Oulun alueella viheltää 70 kiekkotuomaria
19.10.2010 10:59 Uutiset / Oulun Seudun Urheilutoimittajat

Nuijat ja nuijijat istahtivat yhteiseen pöytään OSUTin ja Oulun Jääkiekkotuomarit Ry:n tilaisuudessa, ja kappas vain yhteisrintamassa totesivat, että nuija onkin harvoin nuija ja nuijien ryöpyttäjiäkin on entistä harvemmassa.

 

SM-liigassa päätuomarina viheltävien Tuomo Sorakankaan ja Vesa Keräsen (pikkukuvassa) sekä Mestiksen päätuomari Janne Isometsän mielestä raitapaitaisten arvostelu katsomosta tai mediassa ei hetkauta. ”Eihän se kohdistu ihmiseen, vaan toimintaan. Ja virheitäkin sattuu.”

Kahden tai neljän seepran työ kaukalossa on tarkasti valvottua paitsi katto-organisaatioiden kautta, myös sisäisenä laadunvalvontana. ”Jäällä ollaan joukkueena, mutta tuomarikopissa asiat käydään jokaisen pelin jälkeen läpi ja tuomareiden puhelinringit kiekkokierrosten jälkeen ovat arkipäivää”, kertoi Sorakangas.

Toimittajat leppoisaan keskusteluun kutsuneeseen Oulun Jääkiekkotuomareiden yhdistykseen kuuluu noin 110 jäsentä, heistä noin 70 on viheltäviä tuomareita ja loput toimitsijoita, jotka huolehtivat kiekkotapahtumien kirjaamisesta historiaan ja analysoitavaksi. Tuomaritoimintaa on ollut Oulun alueella jo 59 vuotta.

”Toimintaamme leimaa kollegiaalisuus ja yhdessä kasvaminen. Rakentavaa kritiikkiä annetaan ja otetaan vastaan. Oulun alueen tuomaritoiminta on ammattimaista ja työtä tehdään lajin ehdoilla”, totesivat OJT:n toimitsijakouluttaja Eija Mämmelä ja puheenjohtaja Vesa Karjalainen.

  osut_kiekkotuomarit2.jpg (600 x 398) 

Toimittajien sääntötietämystä tuomarit eivät kyseenalaistaneet, mutta kehottivat kyllä silloin tällöin tätä ”raamattua” tutkimaan. Tälle kaudelle uudistetun kansainvälisen sääntökirjan lisäksi tuomaritoimintaa ohjaavat casebook, jossa perehdytään sääntöjen tulkintoihin sekä kilpailusäännöt, joka sisältää Suomi-kiekon eri sarjojen erityisohjeet.

Tuomarityöskentely vaatii huippu-urheilijan kuntoa. ”Minun osaltani neljän tunnin urakka pelitapahtumassa tarkoittaa sitä, että syke pelin aikana on jotain 145-146 ja kaloreita palaa vajaa 3 000”, Keränen todisti.

Tilaisuuteen osallistui 11 henkilöä, joista OSUTin jäseniä oli kuusi.

osut_kiekkotuomarit3.jpg (600 x 261)

PäätuomariTuomo Sorakangas (vas.), OJT:n puheenjohtaja Vesa Karjalainen ja päätuomari Janne Isometsä.

Kuvaaja: Markus Hästbacka

 


   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat