Lajien parhaat urheilijat

Urheilutoimittajain Liiton lajien parhaita urheilijoita on valittu vuodesta 1946 lähtien. Ensin lajeja oli mukana vain muutama, mutta lajivalikoima on vuosien mittaan jatkuvasti laajentunut. Vuonna 2019 lajinsa paras nimettiin 76 eri lajissa.

Vuoden Urheilija -valiokunta valitsee lajien parhaat urheilijat, mutta urheilija on automaattisesti oman lajinsa paras, jos sijoittuu Vuoden Urheilija -äänestyksessä TOP10-listalle. Jos TOP10-listalla on useampia saman lajin edustajia, on korkeimmalle sijoittunut lajinsa paras.

Lajien parhaat urheilijat vuonna 2019

Vuoden Urheilija -valiokunta vastaa Lajien parhaat urheilijat -listan lajeista. Uusia lajeja otetaan listalle Vuoden Urheilija -valiokunnan harkinnan mukaan mm. lajiliittojen omasta anomuksesta. Kriteereinä ovat mm. lajin harrastuneisuus, kansallinen kilpailutoiminta ja kansainvälisyys. Vuonna 2019 lajilistalle lisättiin neljä uutta lajia: agility, kiipeily, rullalautailu ja taitouinti.

Vuonna 2019 lajeja on yhteensä 76: aerobic, agility, alamäkiluistelu, alppilajit, amerikkalainen jalkapallo, ampumahiihto, ampumaurheilu, autourheilu, beach volley, biljardi, curling, darts, freestyle, frisbeegolf, futsal, golf, hiihtosuunnistus, ilmailu, jalkapallo, jousiammunta, judo, jääkiekko, jääpallo, karate, keilailu, kiipeily, koripallo, käsipallo, lentopallo, lumilautailu, maahockey, maastohiihto, melonta, miekkailu, moottorikelkkailu, moottoripyöräily, moottoriveneily, mäkihyppy, nykyaikainen viisiottelu, nyrkkeily, paini, painonnosto, pesäpallo, pikaluistelu, potkunyrkkeily, purjehdus, pyöräily, pyöräsuunnistus, pöytätennis, raviurheilu, ratsastus, ringette, rugby, rullakiekko, rullalautailu, salibandy, soutu, squash, sulkapallo, suunnistus, taekwondo, taitoluistelu, taitouinti, tanssiurheilu, tennis, thainyrkkeily, tikkaurheilu, triathlon, uimahypyt, uinti, vapaaottelu, vesipallo, voimanosto, voimistelu, yhdistetty hiihto ja yleisurheilu.

Lajien luonteen vuoksi cheerleadingissa ja muodostelmaluistelussa ei valita yksittäistä urheilijaa lajin parhaaksi, mutta lajit huomioidaan Vuoden Joukkue ja Vuoden Valmentaja -äänestyslistoja laadittaessa.

Ohjeistus lajiliittojen omiin anomuksiin vuoden 2020 lajilistalle

Lajiliiton tulee lähettää lajiliiton hallituksen hyväksymä vapaamuotoinen anomus Urheilutoimittajain Liittoon 30.4.2020 mennessä. Anomuksesta tulee ilmetä mm. lajin esittely, harrastuneisuus, kotimainen kilpailutoiminta ja kansainvälisyys. Vuoden Urheilija -valiokunta käsittelee anomukset 31.8.2020 mennessä.

Lisätiedot:
Urheilutoimittajain Liitto ry
pääsihteeri Nina Jakonen
puh. 050 44 84 845
toimisto@urheilutoimittajat.fi


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat