Freelancer-toimittaja Pasi Peltola on Vuoden urheilutoimittaja vuosimallia 2019. Valinnan teki Urheilutoimittajain Liiton hallitus.

Tuhansia otteluselostuksia ja muita urheilujuttuja toimittanut Pasi Peltola on tunnettu kasvo urheiluareenoiden pressikatsomoista. Jokainen suomalainen, joka on palloilusarjoja mediasta seurannut, on luultavasti lukenut hänen otteluselostuksiaan.

Peltola toimitti ensimmäisiä juttujaan kouvolalaisen KooKoon jääkiekko-otteluista 1970-luvulla kymenlaaksolaiseen Kuusaalainen-lehteen. 1980-luvulla Peltola teki avustajan työn lisäksi pari vakituisempaa pestiä Kymen Sanomien kesätoimittajana. Vuonna 1991 Peltola vakinaistui kuudeksi vuodeksi Urheilulehteen. Vuosikymmenen lopussa Peltola siirtyi freelanceriksi, ja häntä työllistivät eritoten Helsingin Sanomat ja Urheilutieto. Sittemmin hän alkoi tehdä juttuja STT:lle.

Nykyään Peltola asuu Mäntyharjulla ja toimittaa juttuja paitsi STT:lle niin muun muassa Savon SanomiinKeskisuomalaiseenEtelä-Suomen SanomiinSatakunnan KansaanPohjalaiseenKalevaanKainuun Sanomiin ja Keski-Uusimaalle.

Päätoimenaan urheilutoimittajan työtä 38 vuotta yhtäjaksoisesti tehnyttä Peltolaa motivoi eri palloilulajien ja -sarjojen seuraaminen. Etelä-Savosta käsin hän tekee juttukeikkoja talvikaudella jääkiekon Liiga-paikkakunnille, ja kesäisin häntä työllistävät pesäpallon ja jalkapallon ottelutapahtumat. Silloin tällöin Peltolan näkee työssään myös koripallokentän laidalla ainakin Kouvolassa ja Kotkassa.

Intohimolla tekemiseensä suhtautuva Peltola viettää myös osan vapaa-ajastaan urheilun parissa. Peltolan lähes jokaiseen ulkomaan matkaan on liittynyt vierailu jonkun jalkapalloseuran ottelussa tai ainakin stadionilla. Hän on vieraillut Plymouthia lukuun ottamatta jokaisessa Englannin tämän hetken neljän ylimmän jalkapallosarjan seuran kotiottelussa.

Yhdenkään seuran kannattajaksi Peltola ei tunnustaudu, mutta tivattaessa hän voi mainita Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla tällä hetkellä pelaavan Queen’s Park Rangersin.

Vuosittain Kevätseminaarin yhteydessä jaettava palkinto jäit tänä vuonna jakamatta, kun Kevätseminaari jouduttiin perumaan koronaviruksen takia. Vuoden urheilutoimittaja -palkinto (kunniakirja ja stipendi) jaetaan Urheilutoimittajain Liiton järjestämillä Urheilutoimittajapäivillä 14. syyskuuta 2020 Helsingissä.

Kuva: Matti Hannula.