Fair Play -lehti: Urheiludatankin arvo kasvaa analysoimalla
5.10.2020 17:48 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Urheiludatankin arvo kasvaa analysoimalla

Urheilu on yksi osa-alue tämän päivän valtavassa datavirrassa. Urheiluun liittyvän vuosittaisen datan ja sen analytiikan arvo ylittää joidenkin arvioiden mukaan jopa viiden biljoonan eli 5 000 miljardin dollarin rajan vuoteen 2024 mennessä. Urheiluanalytiikan odotetaan siis jatkavan vahvaa kasvuaan noin 25 % vuosivauhdilla.

Jo pelkästään tuon markkina-arvon kasvun pohjalta uskallan vetää johtopäätöksen, että data-analytiikan arvo kasvaa lähitulevaisuudessa myös urheilujournalismin aiheena ja aiheiden lähteenä.

Urheiluun ovat aina kuuluneet tulosten rinnalle tilastot ja spekulointi niiden pohjalta tulevaa peilaten. Kukapa meistä ei olisi siniseen ruutuvihkoon merkinnyt suosikkijoukkueensa maaleja, syöttöjä ja jäähyjä tai Ruotsi-ottelun lajipisteitä?

Urheiluanalytiikka on perinteisen tilastoinnin jatke, jalostuneempi muoto. Se antaa uusia tietoon pohjautuvia oivalluksia niin urheilijoille, valmentajille, medialle, faneille kuin urheilujohtajillekin. Analytiikan välineet ja keinot mahdollistavat ison tietomäärän käsittelyn ja yhdistelyn helposti ja nopeasti – ainakin verrattuna ruutuvihkojen tukkimiehen kirjanpidon tulkintaan. Analyysi auttaa ymmärtämään niin yksittäistä suoritusta, urheilijaa, joukkuetta, seuraa kuin lajiakin pilkkomalla dataa yksilöstä osana kokonaisuutta tai kokonaisuutta yksilöiden summana.

Tukkimiehen kirjanpidosta, fläppitauluista ja Excel-taulukoista on edetty parhaimmillaan valtaviin tietokantoihin ja datamassoihin, joissa pelkkien numeroiden jatkeena on kuvia, videoita, ääntä jne.

Data-ajan eturintamassa ovat olleet suuret Pohjois-Amerikan ammattilaissarjat, joissa on jo vuosia ymmärretty datan tuomat mahdollisuudet. Vanhoja tilastoja on täydennetty jälkikäteen, jotta vertailu nykytilastoihin olisi mahdollista. Sarjat tarjoavat vaihtelevasti dataa avoimeen käyttöön, enemmän on tarjolla maksumuurien takana. Suurten ammattilaissarjojen (MLB, NBA, NHL jne.) lisäksi jalkapallo on yksi datan vahvoista lajeista.

Ruutuvihosta koodiin

Oma kiinnostukseni urheiludataan on lähtöisin jo nuoruusvuosien tilastovihoista. Työuralla se on näkynyt niin maaottelutilastojen kokoamisena kuin urheilijaprofiilien ylläpitämisenäkin. Vuosien varrella keinot kerätä ja säilyttää tietoa ovat kehittyneet. Viime talvena suoritin Aalto EE:n data-analytiikan opintoja ja niiden jatkeeksi jalostin omaa oppimistani vielä Johan Cruyff Instituutin Data Analytics in Sport -kurssilla, joka osoittautui mielenkiintoiseksi paketiksi.

Osallistuin Urheilutoimittajain Liiton henkilökohtaisen koulutusapurahan tuella huhti-toukokuussa Data Analytics in Sport -kurssille. Se toteutettiin verkko-opintoina. Kurssin hinta oli 640 euroa ja hinta-laatusuhde oli mielestäni kohdillaan eli hyvä. Johan Cruyff Instituutilla on nykyaikainen, monipuolinen ja kattava oppimisalusta, virtuaalikampus, jossa kaikki opiskeluun liittyvä tapahtuu.

Lue lisää Pirjo Valjasen
ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.


Pirjo Valjanen.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat