Urheilutoimittajain Liitto palkitsee Urheilujournalismin illassa perjantaina 17. joulukuuta 2021 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Tällä viikolla julkistettiin jo aiemmin ehdokkaat Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorioissa. Nyt voittajaehdokkaat on julkistettu myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailussa.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilujournalistin ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 palkittiin ensimmäisen kerran Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Tänä vuonna otamme jälleen yhden palkintokategorian lisää mukaan ja palkitsemme Vuoden sykähdyttävimmän urheiluvalokuvan.

Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa – Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva – on muodostettu erilliset palkintoraadit. Kaikki voittajat julkistetaan 17. joulukuuta 2021.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaissa talviurheilun elämyksiä ja jalkapallodraamaa

Ensimmäistä kertaa järjestetty Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailu keräsi runsaasti osallistujia. Voittajaehdokkaat valitsi Urheilutoimittajain Liiton nimeämä erillinen raati, johon kuuluvat ammattivalokuvaajat Hannes Paananen ja Vesa Koivunen.

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -voittajaehdokkaat ovat (tarkemmat esittelyt tiedotteen lopussa):

Keke Leppälän kuva ”Markku Koski blasting a method”
Jussi Leinosen kuva ”Tanskan Christian Eriksenia elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan”
Heikki Saukkomaan kuva ”Laura Barquero ja Marco Zandron”

Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva -kilpailussa tuodaan esille alan tekijöitä harrastajista ammattilaisiin ja samalla nostetaan myös urheiluvalokuvien arvostusta. Kilpailuun lähetetty kuva tai kuvasarja voi olla urheilun parista otettu fiiliskuva, henkilökuva tai tulosurheiluun liittyvä kuva. Pääasia on, että kuvan sisältö kätkee sisäänsä urheilun syvimmän olemuksen ja se on idealtaan oivaltava ja teknisesti taitavasti toteutettu. Kuva, joka tuo esille urheilun iloa, löytää urheilun sielun ja tuo esille hienoa kuvakerrontaa urheilusta. Kuva, joka sykähdyttää!

Urheilujournalismin ilta 17.12.

Kaikki voittajat julkistetaan Urheilutoimittajan Liiton järjestämässä Urheilujournalismin illassa 17. joulukuuta noin klo 20.30 alkaen Helsingissä. Tilaisuus on samalla myös Urheilutoimittajain Liiton 90-vuotisjuhla. Illan aikana julkistetaan myös Vuoden urheilukirja -finalistit yhteistyössä Suomen Urheilumuseon kanssa.

VUODEN SYKÄHDYTTÄVIN URHEILUVALOKUVA -VOITTAJAEHDOKKAAT

Keke Leppälä – Markku Koski blasting a method

Talvi 2021 Talma Glacier 5500cm
Raati piti Keke Leppälän valokuvaa lumilautailijasta hyvin teknillisesti taitavana. Talman hiihtokeskuksessa otetusta kuvasta välittyy kyky ymmärtää lajia. Mistä lumilautailija on tulossa ja mitä hänelle oletettavasti on tapahtumassa. Taitavasti sommiteltu, taustalla liekkien tuodessa kuvaan oman jännitteensä.

Kuva: Keke Leppälä.

Jussi Leinonen – Tanskan Christian Eriksenia elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan

13.6.2021 Kaleva ja Lapin Kansa
Historiallinen Huuhkajien ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen, kun Tanskan Christian Erikseniä elvytetään Parkenilla Kööpenhaminassa ottelussa Suomea vastaan. Valokuvaaja Jussi Leinonen on taltioinut tilanteen kunnioitettavasti. Laajasta kuvasta tulee ilmi, että jotain vakavaa on tapahtunut. Kuvakulma ja sen laajuus asettaa kuvan osaksi katsomoa. Joukkuetoverit suojelevat elämästään taistelevan pelaajan elvyttämistä katseilta. Eriksenin tapaus oli tuhansien ihmisten jaettu kokemus.

Kuva: Jussi Leinonen.

Heikki Saukkomaa – Laura Barquero ja Marco Zandron

8.10.2021 Finlandia Trophy, Espoo
Heikki Saukkomaan valokuva taitoluistelun pariohjelmasta Espoossa järjestetyssä Finlandia Trophyssa edustaa urheilukuvan klassisuutta. Kuvaaja on onnistunut pääsemään etäisyydestä huolimatta urheilijoiden iholle. Kuvasta välittyy selvästi paitsi urheilijoiden haastava ohjelma, myös teknillisesti hyvin toteutettu lähikuva nopean liikkeen ääreltä.

Kuva: Heikki Saukkomaa.