Urheilutoimittajain Liitto palkitsi liiton omassa palkitsemistilaisuudessa, Urheilujournalismin illassa, maanantaina 14. joulukuuta 2020 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden urheilujuttuna palkittiin STT:n toimittaja Raiko Häyrisen artikkeli Marko Yrjövuoresta.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian raati nosti Raiko Häyrisen artikkelin ansioiksi ennen kaikkea hyvin poikkeavan toteutustavan sekä perusteellisen taustatyön. Artikkeli oli harvinaislaatuisen tarkka ja vaati toteutuakseen suuren määrän taustatyötä ja monipuolisesti erilaisia lähteitä Yhdysvaltoja myöten. Myös huolellisuus ja eteenpäin soljuva sisältö korostuivat perusteellisessa ja pitkässä artikkelissa.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Yle Urheilun Joska Saarisen muodostelmaluistelusta kertovalle jutulle ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes” sekä Kouvolan Sanomien juttusarjalle paikkakunnan urheilukentistä.

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden urheilujuttu -raatiin kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela, Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja ELMO-lehden urheilutoimittaja Topias Kauhala.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus. Tänä vuonna mukana ovat myös Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Samalla uudistuu myös perinteinen Vuoden urheilutoimittaja -palkintokategoria, ja nimi vaihtuu Vuoden urheilujournalisti -palkinnoksi. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Uusissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJA

Raiko Häyrinen, STT – Marko Yrjövuori

1.5.2020
STT:n toimittaja Raiko Häyrinen lähti artikkelissaan tutkimaan perusteellisesti Marko Yrjövuoren itsensä luoman kerronnan todenmukaisuutta. Häyrinen toteutti artikkelin hyvin poikkeavalla tavalla, sillä usein tapana on ollut kyseenalaistamatta ihannoida suomalaisten tarinoita ”suuresta maailmasta”. Artikkeli oli genrensä ensimmäisiä suomalaisessa urheilujournalismissa.
Artikkeli oli tarkkuudessaan myös harvinaislaatuinen. Yrjövuoren haastatteluissa ja kirjoissa kertomien tarinoiden totuuspohjaa perattiin pienimpiä detaljeja myöten. Juuri niiden monien yksityiskohtien kautta alkoi suurempi kertomus Yrjövuoren liioittelusta ja jopa valehtelusta rakentumaan.
Häyrisen artikkeli vaati suuren määrän taustatyötä ja monipuolisesti erilaisten lähteiden käyttämistä – Yhdysvaltoja myöten. Sellaisiin yhdysvaltalaislähteisiin ei ole mutkatonta päästä kiinni, joten artikkelin kansainvälisyys on myös huomioimisen arvoista.
Artikkeli oli huolellisesti rakennettu ja eteenpäin soljuva sen vaatimasta perusteellisuudesta ja pituudesta huolimatta.

VUODEN URHEILUJUTTU -KUNNIAMAININNAT

Joska Saarinen, Yle Urheilu – ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes”

17.1.2020
Yle Urheilun toimittajan Joska Saarisen jutussa ”Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes” entiset muodostelmaluistelun valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Juttu taustoitti laajasti ja perusteellisesti Suomen Taitoluisteluliiton päätöstä asettaa kyseinen valmentaja kilpailukieltoon.
Saarinen oli juttua varten haastatellut ison joukon urheilijoita ja saanut haastateltavat avautumaan arkaluontoisessa asiassa. Juttu oli tyylikäs kokonaisuus, jossa prosessin eteneminen ja haastattelut vuorottelivat ja lukijan kiinnostus säilyi loppuun asti.
Saarisen tekemä juttu poiki myös useita jatkojuttuja niin Ylellä kuin muissa medioissa

Kouvolan Sanomat – juttusarja paikkakunnan urheilukentistä

13.6.–30.11.2020
Kouvolan Sanomien urheilutoimituksen toimitustiimi toteutti erinomaisen idean erityisesti juuri maakuntalehteen ja teki oman paikkakuntansa urheilukentistä moniosaisen juttusarjan. Kauttaaltaan sarjan osat on kirjoitettu laadukkaasti, asiantuntevasti ja luotettavasti. Sarja saa lukijan jopa odottamaan seuraavaa urheilupaikan esittelyä.
Juttusarjaa on ollut kirjoittamassa moni eri toimittaja, joten sarjasta ei ole tullut tekijänsä näköinen, vaan ennemminkin jutuista on tullut sarjansa näköinen. Sarjan juttuihin on löydetty kiinnostavat haastateltavat Elmo Lakasta ja Mika Saukkosesta aina Sami Hyypiään. Näin kaupungin isojen nimien ajatukset on saatu kuuluviin.
Jutuista vastasivat Timo Ranta, Tapio Ahlroth ja Juha Vesala.