Urheilutoimittajain Liiton jäsenet ovat äänestäneet Vuoden urheilijan jo vuodesta 1947 lähtien. Tänä vuonna palkitaan järjestyksessään 76. Vuoden urheilija ja voittaja saa ensimmäistä kertaa palkinnokseen täysin uuden, Vuoden urheilija -palkinnon. Voittaja julkistetaan Urheilugaalassa 12. tammikuuta 2023.
Uuden Vuoden urheilija -palkinnon suunnittelusta on vastannut oululaislähtöinen, nykyisin Rotterdamissa asuva Minna Viitalähde (Mint Station).
– Palkinnon suunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia oli käytettävyys. Tavoitteena oli luoda helposti pideltävä ja suhteellisen kevyt palkinto, joka kuitenkin huokuu arvokkuutta ja kestää aikaa.
– Ensimmäisessä vaiheessa listasin aiheeseen liittyviä sanoja ylös liittyen sekä palkinnon saajaan, mutta myös sen myöntäjään: urheilija, urheilu, voitto, sisu, hiki, journalismi, toimittaja, viestintä, viesti jne. Sanoja yhdistelemällä ja niihin liittyviä mielikuvia miettiessä mieleen alkoi nopeasti nousta käyttötarkoitukseen soveltuvia ideoita.
Urheilutoimittajain Liiton myöntämä Vuoden urheilija -palkinto jaetaan Urheilugaalassa yhdessä näyttävän, Harri Koskisen suunnitteleman Uno-palkinnon kanssa.
– Uusi Vuoden urheilija -palkinto kunnioittaa sekä itse palkinnon saajaa, mutta myös sen myöntäjää. Se on saanut muotokielensä ”viestikapulasta”. Viestikapula kiertää aina seuraavalle urheilijalle, kuten tämäkin kunniamaininta. Pöydällä ollessaan se taas muistuttaa pressitilaisuuden nimikylttiä.
– Vuoden urheilija -palkinnon pintaa koristaa palkinnon nimen lisäksi symbolit, jotka viestivät monipuolisesti eri urheilulajeista. Palkinnon päät on suljettu tulpilla, jotka voittaja voi avata kuin samppanjapullon korkin. Tulpat toimivat myös palkinnon jalustana.
– Palkinnon historiaa kunnioittaen, sisään on kätketty kaikkien aikaisempien Vuoden urheilija -voittajien nimet vuodesta 1947 lähtien, kertoo Viitalähde, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa Uuden Musiikin Kilpailussa (UMK) jaettavan palkinnon.
Urheilutoimittajain Liiton pääsihteeri Nina Jakonen on tyytyväinen lopputulokseen.
– Tavoitteenamme oli raikastaa ja uudistaa Vuoden urheilija -palkintoa ja Minna onnistui suunnittelussa täydellisesti. Uusi palkinto huokuu arvokkuutta ja voittajan fiilistä. Palkintoon on saatu hienosti mukaan urheiluhenkeä, näyttävyyttä ja kullan kimallusta. Palkinto kestää myös aikaa tulevat vuosikymmenet.
– Koimme tärkeänä elementtinä, että saimme toteuttaa palkinnon suomalaisella työllä alusta loppuun asti aina suunnittelusta palkinnon kultaukseen. Huomioimme myös käytännön asioita, kuten palkinnon valmistettavuutta ja kestävyyttä.
Uuden Vuoden urheilija -palkinnon myötä alkaa myös uusi perinne.
– Kyseessä ei ole kiertopalkinto, vaan Vuoden urheilija saa vuosittain palkinnon omakseen. Palkinnon lisäksi Vuoden urheilija -äänestyksen voittaja saa palkinnon sisällä muistoksi Vuoden urheilija -voittajien nimilistan sekä jotain ehkä vieläkin arvokkaampaa: viestin edelliseltä Vuoden urheilijalta, kertoo Jakonen.
– Mitä Vuoden urheilija 2021 uimari Matti Mattsson kirjoittaa tulevalle Vuoden urheilijalle, se tullaan ehkä jossain vaiheessa kuulemaan palkitsemisen jälkeen.
Vuoden urheilija -palkinto on valmistettu suomalaisella työllä pääosin Salossa. Palkinnon päämateriaalina on kotimainen Outokummun ruostumaton teräs, joka on jalometallipinnoitettu kullalla voittajan merkiksi. Palkinnon päätytulpat ovat kirkasta akryyliä.
Palkinnon konsepti ja muotoilu: Mint Station, Minna Viitalähde, Rotterdam (Alankomaat)
Palkinnon valmistus: Protohouse Finland, Aki Mertsola, Salo (teräsosan työstö: kiillotus ja teksturointi, päätytulppien sisäosan viimeistely ja testaus, CAD-kuvat ja koneistus)
Laserkaiverrus: Laser Quality Markings, Kim Nivalinna, Salo
Kultaus: Eforit Oy, Sipoo
Vuoden urheilija -palkinnon esittelyvideo.