Pitääkö intohimon välittyä lukijoille?
15.12.2009 15:11 Uutiset / Oulun Seudun Urheilutoimittajat

”Urheilu perustuu siihen, että on intohimoja. Median tehtävänä on intohimojen välittäminen katsojille ja lukijoille. Jos intohimoa ei ole, on vain tuloksia. Miksi media haluaa salata nämä intohimot, miksi tunne ei välity urheilun kuluttajille?”, jalkapalloliigaan nousseen AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen kysyi oululaismedialta.

 Kalevan urheilutoimituksen päällikkö Juha Portaankorva pisti Maliselle hieman jäitä hattuun.

 ”Intohimo on koko kansan tapa elää ja olla. Ihminen suhtautuu asioihin, kuten maassa on tapana. Ja tässä on tunnetusti valtavasti eroja eri kansakuntien välillä esimerkiksi jalkapallokulttuurissa”, Portaankorva sanoi.

Malisen mielestä on käsittämätöntä, että intohimot salataan ja latistetaan olemattomiksi mediassa.

 ”Minulle jokainen ottelu on juhlapäivä, josta tehdään elämys joukkueelle ja katsojille. Miksei se ole sitä median mielestä”, Malinen jatkoi.

Portaankorva muistutti Malista, että urheilutoimittajan tehtävä ei suinkaan ole soutaa samassa veneessä seuran kanssa kohti menestystä.

”Urheilutoimittaja raportoi ja analysoi, niin hyvänä kuin huononakin päivänä. Ja hän tekee sen ilman mitään sidoksia urheiluseuraan tai lajiin.”

Oulun Seudun Urheilutoimittajien koulutustilaisuudessa alustanut tutkija Antti Laine oli myös samaa mieltä:  journalisti ei saa olla verkkarimies, joka fanittaa urheiluseuraa.

Yleisön joukosta muistutettiin, että urheilujournalismista on nähty ruudussa pohjanoteerauksia: ei ole kauan, kun pesäpalloilun kilpailupäällikkö selosti otteluja. Sanomattakin oli selvää, että jokainen ottelu oli tiukka, jännittävä ja korkeatasoinen.

Samaa sarjaa ovat urheiluseurojen tuottamat välähdykset omista otteluistaan Urheiluruutuun. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Kriittisyyttä on turha odottaa.

Aamun lehdessä pitää olla uutta

Juha Malinen tunnustautuu ahkeraksi teksti-tv:n selaajaksi.

”Jännärit saavat kyllä tulokset ja maalintekijät selville kännykällään heti ottelun päättymisen jälkeen. Sanomalehdelle se on haaste: aamun lehdessä pitää olla tarjolla jotain muuta. Muuten lukija ei saa lainkaan lisäarvoa. Erilaiset näkökulmat ovat yksi mahdollisuus.”

Antti Laine on verrannut Suomen ja Ruotsin televisioiden urheilutarjontaa.

”Suomessa ollaan haudanvakavia ja tehdään kaikki kuten ennenkin, sen kummemmin miettimättä. Ruotsissa taas uskalletaan lähestyä urheilutapahtumaa pilke silmäkulmassa, silti itse asiaan vakavasti suhtautuen. YLEllä olisi paljon opittavaa Ruotsista”, Laine totesi.

"Se mitä tehdään, tehtäköön sitten kunnolla eikä vasemmalla kädellä. Sitä paitsi, kuluttaja on usein niin lähellä tapahtumaa, että perättömistä jutuista jää heti kiinni. Onneksi ohiammunta on nykyisin vähissä.”

Antti Laineen väitöskirjan työnimenä on Urheilujournalismin Finnkampen.

”Suomessa kanavat haalivat lähetyksiinsä kaikkea mahdollista. Ruotsissa lajeja pääsee ruutuun kerrallaan vähemmän, mutta huolellisesti tehtyinä insertteinä. Tasoero on valtava.”

OSUTin koulutustilaisuuteen osallistui parikymmentä jäsentä.

Anssi Väisänen

 


   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat