Urheilutoimittajain Liitto palkitsee Urheilujournalismin illassa perjantaina 17. joulukuuta 2021 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Ensimmäiset ehdokkaat on julkistettu kahdessa eri palkintokategoriassa.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilujournalistin ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 palkittiin ensimmäisen kerran Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Tänä vuonna otamme jälleen yhden palkintokategorian lisää mukaan ja palkitsemme Vuoden sykähdyttävimmän urheiluvalokuvan.

Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa – Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva – on muodostettu erilliset palkintoraadit. Kaikki voittajat julkistetaan 17. joulukuuta 2021.

Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaissa syvällisiä henkilökuvia ja paikallistason lehtiliite

Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela, Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja Hämeen Sanomien urheilutoimittaja Topias Kauhala.

Vuoden urheilujuttu -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tekstin lopussa):

Aamulehden urheilutoimituksen (Tapani Salo, Mikko Gynther, Antti Raunio ja Mikko Husa) Areenat-liite
Harri Pirisen (Ilta-Sanomat) artikkeli Miia Sillmanista
Ari Virtasen (Helsingin Sanomat) artikkeli Urho Nissilästä

Vuoden urheilujuttu -palkintokategoriassa ovat mukana kirjoitetut urheilujutut, kolumnit, juttukokonaisuudet, juttusarjat yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi paikallislehden toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että teksti on journalistisesti ansiokas.

Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaissa podcast-sarjoja ja erikoisverkkolehti

Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksen opettaja Esko Hatunen, Nordic Entertainment Groupin (NENT) jalkapallotuottaja Antti Salo ja Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala.

Vuoden digitaalinen hitti -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tekstin lopussa):

Suomen Podcastmedian podcast Kari Kanala eurofutiksen jäljillä
Tommy Lindgrenin ja Petteri Sihvosen podcast Lindgren & Sihvonen
Helsingin Sanomien urheilutoimituksen ja datadeskin erikoisverkkolehti Suomen hetki

Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategoriassa ovat urheiluaiheiset journalistisesti ansioituneet dokumentit, verkkovideot, ohjelmasarjat, podcastit, suorat radio-/tv-lähetykset, radio-ohjelmat, videot, liikkuvat kuvat, audiot yms. Kokonaisuus voi olla yhden tai useamman urheilutoimittajan tekemä tai esimerkiksi toimitustiimin tekemä. Pääkriteeri on, että sähköinen sisältö on journalistisesti ansiokas.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaat

Ensimmäistä kertaa järjestetty Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailu sai runsaasti osallistujia. Voittajaehdokkaat julkistetaan perjantaina 10. joulukuuta 2021. Valinnan tekee Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat ammattivalokuvaajat Hannes Paananen ja Vesa Koivunen.

Urheilujournalismin ilta 17.12.

Voittajat julkistetaan Urheilutoimittajan Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 17. joulukuuta noin klo 20.30 alkaen Helsingissä. Tilaisuus on samalla myös Urheilutoimittajain Liiton 90-vuotisjuhla. Illan aikana julkistetaan myös Vuoden urheilukirja -finalistit yhteistyössä Suomen Urheilumuseon kanssa.

VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJAEHDOKKAAT

Aamulehti – Areenat-liite

14.9.2021 
Aamulehden urheilutoimituksen toimitustiimi toteutti 16-sivuisen Areenat-liitteen, joka on upea kuvaus tamperelaisista urheilupyhätöistä. Erityisesti Hakametsän jäähallin historiajutut ovat kauttaaltaan kiinnostavia, huolellisesti tehtyjä ja jopa koskettavia. Hakametsä on tälle vuodelle myös ajankohtainen aihe, sillä Suomen ensimmäinen jäähalli poistuu käytöstä. Lisäksi liitteessä on kattava katsaus siihen, miltä tamperelaiset urheilukeskukset näyttävät tulevaisuudessa. Upeasti kirjoitettujen juttujen lisäksi erityismaininnan voi antaa myös sivujen tyylikkäästä ulkoasusta. Aamulehden Areenat-liite on hienosti suunniteltu, toteutettu ja viimeistelty kokonaisuus, jonka eteen suuri joukko ihmisiä on tehnyt arvokasta ja hyvää työtä.
Jutuista vastasivat Tapani Salo, Mikko Gynther, Antti Raunio ja Mikko Husa.

