Ilta-Sanomien Pekka Holopainen on Vuoden urheilujournalisti 2022. Valinnan teki Urheilutoimittajain Liiton hallitus. Tunnustus jaettiin liiton Urheilujournalismin illassa 16. joulukuuta 2022 Helsingissä.

Toimittajalle hyvä uutisnenä on edellytys onnistumiseen kiivaassa tapahtumien virrassa. Oleellisen poimiminen valtavasta tarjonnasta on taito, jonka urheilutoimittaja Pekka Holopainen osaa. Urheilutoimittajana 1990-luvulta lähtien iltapäivälehden sykkeessä on koulinut 56-vuotiaasta Holopaisesta kirjoittajan, jonka tekstiä lukijat osaavat odottaa ja toivoa – silti hän tarjoaa usein mielenkiintoisen ja yllättävän näkökulman jutuilleen tai kaivaa tarjolle todellisen uutisen.

Holopainen pystyy hyödyntämään uutishankintaansa, kun hän on mestari kaivamaan esille oikeat haastateltavat ja osaa pistää heille osuvimmat kysymykset. Holopaisen porilainen hulluus näkyy sopivasti iltapäivälehden räväkässä uutisoinnissa sekä haastatteluissa: Holopainen ei kumarra kuvia, vaan pistää haastateltavan vastaamaan kysymyksiinsä – kissa nostetaan pöydälle tavalla tai toisella. Uutteruus ja työteliäisyys kuvaa Holopaista, kun hän on päässyt kiinni hyvästä aiheesta. Silloin tuloksena on tekstiä, mistä lukija kiittää. Hänen verkostonsa on kasvanut lukuisilla työmatkoilla ulkomaille, ja yksi Holopaisen vahvuus on hyvä kielitaito. Haastattelut esimerkiksi ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi ovat poikineet oivia juttuja myös kansainvälisissä kilpailuissa menestyneistä tähdistä ja ulkomaisista urheiluvaikuttajista.  

Pekka Holopaisen kirjoitustyyli sopii erinomaisesti iltapäivälehden palstoille ja nettiin. Jutut ovat räväköitä, ja faktat ovat kohdallaan. Lukijoiden iloksi Holopainen pystyy käsittelemään urheilusta lajia kuin lajia. Holopainen on kiinnostunut eri lajeista ja niiden taustoista – etenkin yksilölajit ovat olleet hänen jatkuvansa mielenkiintonsa kohteena.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Viime vuonna mukaan otettiin myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liiton hallitus. Muissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva, on muodostettu erilliset palkintoraadit.