Helsingin Sanomien Ari Virtanen on Vuoden urheilujournalisti 2021. Valinnan teki Urheilutoimittajain Liiton hallitus. Tunnustus jaettiin liiton Urheilujournalismin illassa 17. joulukuuta 2021 Helsingissä.

Urheilutoimittajat ovat aina joutuneet olemaan nopeita ja valmiita reagoimaan monenlaisiin yllättäviin tilanteisiin. Viime vuosina on syntynyt käsite monimediaalisista urheilutoimittajista, joiden pitää hallita kaikki. Tykittää juttuja tiheään tahtiin verkkoon, paperilehteen, tv-lähetykseen tai radioon ja siinä sivussa tehdä vielä mahdollisesti videohaastatteluita tai podcasteja.

Juttujen määrä ja sekuntikello klikkikilpailussa on siirtänyt sivuun urheilutoimittamisen ikiaikaisen ytimen: syvällisten aiheiden käsittelyn, tapahtumien taustoittamisen ja persoonallisten henkilökuvien tekemisen.

Helsingin Sanomien Ari Virtanen oli tässä mielessä ilahduttava ja erottuva poikkeus vuonna 2021.

Hän nousi esiin läpi vuoden tekemällä avoimia ja monipuolisia henkilökuvia Huuhkajien pelaajista. Juttuja, jotka eivät tarjonneet vain uusia tietoja henkilöistä, vaan usein myös ajateltavaa.

Virtanen on pystynyt rakentamaan niin luottamuksellisen suhteen Huuhkajien pelaajiin, että nämä etuoikeutetut ammattilaiset uskaltavat ja haluavat puhua hänelle päivistä ja vuosista, jotka he haluaisivat vaihtaa.

Ennen kaikkea: Virtanen osaa kertoa tarinan rakentamatta draamaa tai ylikorostamalla yksityiskohtia. Virtanen kertoo haastateltavan tarinan sellaisena kuin se on ja pitää haastateltavan pääosassa. Virtanen on tehnyt tarinoillaan epäinhimillisestä huippujalkapallosta inhimillistä.

Virtanen seurasi EM-kilpailut paikan päällä alusta loppuun ja näytti Suomi–Tanska-ottelun dramaattisissa vaiheissa, että hallitsee myös varsinaisen ottelun ulkopuolisten tapahtumien raportoinnin.