Fair Play -lehti: Sanna-Leena Perungan tie vei kisaladuilta toimittajaksi
9.10.2020 10:31 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Sanna-Leena Perungan tie vei kisaladuilta toimittajaksi – kolme urheilujournalistia kertoo, mitkä ovat heidän taustansa

Entinen huipputason ampumahiihtäjä Sanna-Leena Perunka haaveili jo nuorena urheilutoimittajan urasta, mutta urheileminen oli vielä siinä vaiheessa pääasia eikä asioita tullut ajateltua sen pidemmälle. Jo ennen nykyisiä vaiheitaan Perunka opiskeli luokanopettajaksi ja toimi opettajana Espoossa, kunnes terveyshuolet pakottivat hänet jäämään pois työelämästä.

– Tuli aiheelliseksi miettiä sellainen työ, jota voisin tehdä vaikka kotoani. Oli oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: psykoterapeutin tai urheilutoimittajan työt, Perunka palaa yhteen elämänsä käännekohdista.

Vaakakuppi kallistui hakeutumaan urheilutoimittajaksi. Kommentaattorin tehtävät Yle Urheilun ampumahiihtolähetyksissä olivat alkaneet jo aiemmin.

– Silloinen työparini Jussi Eskola kertoi opettavansa Laajasalon opiston urheilutoimittajan linjalla. Päätin itsekin hakea opiskelijaksi Laajasaloon. Sain ehkä siitä lopullisen kimmokkeen ryhtyä urheilutoimittajaksi, Perunka muistelee.


Sanna-Leena Perunka.
Kuva: Tomi Hänninen.

Lentopalloa, beach volleyta ja paljon muuta

Heikki Kiiskisellä on vankka tausta lentopallosta ja beach volleysta, niin toimittajana kuin viestinnän puoleltakin. Takana on oma pelaajataustakin.

– Olen tehnyt kesästä 2006 lähtien Lapin Kansalle käytännössä kaikki Rovaniemen lentopalloennakot ja vielä päälle paljon pelijuttujakin, kertoo myös Kaleva-lehdelle kirjoittanut Kiiskinen.

Lehtitöiden ohella hän työskenteli viime vuoteen saakka Lentopalloliiton osa-aikaisissa viestintätehtävissä.

– Hoidin vuosina 2014–2019 beach volleyn kansainvälisten tapahtumien tiedotuksen ja lentopallon maajoukkueiden tiedotusta yhteistyössä Toni Flinkin ja Kimmo Nurmisen kanssa, Kiiskinen valottaa historiaansa.

Nyttemmin lajikirjo on laajentunut. Kiiskinen on tehnyt juttuja pöytätenniksestä, voimistelusta ja painonnostosta. Lisäksi töitä on löytynyt Suomen Pöytätennisliiton viestinnässä.

Mutta takana on pitkä työura muuallakin. Kiiskinen työskenteli 19 vuotta TeliaSoneran myymäläpäällikkönä, kunnes vuonna 2014 hänen työtehtävänsä lakkautettiin yt-neuvottelujen pyörteissä.

Haaga-Heliassa alkoi tuona syksynä urheilujournalismin opintokokonaisuus.

– Pääsin sinne, opiskelin urheilujournalismia kaksi vuotta ja vielä jatkoin puoli vuotta kestäneillä urheilumarkkinoinnin opinnoilla, Kiiskinen kertoo.


Heikki Kiiskinen. Kuva. FIVB.

”Tämähän on paras työ maailmassa”

Yle Urheilun toimittajan Kirsi Teiskonlahden kiinnostus urheiluun juontaa juurensa jo lapsuusvuosista. Koko perhe seurasi tiiviisti urheilutapahtumia, ja urheilukärpänen puraisi kunnolla Teiskonlahteakin.

– Parikymppisenä aloin kirjoitella Tampereella vapaaehtoisena jääkiekosta. Pian totesin, että tämähän on paras työ maailmassa, mitä voi tehdä. Myöhemmin hakeuduin kolmeksi vuodeksi Jatkoaika-sivuston toimittajaksi, Teiskonlahti kertaa.

Vuonna 2015 hänet kelpuutettiin opiskelemaan journalistiikkaa Tampereen yliopistoon.

– Pääsin töihin paikallislehteen Ylöjärven Uutisiin. Vietin siellä kesän 2016 ja auttelin heitä opintojen ohella myöhemminkin. Seuraavana kesänä pääsin Seinäjoelle Ilkka-lehden uutistoimitukseen. Tammikuussa 2018 aloitin työt Yle Urheilussa, Teiskonlahti listaa.

Hän toivoo, että urheilutoimittajilta löytyisi nykyistä enemmän kriittisyyttä.

– Suomessa olisi vielä ehkä petraamisen varaa. En tiedä, onko kyse niinkään toimittajien uskalluksesta, vaan siitä, että mediataloissa on vähennetty väkeä. Eivätkö resurssit riitä? Teiskonlahti kysyy.


Kirsi Teiskonlahti. Kuva: Eren Gu?rler.

Lue lisää Sanna-Leena Perungan, Heikki Kiiskisen ja Kirsi Teiskonlahden ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat