Urheilutoimittajain Liitto järjestää yhteistyössä Helsingin Urheilutoimittajien kanssa kaikille liiton jäsenille avoimen tutustumiskäynnin uudistuneeseen Urheilumuseoon. Koronapandemian takia ajankohta muuttuu eli tutustumiskäynti toteutetaan 10. helmikuuta 2021 klo 12.30-14.30 (Paavo Nurmen tie 1, Helsinki). Oppaana toimii Urheilumuseon tuottaja Matti Hintikka.

Urheilumuseon uudet toimitilat ja uudistettu näyttely ovat avautuneet tutulla paikalla Helsingin Olympiastadionin siipirakennuksessa. Kuten urheilussa, myös näyttelyn ytimessä ovat suuret tunteet jännityksestä pettymykseen ja voitonriemuun. Näyttelyä elävöittävät monipuoliset ja ainutlaatuiset audiovisuaaliset sisällöt, jotka vievät kävijän niin Helsingin olympialaisten kuin e-urheilunkin maailmaan. Tutuiksi tulevat monet suomalaiset urheilusankarit suurjuoksijoista mestarikeihäänheittäjiin ja Formula 1 -kuljettajista jääkiekkoleijoniin, ja lajikirjo kattaa niin vuorien huiputtamisen, lentokoneesta pudottautumisen kuin koskien ja kaiteiden kesyttämisenkin.

Pysyvän näyttelyn lisäksi Urheilumuseo tarjoaa urheilujournalistille eväitä myös päivittäiseen työhön. Arkistot ovat keskeinen lähdeaineisto historiantutkimuksessa, ja urheiluun liittyvät aineistot avartavat kuvaa historiasta lukuisista näkökulmista. Urheilumuseon kirjasto, tutkijapalvelu ja arkisto tarjoavat arvokasta historiatietoa monelta eri osa-alueelta. Urheilumuseon arkistossa voi tutustua suomalaisten urheilujärjestöjen ja yhdistysten asiakirjoihin sekä henkilöiden Urheilumuseolle lahjoittamiin kokoelmiin. Osa aineistosta on digitoitu. Kaikkien aineistojen viitetietoja ja digitoituja aineistoja voi tutkia Urheilumuseon tietokannassa. Arkistoista noin puolet sijaitsee Olympiastadionin tiloissa. Muualla oleva aineisto on tilattava aina etukäteen.

Urheilumuseovierailu on liiton jäsenille maksuton. Sitovat ilmoittautumiset maanantaihin 8.2. mennessä sähköpostitse: toimisto@urheilutoimittajat.fi. Mainitse viestin otsikossa Urheilumuseovierailu ja viestissä oma nimesi, sähköpostiosoitteesi ja paikalliskerhosi. Paikkoja on rajoitetusti. Huom! Jos ilmoittautunut jättää tulematta paikalle ilmoittamatta, perimme 20 euroa.

Huom! Haluamme varmistaa, että kaikilla Urheilumuseovierailulle osallistujilla on turvallinen olo osallistua tilaisuuteen, joten noudatamme tarkasti viranomaisohjeistuksia tapahtumajärjestelyissä. Tilaisuudessa ylläpidetään huolellista hygieniaa ja tilakapasiteetti on huomioitu riittäväksi, mikä mahdollistaa turvallisen osallistumisen sopivilla etäisyyksillä.

Huomioithan osallistujana myös nämä asiat:
– ethän saavu tilaisuuteen, mikäli olet kipeä tai koet minkäänlaisia hengitystieoireita eli kokoukseen saa osallistua ainoastaan oireettomana
– huomioithan tilaisuudessa liikkuessasi sopivat etäisyydet muihin ihmisiin tilaisuuden yhteydessä
– tilaisuudessa on tärkeää huolehtia tarkasti käsihygieniasta, joten käytä käsidesiä tilaisuuteen saapuessa sekä wc-tiloissa vierailtuasi
– yski aina kertakäyttöiseen nenäliinaa ja tämän puutteessa hihaan, hävitä kertakäyttöinen nenäliina välittömästi käytön jälkeen
– tilaisuudessa on maskipakko 

Seuraamme viranomaisten tekemiä päätöksiä ja noudatamme heidän antamiaan suosituksia. Tarvittaessa päivitämme myös omaa ohjeistustamme.

Urheilumuseo vierailun jälkeen voi omatoimisesti käydä myös Olympiastadionin tornissa. Lisätiedot sisäänpääsymaksuineen: Olympiastadionin torni.

Lisätiedot: pääsihteeri Nina Jakonen, puh. 050 44 84 845, toimisto@urheilutoimittajat.fi.

Kuva: Urheilumuseo/Tomi Parkkonen.