Urheilutoimittajain Liitto palkitsi liiton omassa palkitsemistilaisuudessa, Urheilujournalismin illassa, maanantaina 14. joulukuuta 2020 urheilujournalismin parissa ansioituneita tekijöitä ja ansiokkaita sisältöjä. Vuoden digitaalisena hittinä palkittiin Jussi Eskolan tv-dokumentti Vanha joukkuekuva.

Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorian raati nosti Jussi Eskolan tv-dokumentin ansioiksi ennen kaikkea huolellisesti mietityn, viimeistellyn ja tyylikkään toteutuksen sekä hienon idean. Dokumentti kertoo tarinan nuorten maajoukkuepelaajien, oman ikäluokkansa huippujen erkanevista urapoluista. Dokumentti ei tuomitse tai kerro mikä on oikein tai väärin. Vaikka urheilussa kaikki eivät etenekään aikuisiällä huipulle, voi elämässä pärjätä muutenkin ja urheilulla olla merkittävä osa siinä. Liikuntakulttuurin ilmiöiden kannalta dokumentti tarjoaa kiinnostavaa sisältöä myös kaikille nykyisille nuorten maajoukkuepelaajille ja heidän vanhemmilleen.

Vuoden digitaalinen hitti -palkintokategorian kunniamaininnat jaettiin Ville Kuusisen ja Riku Auvisen Valioliiga-viikko podcastille sekä Vesa-Matti Savisen tv-dokumentille Petra Olli – Kun liekki sammuu.

Urheilutoimittajain Liiton nimeämään Vuoden digitaalinen hitti -raatiin kuuluvat Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksen opettaja Esko Hatunen, Nordic Entertainment Groupin (NENT) jalkapallotuottaja Antti Salo ja Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala.

Urheilutoimittajain Liitto on vuodesta 2009 lähtien palkinnut vuosittain Vuoden urheilutoimittajan ja Vuoden tiedottajan. Vuonna 2013 mukaan tuli Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus. Tänä vuonna mukana ovat myös Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti. Samalla uudistuu myös perinteinen Vuoden urheilutoimittaja -palkintokategoria, ja nimi vaihtuu Vuoden urheilujournalisti -palkinnoksi. Vuoden urheilujournalistin, Vuoden tiedottajan sekä Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksen valitsee Urheilutoimittajain Liitto. Uusissa palkintokategorioissa, Vuoden urheilujuttu ja Vuoden digitaalinen hitti, on muodostettu erilliset palkintoraadit.

VUODEN DIGITAALINEN HITTI -VOITTAJA

Jussi Eskola – Vanha joukkuekuva

8.6.2020 Yle Areena (https://areena.yle.fi/1-50454549)
Ylellä julkaistu tv-dokumentti Vanha joukkuekuva kertoo tarinan nuorten maajoukkuepelaajien, oman ikäluokkansa huippujen erkanevista urapoluista. Dokumentti kertoo, että urheilu on osa elämää. Sen polut haarautuvat urheilijan uran edetessä ja kaikki eivät löydä tai pääse sille polulle, joka vie huipulle. Dokumentti ei tuomitse tai kerro mikä on oikein tai väärin. Vaikka urheilussa kaikki eivät etenekään aikuisiällä huipulle, voi elämässä pärjätä muutenkin ja urheilulla olla merkittävä osa siinä.
Käsikirjoitus, ohjaus ja editointi Jussi Eskola, kuvaus Timo Vähämäki, Jussi Eskola

VUODEN DIGITAALINEN HITTI -KUNNIAMAININNAT

Ville Kuusinen ja Riku Auvinen – Valioliiga-viikko


Julkaistaan tiistaisin joka toinen viikko Suplassa (https://www.supla.fi/ohjelmat/valioliiga-viikko)
Suplassa julkaistava podcast Valioliiga-viikko käsittelee jalkapallon Englannin pääsarjaa Valioliigaa vakavasti ja vähemmän vakavasti. Ohjelmaa juontavat jalkapalloselostaja Ville Kuusinen ja vuosikausia eri mediatehtävissä työskennellyt Riku Auvinen. Käsittelytapa on ronski ja rosoinen eikä pyrikään objektiivisuuteen. Podcastin vahvuus on hyvä kemia juontajien välillä sekä selkeät mielipiteet, jotka taatusti jakavat kuulijat. Podcasteja tehdään tällä hetkellä paljon ja Valioliiga-viikko edustaa lajityyppinsä kärkeä.
Toimittajat: Ville Kuusinen ja Riku Auvinen

Vesa-Matti Savinen – Petra Olli – Kun liekki sammuu 

16.7.2020 Yle Areena (https://areena.yle.fi/1-50557105)
Ylellä julkaistu tv-dokumentti Petra Olli – Kun liekki sammuu, on rehellinen tarina urheilijasta, joka lopettaa motivaation hiipuessa uransa yllättäen – ainakin ulkopuolisen silmin. Dokumentissa päähenkilöä on seurattu noin kymmenen vuoden ajan. Se vie katsojan paikkoihin ja tilanteisiin, joita yleisö ei tavallisesti pääse näkemään. Uratarinan lisäksi dokumentti valottaa asioita, joita urheilija joutuu pohtimaan urheillessaan oman lajin maailman huipulla ja päättäessään uransa lopettamisesta. Seurantadokumentti mahdollistaa myös sen, että päähenkilö voi vielä jälkikäteen avata ja taustoittaa uransa käänteitä yksityiskohtaisesti. Dokumentti avaa myös urheilijan ja valmentajan tiivistä suhdetta kaikessa raadollisuudessaan. Katsoja pääsee aistimaan päähenkilön tunne-elämää uran yksittäisillä onnistumisten ja pettymysten hetkillä ainutlaatuisellakin tavalla. 
Tuotanto: SportCam Oy; käsikirjoitus, kuvaus, editointi Vesa-Matti Savinen