Harri Pirinen, Ilta-Sanomat – Miia Sillman

9.–10.11.2021
Ilta-Sanomien toimittaja Harri Pirinen sai seitsenottelija Miia Sillmanin puhumaan suoraan ja avoimesti vaikeasta aiheesta artikkelissaan Huippu-urheilija Miia Sillman, 26, joutui tunnetun ravivalmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena – kertoo nyt, miten vuosia kestänyt painajainen alkoi. Pirinen kirjoitti haastattelun perusteella erinomaisen ja syvällisen jutun lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneesta Sillmanista. Jutusta julkaistiin huolellisesti tehty pitkä artikkeli Ilta-Sanomien verkkosivuilla sekä vielä laajempi versio saman viikon Urheilulehdessä. Jutun molemmat versiot käsittelivät vakavaa aihetta rehellisesti ja kaunistelematta, mutta myöskään turhaa kohua hakematta. Aiheen annettiin puhua. Jutusta välittyy kokeneen toimittajan haastattelutilanteessa luoma luottamus. Juttu on hyvin kirjoitettu. Lisäksi sillä on merkitys tärkeän ja usein vaietun aiheen nostamisessa.

Ari Virtanen, Helsingin Sanomat – Urho Nissilä

13.11.2021
Helsingin Sanomien artikkelissa Vapaa säännöistä urheilutoimittaja Ari Virtanen kertoo Huuhkajien Urho Nissilän vaikeuksista kasvaa jalkapallosta innostuneena poikana vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä. Virtanen onnistui saamaan Nissilän puhumaan aiheesta, josta Nissilä ei ollut aiemmin avautunut. Artikkeli oli tyylikkään sivistyneesti rakennettu ja kirjoitettu, ilman liiallista dramatiikkaa. Nissilästä kertova artikkeli on jatkumoa Virtasen ansiokkaille henkilöjutuille niin Huuhkajien kuin Helmarienkin pelaajista. Kaikissa niissä artikkeleissa on ollut läsnä se luottamus, minkä Virtanen on saanut rakennettua jalkapallohaastateltaviinsa.

VUODEN DIGITAALINEN HITTI -VOITTAJAEHDOKKAAT

Suomen Podcastmedia – Kari Kanala eurofutiksen jäljillä

11.6.2021 Yle Areena (https://areena.yle.fi/audio/1-50835679)
Kari Kanala on tunnettu Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja jalkapallon ystävä. Hän pääsee ääneen podcast-sarjassa, joka tarkastelee jalkapalloa eri kulttuureissa ja lajin merkitystä erilaisissa yhteiskunnissa. Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -podcast-sarjassa puhutaan lajista ja Suomen maajoukkueesta vaihtelevien jalkapallotoimijoiden kanssa. Podcastin ansioita ovat audiojournalismin vahvuuksien hyödyntäminen ja tuoreiden näkökulmien tarjoaminen. Ohjelmasarja antaa ajattelemisen aiheita niin Huuhkajien ”heavyfaneille” kuin lajia vähemmän tunteville.
Tuotanto: Suomen Podcastmedia

Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen – Lindgren & Sihvonen

Julkaistaan perjantaisin Yle Puheella (https://areena.yle.fi/audio/1-2320317)
Seitsemän ja puoli vuotta ja yli 300 jaksoa puhuu puolestaan. Lindgren & Sihvonen -podcast löysi paikkansa suomalaisessa urheilujournalismissa ja -puheessa. Ohjelma päättyy vuoden 2021 lopussa, mutta jaksot jäävät elämään Yle Areenassa. Yle Puheella perjantai-iltapäivisin suorana lähetetty ohjelma on koonnut sisältönsä pariin suomalaisesta urheilusta monipuolisesti kiinnostuneen yleisön. Laajassa vieraskirjossa on ollut niin huippu-urheilijoita, -valmentajia, -urheilujohtajia ja -tutkijoita kuin urheilua sen ulkopuolelta tarkastelevia ihmisiä. Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen ovat ohjelman väittelyosiossa vivahteikkaasti perustellen haastaneet suhtautumista urheiluilmiöihin. Podcast-sarja on koonnut merkittävän vieras- ja sisältökokonaisuuden, joka jää elämään suomalaisen urheilujournalismin kulttuuriperimään.
Toimittajat: Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen

Helsingin Sanomat – Suomen hetki -erikoisverkkolehti

9.6.2021 Helsingin Sanomat (https://dynamic.hs.fi/a/2021/suomenhetki)
Urheilua seuraavan yleisön kiinnostus Suomen jalkapallomaajoukkueeseen saavutti huippunsa kesän 2021 EM-kilpailuissa. Helsingin Sanomien urheilutoimituksen ja datadeskin Suomen hetki -erikoisverkkolehti vastasi huumaan yleisöä palvelevalla ja verkon mahdollisuuksia hyödyntävällä tavalla. Julkaisu kokosi taustoittavat jutut joukkueesta, pelaajista, Suomen alkulohkovastustajista ja kaikista muista lukijoita kiinnostavista asioista jatkuvasti päivittyen. Erityisen onnistuneita ja kiinnostavia osioita olivat Suomen kamppailuiden reaaliaikaiset otteluseurannat sekä tilastoartikkelit Huuhkajien peleistä havainnollistavien visualisointien kera.
Tuotanto: Helsingin Sanomien urheilutoimitus ja datadeski