Urheilutoimittajain Liitto palkitsi Urheilujournalismin illassa perjantaina 17. joulukuuta 2021 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden urheilujuttuna palkittiin Ilta-Sanomien toimittaja Harri Pirisen artikkeli Miia Sillmanista.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian raati nosti Harri Pirisen artikkelin ansioksi ennen kaikkea huolellisen toimitustyön, jossa jutun aihe ja päähenkilö nostettiin keskiöön. Pirinen sai seitsenottelija Miia Sillmanin puhumaan suoraan ja avoimesti vaikeasta aiheesta. Jutusta välittyy kokeneen toimittajan haastattelutilanteeseen rakentama luottamuksellinen tunnelma. Jutulla on myös merkitys tärkeän ja usein vaietun aiheen nostamisessa.

Vuoden urheilujuttu -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Aamulehden Areenat-liitteelle ja Ari Virtasen artikkelille Urho Nissilästä.

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden urheilujuttu -raatiin kuuluvat Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Tommi Roimela, Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkö Maria Vesterinen ja Hämeen Sanomien urheilutoimittaja Topias Kauhala.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus ja vuonna 2020 Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Tänä vuonna mukana on myös Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Muissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu, Vuoden digitaalinen hitti ja Vuoden sykähdyttävin urheiluvalokuva, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN URHEILUJUTTU -VOITTAJA

Harri Pirinen, Ilta-Sanomat – Miia Sillman

9.–10.11.2021
Ilta-Sanomien toimittaja Harri Pirinen sai seitsenottelija Miia Sillmanin puhumaan suoraan ja avoimesti vaikeasta aiheesta artikkelissaan Huippu-urheilija Miia Sillman, 26, joutui tunnetun ravivalmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena – kertoo nyt, miten vuosia kestänyt painajainen alkoi. Pirinen kirjoitti haastattelun perusteella erinomaisen ja syvällisen jutun lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneesta Sillmanista. Jutusta julkaistiin huolellisesti tehty pitkä artikkeli Ilta-Sanomien verkkosivuilla sekä vielä laajempi versio saman viikon Urheilulehdessä. Jutun molemmat versiot käsittelivät vakavaa aihetta rehellisesti ja kaunistelematta, mutta myöskään turhaa kohua hakematta. Aiheen annettiin puhua. Jutusta välittyy kokeneen toimittajan haastattelutilanteessa luoma luottamus. Juttu on hyvin kirjoitettu. Lisäksi sillä on merkitys tärkeän ja usein vaietun aiheen nostamisessa.

VUODEN URHEILUJUTTU -KUNNIAMAININNAT

Aamulehti – Areenat-liite

14.9.2021 
Aamulehden urheilutoimituksen toimitustiimi toteutti 16-sivuisen Areenat-liitteen, joka on upea kuvaus tamperelaisista urheilupyhätöistä. Erityisesti Hakametsän jäähallin historiajutut ovat kauttaaltaan kiinnostavia, huolellisesti tehtyjä ja jopa koskettavia. Hakametsä on tälle vuodelle myös ajankohtainen aihe, sillä Suomen ensimmäinen jäähalli poistuu käytöstä. Lisäksi liitteessä on kattava katsaus siihen, miltä tamperelaiset urheilukeskukset näyttävät tulevaisuudessa. Upeasti kirjoitettujen juttujen lisäksi erityismaininnan voi antaa myös sivujen tyylikkäästä ulkoasusta. Aamulehden Areenat-liite on hienosti suunniteltu, toteutettu ja viimeistelty kokonaisuus, jonka eteen suuri joukko ihmisiä on tehnyt arvokasta ja hyvää työtä.
Jutuista vastasivat Tapani Salo, Mikko Gynther, Antti Raunio ja Mikko Husa.

Ari Virtanen, Helsingin Sanomat – Urho Nissilä

13.11.2021
Helsingin Sanomien artikkelissa Vapaa säännöistä urheilutoimittaja Ari Virtanen kertoo Huuhkajien Urho Nissilän vaikeuksista kasvaa jalkapallosta innostuneena poikana vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä. Virtanen onnistui saamaan Nissilän puhumaan aiheesta, josta Nissilä ei ollut aiemmin avautunut. Artikkeli oli tyylikkään sivistyneesti rakennettu ja kirjoitettu, ilman liiallista dramatiikkaa. Nissilästä kertova artikkeli on jatkumoa Virtasen ansiokkaille henkilöjutuille niin Huuhkajien kuin Helmarienkin pelaajista. Kaikissa niissä artikkeleissa on ollut läsnä se luottamus, minkä Virtanen on saanut rakennettua jalkapallohaastateltaviinsa.