Kun koti oli Helsingissä Urheilukadulla ja isä telinevoimistelun maailmanmestari sekä kolminkertainen olympiavoittaja Paavo Aaltonen (1919–1962), oli kuin tähtiin kirjoitettu, että myös Pekka Aaltonen tekisi työuransa urheilun parissa. Pekan elämä päättyi 4. marraskuuta 2021 Espoossa Jorvin sairaalassa. Sairauksien kanssa pitkään kamppaillut Pekka oli kuollessaan 75-vuotias.

Pekka Aaltonen teki koko 40-vuotisen työuransa Helsingin Sanomien urheilutoimituksessa. Toimittajana, uutispäällikkönä, esihenkilönä ja jälleen toimittajana. Vaikka Pekka ei saanut harjoitteluajan jälkeen paikkaa Sanomien toimittajakoulusta, hänet kiinnitettiin jo 1970 Helsingin Sanomien urheilutoimitukseen. Uutispäällikkö hänestä tuli 1976, päällikkö 1990 ja (erikois)toimittajaksi hän siirtyi 1997. Eläkkeelle Pekka jäi 2010.

Vaikka Pekalla oli luja urheilutausta, hän suhtautui urheiluun viileästi. Pekka ei suomalaisten suurten urheilusaavutusten hetkillä tuuletellut. Hän piti myös urheilujournalismissa tiukasti kiinni journalistisesta objektiivisuudesta, huolehti faktojen pitävyydestä eikä kaihtanut urheilun varjopuolien uutisointia.

Pekka piti tärkeänä, että urheilusivuilta löytyi kilpaurheilun ohella myös liikunta-aiheita. Pekka oli urallaan merkittävästi avartamassa suomalaisen urheilutoimittamisen sisältöä.

Pekalle toimittaminen oli palveluammatti. Hän kunnioitti urheilujournalismin kivijalkoja – palvelusisältöjä, kuten esimerkiksi tulospörssiä ja tapahtumalistauksia aina tänään-huomenna -palstaa myöten.

Pekalle urheilu oli osa yhteiskuntaa. Urheilupolitiikkaa Pekka seurasi tarkasti. Kun Pekka siirtyi eläkkeelle ja lopetti kolumnien kirjoittamisen, suomalaisesta urheilujournalismista loppui johdonmukainen urheilupolitiikan seuranta ja sen terävä kommentointi.

Yhteiskunnallinen kiinnostus vei Pekan myös järjestöelämään. Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtaja hän oli 1977–1980. Journalistiliiton hallituksessa hän toimi pitkään, samoin Sanomien toimitusosaston luottamustehtävissä. Pekka oli 2000-luvulla kahteenkin kertaan Helsingin Seudun Journalistien puheenjohtaja.

Vaikka Pekka Aaltonen katsoi urheilua viileästi, hän oli herkkä innostumaan. Uudet urheilulajit ja urheilun ilmiöt kiinnostivat Pekkaa. Tästä ominaisuudesta Helsingin Sanomien lukijat hyötyivät, sillä parhaimmillaan Helsingin Sanomien urheilutoimitus esitteli uusia ilmiöitä hyvin varhaisessa vaiheessa ja ennakkoluulottomasti.

Pekan luonteelle tunnusomaista oli muutenkin innostuminen. Hän tuntui aina olevan erityisen haltioissaan jostakin asiasta. Työporukalle aiheet tulivat tutuiksi. Lista on pitkä: tennis, keilailu, lumilinnojen rakentaminen, poikien koripalloharrastus, kissat, suunnistus, geokätkentä, golf, matkaveneily… Rakkain ja pitkäaikaisin harrastus taisi olla tennis. Kun viimeisinä vuosina jalka ei enää oikein noussut, Pekka sanoi nelinpelikavereilleen tunnin päätteeksi, että “kiitos kun sain olla mukana”.

Veneily oli Karhulassa syntyneelle Pekalle tärkeää viimeisten vuosien aikana. Vaikka retket merelle jäivät kahtena viimeisenä kesänä sairastelujen takia, vielä tänä syksynä Pekka kuitenkin ajoi “Mohikaanin” telakalle.

Pekka ja Marja olivat kuukautta vaille 50 vuotta naimisissa. Kaipaamaan jäivät myös pojat Ilkka ja Jukka perheineen.

Jouko Jokinen
HS-urheilun uutispäällikkö 1990–1994

Kuva: Jarmo Matilainen.