Fair Play -lehti: Korona koetteli vaan ei hyljännyt
9.10.2020 10:14 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Korona koetteli vaan ei hyljännyt

Olen kirjoitetun urheilujournalismin suurkuluttaja. Jos leipälajiani jääkiekkoilua ei oteta lukuun, oikeastaan kirjoitetut urheilujutut ovat yhtä kuin urheilusuhteeni. Joskus kauan sitten nuoruudessani seurasin urheilua televisiosta, jopa radiosta ja myöskin paikan päällä itse urheilutapahtumissa, mutta en siis enää.

Tämä hieman erikoinen suhteeni urheiluun on johtanut erilaisiin vääristymiin. Ehkä pahinta on yltiökriittinen suhtautumiseni siihen, mitä minulla on urheilusta tähteellä: teksteihin. Kun en kohtaa urheilua silmästä silmään – siis pois lukien netin kautta katsomani lätkämatsit – toivon tavattoman paljon urheilusta kirjoitetulta sanalta, että se kuvastelisi mahdollisimman autenttisesti ja perinpohjaisesti urheilua. Siis sellaisena kuin urheilun kuvittelen edelleen olevan.

Kun korona iski, olin kauhuissani. Olin liki varma, ettei urheilujournalismi selviä, mitä tulee urheilusta kirjoitettuihin teksteihin. Vaan erehdyinpä pahan kerran. Kävi päinvastoin.

Huomasin, että korona antoi kirjoittaville urheilutoimittajille sen tarvittavan potkun persuksille, jota ala oli kauan todellakin kaivannut. Kun ei hyvällä niin sitten pahalla, näköjään. Urheilujournalismi oli koronan iskettyä kovan paikan edessä: paetako vai taistella? Se taisteli.

Otan esimerkin mediasta, joka kuvastelee laajemminkin myös muissa lehdissä ja netissä tapahtuneesta koronan kirittämästä muutoksesta. Olen vuosikausia parjannut Helsingin Sanomien urheilutoimituksen tekemisiä. Niillä resursseilla olisi pitänyt aina pystyä parempaan.

Koronan kovissa oloissa Helsingin Sanomien urheilusivujen taso nousi valtavasti. Sieltä alkoi vyöryä lukujuttuja urheilun ilmiöistä ja henkilöistä. Ja jos siellä ei vieläkään ole juurikaan pelikirja-asioita, on se aivan sivuseikka mokoma pelikirja sen rinnalla, että edistys vyöryi syvästi ja laajasti muilla rintamilla.

Urheilujournalismin piirissä on jo kauan pidetty korkealentoisia kokkapuheita urheilutarinoiden tarpeellisuudesta, tuloksetta. Vasta koronakriisi tavallaan pakotti tarinat esiin, kun oli kerrottava jostakin sellaisesta näkymättömästä enemmästä, mitä ei enää tapahtunutkaan päivittäin.

Lue lisää Petteri Sihvosen ajatuksista Vieraskynä-palstalta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.


Petteri Sihvonen. Kuva: Jukka Lintinen.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat