Vuoden urheilukirja 2021, kaiken kaikkiaan järjestyksessään 42:s, on Antti Heikkisen romaani Latu. Teoksen on kustantanut WSOY. Palkitsemistilaisuus oli Urheilumuseossa 1. helmikuuta.
Urheilumuseon nimeämä valintaraati nostaa voittajateoksen ansioiksi taitavan ja moniulotteisen kerronnan, johon historiallinen aineisto yhdistyy luontevasti. Teos on yhtä aikaa mestarillinen kaunokirjallinen taideteos ja sodassa vain 29-vuotiaana haavoittuneen maailmanmestarihiihtäjä Pauli Pitkäsen laaja muistokirjoitus, lähes elämäkerta.
– Puhdasta kaunokirjallisuutta. Kirjan voi lukea, vaikka ei tietäisi mitään urheilun historiasta tai lääkehöyryjen aiheuttamista harha-aistimuksista. Mutta jos sattuu tietämään, kirjailijan taituruus nousee vielä kirkkaammin esille, sanaili Vuoden urheilukirja -palkintoraadin puheenjohtaja Esko Heikkinen.
– En ole koskaan aiemmin voittanut mistään yhtään pokaalia, en edes lusikkaa. Enpä olisi uskonut, että saisin sellaisen kirjoittamalla, totesi kirjailija itse.
– Koen, että tämä on myös Pauli Pitkäsen palkinto, viimeinen varmaankin. Onneksi hän sai sen edes nyt, 80 vuotta kuolemansa jälkeen.
Omistettu sotien sankareille
Antti Heikkinen oli toistakymmentä vuotta sitten toimittajana törmännyt Pauli Pitkäsen tarinaan.
– Pääsin vielä jututtamaan hänen aikalaisiaan. Ihmisiä, jotka hänet muistivat. Tarina oli jäänyt mieleeni pyörimään. Viime vuoden tammikuussa päätin, että kirjoitan siitä kirjan. Lopullisen kimmokkeen antoi se, kun ihmiset alkoivat verrata koronatilannetta sotaan 1939–1944. Me olemme hyvin kaukana siitä. Olen jututtanut paljon sotaveteraaneja ja voin sanoa, etten ole tavannut niin rauhaa arvostavia ja sitä kunnioittavia, sotaa lietsomattomia ihmisiä. Niinpä tämä kirja on omistettu sotaveteraaneille, sotainvalideille, viime sotien sankareille.
Heikkisen edellinen merkkiteos oli laulaja-lauluntekijä Juice Leskisen elämäkerta Risainen elämä (Siltala, 2014). Vuoden urheilukirja -tittelin, kunniakirjan ja nelinkertaisen olympiavoittajan Lasse Virénin lahjoittaman kiertopalkinnon lisäksi Heikkinen sai nyt vastaanottaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman 2000 euron stipendin.
Lepistön postaus perää muutosta
Vuoden urheilupostaus -palkinnon sai pesäpalloilija Janette Lepistön Instagram-postaus ”Häirintä urheilussa”. Postaus on rohkea ja vastuullinen puheenvuoro urheilussa tapahtuvasta häirinnästä, josta Lepistö toteaa, että ”pääsee helpommalla, kun pitää suunsa kiinni. Näistä asioista ei vain voi enää vaieta”. Postaus laajentaa keskustelun somessa tapahtuvaan häirintään ja asiattomaan arvosteluun, kannustaa uhreja puhumaan ja perää koko urheilukulttuurilta muutosta.
Pakkanen palkittiin pitkäaikaisesta työstä
Ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi palkittiin kirjailija Jukka Pakkanen, jonka monissa teoksissa urheilu on vahvasti läsnä aihepiirin liikkuessa italialaisesta jalkapallosta ja kilpapyöräilystä 1950-luvun helsinkiläisille luistinradoille. Pakkasen humaani asenne ja lämmin nostalgia ovat vaikuttavalla tavalla syventäneet suomalaista urheilukulttuuria.
– Ei voi olla parempaa paikkaa tällaisen tunnustuksen vastaanottamiseen kuin tämä, Pakkanen totesi kiitospuheessaan.
– Vieressä on olympiastadion, muistikanava Suomen lähihistoriaan ja kadonneeseen elämäntunteeseen. En ole urheiluhullu, olen urheilun ystävä. Urheilu on vain urheilua. Kuitenkin se on taiteen ja tieteen ohella kestävintä, mitä ihmisolio on luonut. Näinä sekavina ja ahdistavina aikoina urheilu antaa miljoonille ihmisille ympäri maailmaa jotain pysyvää. Vaikkapa minulle sen, että voittaako Inter toisen kerran peräkkäin Italian Serie A:n.
Kahdelle teokselle kunniamaininta
Vuoden urheilukirja -kilpailussa raati myönsi kunniamaininnat Mikko Knuuttilan tietokirjalle Suuri harppaus huipulle – Kiinan tie urheilun supervallaksi (LIKE) sekä valokuvaa ja urheilijatarinoita yhdistävälle teokselle Tuhannen ja yhden iskun tarinat (Docendo). Sen on kirjoittanut Saku Schildt. Kuvat ovat Sami Lommin ja Jussi Talvitien.
Muut finalistit olivat Siim Liivikin ja Aki Ollikaisen Fuck You Liivik (Siltala), Sami Kolamon, Tommi Walleniuksen, Pentti Otsamon ja Pauli Kallion Jalkapallotaktiikat (Vastapaino) jaHannu Itkosen Liikkumisen sosiologia (Vastapaino).
Vuoden urheilukirja -palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtaja Esko Heikkisen lisäksi Juha Kanerva, Kristiina Kekäläinen, Susanna Luikku ja Mika Wickström. Esittelijänä ja asiantuntijana toimii Urheilumuseon tietopalvelukoordinaattori Matti Hintikka. Heikkinen, Kanerva ja Kekäläinen ovat Urheilutoimittajain Liiton jäseniä. Vuoden urheilukirja on nimetty vuodesta 1980 alkaen.
Teksti: Matti Hannula.