Urheilutoimittajain Liitto palkitsi Urheilujournalismin illassa perjantaina 17. joulukuuta 2021 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden sykähdyttävimpänä urheiluvalokuvana palkittiin Jussi Leinosen kuva ”Tanskan Christian Eriksenia elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan”.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -palkintokategorian raati nosti Jussi Leinosen kuvan ansioiksi ennen kaikkea tilanteen kunnioittavan tallentamisen. Laajasta kuvasta tulee ilmi, että jotain vakavaa on tapahtunut. Kuvakulma ja sen laajuus asettaa kuvan osaksi katsomoa.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Keke Leppälän kuvalleMarkku Koski blasting a method” sekä Heikki Saukkomaan kuvalle ”Laura Barquero ja Marco Zandron”.

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -raatiin kuuluvat ammattivalokuvaajat Hannes Paananen ja Vesa Koivunen.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Tänä vuonna mukana on myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA -VOITTAJA

Jussi Leinonen – Tanskan Christian Eriksenia elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan

13.6.2021 Kaleva ja Lapin Kansa
Historiallinen Huuhkajien ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen, kun Tanskan Christian Erikseniä elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan. Valokuvaaja Jussi Leinonen on taltioinut tilanteen kunnioitettavasti. Laajasta kuvasta tulee ilmi, että jotain vakavaa on tapahtunut. Kuvakulma ja sen laajuus asettaa kuvan osaksi katsomoa. Joukkuetoverit suojelevat elämästään taistelevan pelaajan elvyttämistä katseilta. Eriksenin tapaus oli tuhansien ihmisten jaettu kokemus.

Kuva: Jussi Leinonen.

VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA -KUNNIAMAININNAT

Keke Leppälä – Markku Koski blasting a method

Talvi 2021 Talma Glacier 5500cm
Raati piti Keke Leppälän valokuvaa lumilautailijasta hyvin teknillisesti taitavana. Talman hiihtokeskuksessa otetusta kuvasta välittyy kyky ymmärtää lajia. Mistä lumilautailija on tulossa ja mitä hänelle oletettavasti on tapahtumassa. Taitavasti sommiteltu, taustalla liekkien tuodessa kuvaan oman jännitteensä.

Kuva: Keke Leppälä.

Heikki Saukkomaa – Laura Barquero ja Marco Zandron

8.10.2021 Finlandia Trophy, Espoo
Heikki Saukkomaan valokuva taitoluistelun pariohjelmasta Espoossa järjestetyssä Finlandia Trophyssa edustaa urheilukuvan klassisuutta. Kuvaaja on onnistunut pääsemään etäisyydestä huolimatta urheilijoiden iholle. Kuvasta välittyy selvästi paitsi urheilijoiden haastava ohjelma, myös teknillisesti hyvin toteutettu lähikuva nopean liikkeen ääreltä.

Kuva: Heikki Saukkomaa.