Ruotsi päihittää Suomen urheilujournalismissa
29.11.2011 20:08 Uutiset / Oulun Seudun Urheilutoimittajat

Ruotsalaiset iltapäivälehdet suoriutuivat tehtävästään urheilujournalismin foorumina huomattavasti suomalaisia vastineitaan paremmin. Ruotsalaislehdillä on paljon enemmän resursseja, ne tuottavat urheilusta merkittävästi enemmän ja monipuolisemmin materiaalia, niiden journalismi on enemmän tutkivaa, proaktiivista ja kriittistä.

Myös sukupuolten välinen tasa-arvo tulee ruotsalaislehdissä paremmin edustetuksi. Suomalainen urheilujournalismi on vastaavasti vähäisempää, yksipuolisempaa, reaktiivisempaa ja vähemmän kriittistä. Ainoat alueet, joilla suomalaiset iltapäivälehdet pärjäävät ruotsalaisille ovat mainoksien ja kuvituksen suhteelliset määrät.

Tiedot ilmenevät LitM Antti Laineen liikunnan yhteiskuntatieteiden väitöskirjasta ”Urheilujournalismin Suomi–Ruotsi-maaottelu – Vertaileva tutkimus suomalaisten ja ruotsalaisten iltapäivälehtien Ateenan 2004 ja Torinon 2006 olympiauutisoinnista”.

Suomalais- ja ruotsalaisurheilijoiden kohtaamiset ovat eräänlaisia urheiluklassikoita. Antti Laineen väitöstutkimuksessa Suomen ja Ruotsin urheilukulttuurit kohtaavat toisenlaisessa toimintaympäristössä, urheilusta raportoivan journalismin pelikentällä, jossa vastakkain ovat Suomen Iltalehti ja Ilta-Sanomat sekä Aftonbladet ja Expressen.

Maaottelun lopputulosta julistaessaan Laine siteeraa Ilta-Sanomissa Ateenan 2004 olympiakisojen aikaan julkaistua juttua (IS 20.8.2004), jossa vertaillaan suomalaisten ja ruotsalaisten julkisen palvelun televisiokanavien olympiakisalähetyksiä.

- Kyseisen jutun otsikkoon, ”Ruotsalaiset tekevät kaiken taas paremmin”, tiivistyy olennaisin suomalaisen ja ruotsalaisen urheilumedian eroista. Jutussa esitetty kritiikki on kuitenkin siinä mielessä kyseenalaista, että iltapäivälehtien urheilusivut ruotsalaiset vasta paremmin tekevätkin. Suomalaisten ja ruotsalaisten iltapäivälehtien urheilujournalismia vertaileva maaottelu päättyi ruotsalaislehtien murskavoittoon – sekä määrällisen että laadullisen tarkastelun perusteella, Laine selostaa.


Vaatimustasoa nostettava ja laatuun panostettava

Eroja selittäviksi tekijöiksi Laine listaa maiden iltapäivälehtien ja urheilujournalismin poikkeavan historiallisen kehityksen, maiden urheilukulttuurin väliset erot sekä lehtien resurssitekijät, joihin tutkijan haastattelemat suomalaistoimittajat ennen kaikkea vetosivat.

Laineen mukaan resurssitekijät eivät kuitenkaan selitä kuin osan eroista ja tämä tiedostetaan myös suomalaistoimituksissa.

- Ilta-Sanomien toimittaja kirjoitti Ruotsin julkisen palvelun television Suomen julkisen palvelun televisiota suurempiin taloudellisiin panostuksiin viitaten, että ”kyllä pienemmilläkin budjeteilla voi tehdä tuoreita ratkaisuja”.

Erityisesti tämä pätee painettuun sanaan: lehdissä yksittäisen jutun kirjoittaa pääsääntöisesti yksittäinen toimittaja. Monilta osin kyse on toimittajien ja heidän esimiestensä ammattitaidosta sekä kunnianhimosta. Vaatimustasoa tulisi nostaa ja mukavuusalueilla olevaa rutiinitarjontaa monipuolistaa. Tarvittaessa voi tinkiä määrästä ja panostaa laatuun, Laine suosittaa.

Tutkimus perustuu poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen aineiston seikkaperäiseen määrälliseen ja laadulliseen analyysiin. Ateenan 2004 kesäolympiakisojen ja Torinon 2006 talviolympiakisojen aikaisesta uutisoinnista koostuva sanomalehtien kokonaisaineisto on laajuudeltaan 9 602 sivua, neliösenttilaskennan kohteeksi rajattu olympia-aineisto 1 750 sivua ja laadullisen tarkastelun kohteeksi rajattu olympia-aineisto 122 sivua.

Lisäksi tutkimusta varten on haastateltu kahdeksaa urheilutoimituksen esimiestä ja analysoitu muista lähteistä koottuja tilastotietoja.


Antti Laine (s. 15.12.1974) on työskennellyt viestintäkonserni Janton Oyj:ssä vuosina 1994–1996 ja valmistunut liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2003 pääaineenaan liikuntapedagogiikka. Sivuaineinaan Laine on opiskellut viestintää Örebron yliopistossa vuosina 1999–2000 ja terveyskasvatusta Jyväskylän yliopistossa.

Laineella on pitkä huippu-urheilijatausta. Hän on pelannut jääpalloa Suomen ja Ruotsin pääsarjatasoilla vuodesta 1996 alkaen. Suomen Bandyliigassa Laine on pelannut Jyväskylän Seudun Palloseuran, Helsingin IFK:n ja Mikkelin Kampparien joukkueissa yhteensä 302 runkosarjaottelua. Otteluissa Laine on tehnyt 297 maalia ja antanut 120 maalisyöttöä. Laine päätti pitkän pääsarjauransa kauden 2010–2011 päätteeksi SM-hopeamitaliin Mikkelin Kamppareissa.

 


   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat