asioita, joita urheilija joutuu pohtimaan urheillessaan oman lajin maailman huipulla ja joutuessaan miettimään huippu-urheilun lopettamista. Seurantadokumentti mahdollistaa myös sen, että päähenkilö voi vielä jälkikäteen avata ja taustoittaa uran käänteitä yksityiskohtaisesti. Dokumentti avaa myös urheilijan ja valmentajan tiivistä suhdetta kaikessa raadollisuudessaan. Katsoja pääsee myös aistimaan päähenkilön tunne-elämää urheilu-uran yksittäisillä onnistumisten ja pettymysten hetkillä ainutlaatuisellakin tavalla.
Tuotanto: SportCam Oy; käsikirjoitus, kuvaus, editointi Vesa-Matti Savinen
Ville Kuusinen ja Riku Auvinen – Valioliiga-viikko
Julkaistaan tiistaisin joka toinen viikko Suplassa (https://www.supla.fi/ohjelmat/valioliiga-viikko)
Suplassa julkaistava podcast Valioliiga-viikko käsittelee jalkapallon Englannin pääsarjaa Valioliigaa vakavasti ja vähemmän vakavasti. Ohjelmaa juontavat jalkapalloselostaja Ville Kuusinen ja vuosikausia eri mediatehtävissä työskennellyt Riku Auvinen. Käsittelytapa on ronski ja rosoinen eikä pyrikään objektiivisuuteen. Podcastin vahvuus on hyvä kemia juontajien välillä sekä selkeät mielipiteet, jotka taatusti jakavat kuulijat. Podcasteja tehdään tällä hetkellä paljon ja Valioliiga-viikko edustaa lajityyppinsä kärkeä.
Toimittajat: Ville Kuusinen ja Riku Auvinen