Fair Play -lehti: Liitto muisti Ilkka Kulmalaa, Timo Leskistä ja Riitta Vihavaista
29.5.2020 15:07 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Liitto muisti Ilkka Kulmalaa, Timo Leskistä ja Riitta Vihavaista

Kolmea urheilutoimittajaa muistettiin tänä vuonna Urheilutoimittajain Liiton myöntämällä huomionosoituksella. Liitto jakoi Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustukset Ilkka Kulmalalle, Timo Leskiselle ja Riitta Vihavaiselle, jotka kaikki ovat päässeet normaalista arjen aherruksesta nauttimaan eläkepäivistä.

Ilkka Kulmala


Kuva: Timo Mustalampi.

Nuorin tunnustuksen saaneista eli urheilutoimittaja Ilkka Kulmala (s. 18.11.1955) ansioitui Keskisuomalaisen urheilutoimituksessa, jossa hänelle kertyi nykypäiviin peilaten hämmästyttävän pitkä 43-vuotinen työura, joka alkoi vuonna 1976. Melkein koko ura menikin urheilutoimituksessa, jossa Kulmala viihtyi parhaiten. Kulmala jäi eläkkeelle vappuna 2019. Tosin senkin jälkeen hän on ilahduttanut lukijoita muutamilla yksittäisillä jutuilla Keskisuomalaisen urheilusivuilla ja myös Urheilulehti on alkanut julkaista hänen esseitään.

Elämäntyötunnustus oli Kulmalalle hieno kiitos urasta, sillä senhän olivat myöntäneet kollegat.

– Turha on kieltää, etteikö työn arvostaminen tuntuisi hyvältä, kertoo vuoden verran eläkeläisenä oloa harjoitellut Kulmala, joka on edelleen pitänyt kollegoihinsa paljon yhteyttä.

– Erityisen mukavaa on, että tunnustus tuli maakuntaan. Täälläkin osataan tehdä hyvää urheilujournalismia.


Kuva: Matti Hannula.

Urheilutoimittaja Timo Leskinen (s. 8.5.1952) työskenteli suurimman osan urastaan yrittäjänä, ja etenkin hänen johtamanaan uutistoimisto Urheilutieto tuli lukijoille ja toimittajille tutuksi asiantuntevista kirjoituksistaan. Liperissä syntynyt Leskinen (ent. Mustonen) omisti Urheilun Uutistuotanto UT Oy:n (siis tutummin Urheilutiedon) vuodesta 1987 vuoteen 2008 saakka, jolloin hän myi yrityksensä ja aloitti eläkepäivät jo 56-vuotiaana.

Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustus oli Leskiselle hieman yllätys.

– Toisaalta, kun pohdin uraani, niin olihan se eriskummallinen työura ja merkittävääkin tuli tehtyä: ensin jutuntekijänä ja sitten yrittäjänä. Elämäni oli pelissä 1990-luvun lamassa, mutta sitten helpotti niin, että sain jäädä eläkepäiville hieman etuajassa.

– Silloinen Uutistuotanto-malli ei olisi enää menestynyt nykypäivän ahdingossa. Hyppäsin oikeaan aikaan oravanpyörästä.

Riitta Vihavainen


Kuva: Matti Hannula.

Riitta Vihavaisen (s. 11.7.1941) aloittaessa urheilutoimittajan työn vuonna 1978 oli hän ensimmäisiä naisia suomalaisten päivälehtien urheilutoimituksissa. Hän oli mukana Uuden Suomen urheilussa, kun lehdessä lähdettiin uusimaan työtapoja. Vihavainen osallistui suureen uudistukseen, kun Uusi Suomi sai rinnalleen Iltalehden, joka oli aluksi päivälehden iltapäiväpainos.

– Teimme todelliset asiajutut Uuteen Suomeen. Sen jälkeen aloitettiin hieman räiskyvämpien juttujen kirjoittaminen Iltalehteen.

– Olimme ensimmäisiä urheilutoimittajia, jotka versioivat juttuja useampaan painokseen ja eri lehtiin, mikä on nykyään kaikille tuttua työtä, kuvaa Vihavainen uuden iltapäivälehden ensimmäisiä askeleita 1980-luvun alussa.

Vihavaisen ollessa 40 vuotta sitten Urheilutoimittajain Liiton ja Helsingin Urheilutoimittajien hallituksessa oli liitossa seitsemän naisurheilutoimittajaa jäsenenä. Miehiä on toki edelleen jäsenistöstä suurin osa, mutta naistoimittajien osuus on kasvanut jatkuvasti.

– Meillä on hyvä ammatti, kehuu Riitta Vihavainen urheilutoimittajan työtä.

Vihavaisella on ollut monta kertaa ikävä urheilutoimittajia ja työn vaihtelevan monipuolista maailmaa. Liiton myöntämä tunnustus meni oikeaan osoitteeseen, jossa sitä arvostetaan.

– Kiitos tuntuu hienolta. Kaikki hyvät kaverithan siitä tulivat mieleen.

Lue lisää Ilkka Kulmalan, Timo Leskisen ja Riitta Vihavaisen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2020.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat