Fair Play -lehti: Urheiluselostajalta vaaditaan hyvää tilannetajua
4.6.2020 10:47 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Urheiluselostajalta vaaditaan hyvää tilannetajua

Urheiluselostajat ovat herättäneet aina valtavia intohimoja. Miten työhönsä suhtautuvat C Morelle jalkapalloa selostava Tuomas Virkkunen ja Viasatille jääkiekkoa selostava Antti Mäkinen?

C More -kanavan jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen tunnetaan miehenä, joka ei äänijänteitään säästele, kun kentällä tapahtuu dramaattisia asioita. Virkkunen kuitenkin tähdentää, ettei pelkkä huutaminen ole selostajalle mikään itseisarvo.

– On oltava intohimolla mukana, mutta pitää olla myös asiantuntemusta. Pelkkä kiljuminen ja huutaminen ei vie mihinkään, jos selostaja ei ymmärrä peliä, Virkkunen huomauttaa.

On osattava myös hiljentyä, kun tilanteet sitä vaativat.

– Tilannetaju on yksi tärkeimpiä selostajan elementtejä. Että osaa kunnioittaa hiljaisuudella, jos on esimerkiksi hiljaisia hetkiä tai mitä tahansa muita koskettavia hetkiä.


Tuomas Virkkunen.

”Selostaja on aika vähän journalisti”

Viasatin jääkiekkoselostajan Antti Mäkisen mukaan hyvän selostamisen avainsanoja ovat rytmi ja tempo.

– Rytmi, tempo ja tilannetajun ymmärtäminen. Tietää mitä tekee milläkin hetkellä ja ymmärtää tapahtuman painoarvon suhteessa kokonaisuuteen. Kun selostaja on valmistautunut ja osaa nämä asiat, niin puhutaan hyvästä selostajasta, Mäkinen kuvailee.

Mäkinen näkee, että selostaja ei ehkä niinkään ole urheilujournalisti.

– Selostaja on mielestäni aika vähän journalisti. Käsitän selostamisen enemmän tunteiden ja tilanteiden välittämisenä kuin journalismina, Mäkinen arvioi.

Virkkunen muistuttaa, että kotiläksyt pitää olla tehtyinä, oli sitten selostaja tai toimittaja.

– Urheilutoimittajan työhön kuuluvat haastattelut. Taustatöiden pitää olla kunnossa, jotta on perehtynyt siihen henkilöön, jota on haastattelemassa. Siinä on yhtäläisyyksiä selostamiseen.


Antti Mäkinen.

Lue lisää Tuomas Virkkusen ja Antti Mäkisen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2020.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat