Fair Play -lehti: Kirotut barnakkelit – yksin ja samalla yhdessä maailman ympäri
2.6.2020 16:48 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Kirotut barnakkelit – yksin ja samalla yhdessä maailman ympäri

Etenkin näin koronarajoitusten aikana jo nimensä ansiosta houkutus tarttua kirjaan on entistä suurempi. Koronan myötä sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet, toisilla ehkä jopa lähes kokonaan. Monille muutos on suuri, osa on ollut tottuneempi viettämään aikaa yksin jo ennen koronaakin. Tapio Lehtinen päätti jo ennen koronaa lähteä purjehtimaan yksin maailman ympäri. Miten hän siitä selviäisi, ja minkälaisia ajatuksia hänen päässään matkan varrella pyöri.

Oma lähtökohtani tarttua kirjaan oli siis enemmän psykologinen. Siihen huutoon teos ei kuitenkaan vastannut. Sen sijaan teos on tarkka ja informatiivinen kuvaus Golden Globe -purjehduskilpailusta ja sen etenemisestä. Toki se on kertomus myös periksi antamattomuudesta ja yhteisöllisyydestä. Niinpä. Siitäkin, vaikka kirja kertookin yksinpurjehduksesta.

Lehtinen osallistui 1. heinäkuuta 2018 alkaneeseen Golden Globe -purjehduskilpailuun. Tarkoituksena oli kiertää maailman ympäri ilman suurempia teknisiä apuvälineitä, vuoden 1968 säännöillä ja varustetasolla. Sijainti piti laskea sekstantin ja taivaankappaleiden avulla eikä välisatamissa saanut pysähtyä. Kommunikointi ulkomaailmaan oli hyvin rajattua ja säädeltyä.

Tehtävä saa purjehdukseen tottumattoman haukkomaan henkeään. Tehtävä vaikuttaa mahdottomalta, ja sitä se tuntuu olevankin. Moni kilpailuun ilmoittautunut putoaa pois jo alkumetreillä, ja kilpailuun startanneistakin moni jää matkan varrelle. Vain viisi osallistujaa selvittää lopulta urakan. Lehtisen matkantekoa kiusaavat jo liian aikaisessa vaiheessa hanhenkauloiksi kutsutut äyriäiset, barnakkelit, jotka valtaavat Asteria-veneen pohjan ja hidastavat suomalaisen kulkua merkittävästi.

Lue lisää Nina Vahnahtalon kirjoittamasta Yksin seitsemällä merellä -kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2020.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat