Vai vielä aamupala, isä-Nurmela tupisi
14.12.2013 10:24 Uutiset / Oulun Seudun Urheilutoimittajat

Talvipäivillä tutustuttiin Ouluseutu Urheiluakatemiaan ja Kärppien tarinaan ja nähtiin, miten Ilves katkaisi voittoputken.

Anselmi Nurmela, jalkapalloilija ja Kastellin urheilulukion ensimmäisen vuoden opiskelija, aloittaa arkiaamunsa Ouluseutu Urheiluakatemian harjoituksissa kello 8. Kymmeneltä hän syö akatemian tarjoaman aamupalan ja lähtee tunneille. Kun koulupäivä on ohi kahdelta tai kolmelta iltapäivällä, vuorossa ovat AC Oulun treenit.

”Ohjelma suunniteltiin yhdessä opinto-ohjaajan ja valmentajan kanssa”, hän kertoo.

Loppukaudesta AC Oulun paidassa Ykkösessä debytoinut keskikenttäpelaaja valittiin juuri alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen.

”Joustoa on. Jos esimerkiksi olen tosi väsynyt, voin soittaa valmentajalle ja sopia, että menen aamun lajitreenin sijaan vaikka uimaan.”

Vieressä ähisee isä, Kastellissa ja OSUA:ssa 1987 opintonsa aloittanut pitkän linjan jalkapalloammattilainen, 71 A-maaottelun mies.

Mitä vanhemmaksi isät tulevat, sitä nuorempina he aikanaan lähtivät kotoa.

”Vai että aamupala”, Mika Nurmela tupisee.

”Ovat ajat muuttuneet. Ei ehditty minun aikanani treeneistä aamiaiselle. Eikä soiteltu (Juha) Maliselle, että väsyttää, voinko mennä uimaan.”

80-luvun lopussa Oulujoen ylittävää Erkkolan siltaa ei vielä ollut, ja lukiolaispoika Nurmelan piti hypätä jo seitsemän bussiin ehtiäkseen mutkien kautta kahdeksaksi aamutreeneihin Raksilaan.

”Viisi minuuttia oli aikaa juosta palokunnan pysäkiltä Ouluhalliin ja vaihtaa kamat, ja Malisen treeneistä myöhästynyt ei varmasti pelannut vaan kiersi kenttää. Treenit sitten kestivät juuri niin kauan, kuin valmentaja parhaaksi katsoi. Kyllähän te Malisen tunnette.”

Urheiluakatemiavuosina Mika Nurmela tajusi ensimmäisen kerran, että voisi saada rakkaasta harrastuksestaan ammatin.

”Pitää muistaa, että aika oli eri. Suomessa ammattilaishaaveita elättelevää pidettiin hulluna. Mutta silloin treeni muuttui totiseksi, harjoitusmäärät kasvoivat ja valmennus oli hyvää. Nyt käytännössä kaikki AC Oulun nuoret pelaajat ovat OSUA:laisia.”

 

Nurmelan kaksikko ja OSUA:n akatemiakoordinaattori Jukka Latva-Rasku kertoivat Suomen vanhimmasta urheiluakatemiasta Urheilutoimittajien liiton Talvipäivillä Oulussa 23. marraskuuta.

Juuri tällä hetkellä toiminnalle herättävät uhkakuvia Oulun kaupungin säästöt, joita haetaan muun muassa lomauttamalla koko kaupungin henkilöstö viikoksi ensi vuoden aikana. Noin 300 000 euron budjetilla pyörivä OSUA kuuluu Oulun opetustoimen alaisuuteen, eikä huippu-urheilun tukeminen ole kaupungille lakisääteistä.

”Tarpeellisuutemme täytyy perustella hyvin”, Latva-Rasku kuvasi.

Nimekkäiden OSUA:n kasvattien – joukossa muun muassa taitoluistelija Susanna Pöykiö ja jääkiekkoilija Jussi Jokinen ­– kehut ovat samansisältöisiä kuin isä ja poika Nurmelankin. Kehitys harppaa kasvavien harjoitusmäärien ja ammattivalmentajien ansiosta.

 

Oulun jäähallissa Kärppien isännöimässä Routa-ravintolassa järjestettyjen Talvipäivien iltapäivän osuudesta vastasi Kärpät. Toimitusjohtaja Juha Junnon seurahistorian lyhyestä oppimäärästä ja Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtajan Tommi Virkkusen katsauksesta nykyhetkeen kävi ilmi perimmäisin syy Kärppien alkukauden kiidolle: perinteikäs oululaisseura on taas tiukasti Junnon näpeissä.

Seitsemän vuoden (2003-2009) mittainen mitaliputki katkesi, kun Kärpissä päätettiin keventää taakkaa toimitusjohtajan harteilta.

”Tajusimme, että jos Juha jäisi auton alle tai päättäisi lähteä muualle, seuraava peli jäisi pelaamatta”, Virkkunen kiteytti.

Junnon harteille jäi talous, urheilutoimenjohtajina vuorollaan Ari Hilli ja Harri Aho ”saivat hypätä veteen ja opetella uimaan”. Viime keväänä tehtiin korjausliike taaksepäin, ja nyt ­– vain hivenen kärjistetysti ­– Kärpissä ei taas tehdä yhtään isoa eikä kovin monta pientäkään päätöstä ilman toimitusjohtajan siunausta.

Seuraukset ovat kaikille tutut. Talvipäivien osallistujajoukko seurasi Raksilassa aitiopaikoilta, kuinka Kärppien ennätyksellinen 17 ottelun mittainen voittoputki Liigassa katkesi vasta lauantaina Ilveksen käsittelyssä.

Hanna Kuusiluoto, teksti

Hannele Lamusuo, kuvat


   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat