Urheilutoimittajain Liitto palkitsi Urheilujournalismin illassa perjantaina 17. joulukuuta 2021 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden digitaalisena hittinä palkittiin Helsingin Sanomien Suomen hetki -erikoisverkkolehti.

Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorian raati nosti Helsingin Sanomien erikoisverkkolehden ansioiksi ennen kaikkea monipuolisesti toteutetun julkaisun, joka vastasi EM-huumaan yleisöä palvelevalla ja verkon mahdollisuuksia hyödyntävällä tavalla. Erityisen onnistuneita ja kiinnostavia osioita olivat Suomen kamppailuiden reaaliaikaiset otteluseurannat sekä tilastoartikkelit Huuhkajien peleistä havainnollistavien visualisointien kera.

Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Suomen Podcastmedian tuottamalle Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -podcastille sekä Tommy Lindgrenin ja Petteri Sihvosen radio-ohjelmalle Lindgren & Sihvonen, jota on julkaistu myös podcastina Yle Areenassa.

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden digitaalinen hitti -raatiin kuuluvat Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksen opettaja Esko Hatunen, Nordic Entertainment Groupin (NENT) jalkapallotuottaja Antti Salo ja Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Tänä vuonna mukana on myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN DIGITAALINEN HITTI -VOITTAJA

Helsingin Sanomat – Suomen hetki -erikoisverkkolehti
9.6.2021 Helsingin Sanomat (https://dynamic.hs.fi/a/2021/suomenhetki)
Urheilua seuraavan yleisön kiinnostus Suomen jalkapallomaajoukkueeseen saavutti huippunsa kesän 2021 EM-kilpailuissa. Helsingin Sanomien urheilutoimituksen ja datadeskin Suomen hetki -erikoisverkkolehti vastasi huumaan yleisöä palvelevalla ja verkon mahdollisuuksia hyödyntävällä tavalla. Julkaisu kokosi taustoittavat jutut joukkueesta, pelaajista, Suomen alkulohkovastustajista ja kaikista muista lukijoita kiinnostavista asioista jatkuvasti päivittyen. Erityisen onnistuneita ja kiinnostavia osioita olivat Suomen kamppailuiden reaaliaikaiset otteluseurannat sekä tilastoartikkelit Huuhkajien peleistä havainnollistavien visualisointien kera.
Tuotanto: Helsingin Sanomien urheilutoimitus ja datadeski

VUODEN DIGITAALINEN HITTI -KUNNIAMAININNAT

Suomen Podcastmedia – Kari Kanala eurofutiksen jäljillä
11.6.2021 Yle Areena (https://areena.yle.fi/audio/1-50835679)
Kari Kanala on tunnettu Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja jalkapallon ystävä. Hän pääsee ääneen podcast-sarjassa, joka tarkastelee jalkapalloa eri kulttuureissa ja lajin merkitystä erilaisissa yhteiskunnissa. Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -podcast-sarjassa puhutaan lajista ja Suomen maajoukkueesta vaihtelevien jalkapallotoimijoiden kanssa. Podcastin ansioita ovat audiojournalismin vahvuuksien hyödyntäminen ja tuoreiden näkökulmien tarjoaminen. Ohjelmasarja antaa ajattelemisen aiheita niin Huuhkajien ”heavyfaneille” kuin lajia vähemmän tunteville.
Tuotanto: Suomen Podcastmedia

Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen – Lindgren & Sihvonen
Julkaistaan perjantaisin Yle Puheella (https://areena.yle.fi/audio/1-2320317)Seitsemän ja puoli vuotta ja yli 300 jaksoa puhuu puolestaan. Lindgren & Sihvonen -podcast löysi paikkansa suomalaisessa urheilujournalismissa ja -puheessa. Ohjelma päättyy vuoden 2021 lopussa, mutta jaksot jäävät elämään Yle Areenassa. Yle Puheella perjantai-iltapäivisin suorana lähetetty ohjelma on koonnut sisältönsä pariin suomalaisesta urheilusta monipuolisesti kiinnostuneen yleisön. Laajassa vieraskirjossa on ollut niin huippu-urheilijoita, -valmentajia, -urheilujohtajia ja -tutkijoita kuin urheilua sen ulkopuolelta tarkastelevia ihmisiä. Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen ovat ohjelman väittelyosiossa vivahteikkaasti perustellen haastaneet suhtautumista urheiluilmiöihin. Podcast-sarja on koonnut merkittävän vieras- ja sisältökokonaisuuden, joka jää elämään suomalaisen urheilujournalismin kulttuuriperimään.
Toimittajat: Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen