Kevät on taas suosittujen palloilusarjojen kulta-aikaa. Jääkiekon johdolla ratkotaan ensin SM-mitalien kohtalo ja toukokuun lopulla ovat vuorossa Suomen pysäyttävät MM-kisat, jälleen kerran Tukholmassa.
Suomi pysähtyy seuraamaan urheilua ja nauttimaan selostajavirtuoosien oivalluksista sekä urheilutoimittajien analyyseista eri medioissa.
Yhteistä tälle kaikelle on se, että urheilujutut ovat medioiden luetuimpia ja katsotuimpia. Hyvillä urheilujutuilla ja selostuksilla on siis ennätysmäinen kysyntä kaikilla mittareilla mitaten.
Samaan aikaan Urheilutoimittajainliittoon on tullut yhteydenottoja ympäri Suomen siitä, että mediatalot ovat vähentäneet vakinaisten urheilutoimittajien määrää ja urheilujuttujen määrä on sen myötä myös vähentynyt, koska niitä ei osteta myöskään freelancereilta.
Mediataloissa olisi hyvä huomioida se tosiasiaa, että juuri urheilujutut tuovat niiden sivuille lukijoita ja katsojia. Urheilujutut ovat medioiden luetuimpia ja katsotuimpia ja samalla ne siis keräävät niitä kaivattuja klikkejä, joilla voidaan todistaa mainostajille, että juuri meillä kannattaa mainostaa, koska sisältö on kiinnostavaa.
Urheilujutut siis tuovat merkittävästi rahaa mediataloille, eikö sen pitäisi näkyä myös siinä, että mediatalot panostaisivat urheilutoimittajiin ja urheilujuttuihin? Onneksi tällaisiakin mediataloja on.
Urheilutoimittajain liittoon kuului maaliskuun alkuun mennessä yhteensä noin 750 jäsentä, määrä on kasvanut viimeisen kuukauden aikana tästäkin. Noin karkeasti voi sanoa, että 2/3 jäsenistä on freelancereitä. Liitto pyrkii tekemään kaikkensa, jotta tälle ammattitaitoiselle joukolle riittää töitä myös jatkossa.
Asiansa tuntevat urheilutoimittajat ovat jokaisen mediatalon yksi tärkeimmistä pääomista, olivatpa he sitten vakinaisia tai freelancer-pohjalta juttuja tekeviä urheilutoimittajia. Samaan aikaan on pidettävä huoli siitä, että alalle tulleet nuoret ja ”nälkäiset” urheilutoimittajat saavat näyttöpaikkoja.
Sosiaalinen media haastaa nykypäivänä perinteisen media. Olen käynyt keskusteluja AIPS:n puheenjohtajan Gianni Merlon sekä Pohjoismaiden urheilutoimittajien liittojen puheenjohtajien kanssa asiasta ja trendi on jo selvä. Yhä useammat urheilutoimittajat tekevät siellä juttujaan omiin medioihinsa tai lajiliittojen kanssa yhteistyössä näiden sivuille.
Sama trendi on myös Suomessa. Itse asiassa kehitys on jo käynnissä ja jotkut yksittäiset sivustot keräävät jo nyt huikean määrän lukijoita ja yhteistyökumppanien myötä myös ”palkkaa” tekijöilleen. Suurimpien lajiliittojen omat sivut ovat myös nostaneet selkeästi profiiliaan ja käyttävät apunaan paljon freelancereita.
Kansainvälinen olympiakomitea ja suurimmat lajiliitot kuten WA ja FIFA ovat jo perustamassa arvokisoihin akreditoituville some-vaikuttajille, influenssereille omaa ”kisapassia”, jonka avulla he voivat raportoida arvokisoista suorituspaikoilta.
Urheilutoimittajain liiton hallitus tukee tässä asiassa täysin kansainvälisen urheilutoimittajien liiton AIPS:n toimia, joilla akreditointioikeutta pyritään laajentamaan johdetusti myös vaikuttajatoimintaan. Seuraavan kerran tätä suunnitelmaa käsitellään AIPS:n vuosikokouksessa toukokuussa.
Jari Porttila
puheenjohtaja