Historiaa yli 40 vuotta
Alkusysäyksen oululaisten urheilutoimittajien oman kerhon perustamiselle antoi viihteen monitoimimies Jukka Virtanen elokuussa 1970. Julkkisten raittius- ja urheiluseura Zoom oli haastanut oululaiset sanomalehtimiehet hyväntekeväisyysjalkapallo-otteluun Biafran sodan uhrien auttamiseksi.

- Raatin kentän pukuhuoneessa satuin istumaan Jukka Virtasen ja Aarre Elon vieressä vaihtamassa pelikamppeita päälleni. Virtanen kyseli joukkueemme koostumusta ja ihmetteli siinä, että Oulun kokoisessa kaupungissa urheilutoimittajilla ei ole omaa kerhoa. Tuo maininta jäi mieleeni ja päätin mainita siitä toimittajakavereilleni, kertoo Pauli Vepsäläinen.

Kalevassa oli tuohon aikaan urheilutoimittajana Armas ”Sentti” Raukovaara, joka innostui tuumimaan samaa puutetta. Niinpä keskustelimme muiden lehtien toimittajien kanssa ja vihdoin helmikuun 2. päivänä 1971 Raukovaara kutsui kokoon muutamia toimittajia Suomalaiselle Klubille. Kokouksessa perustettiin valmisteleva toimikunta, johon kuuluivat puheenjohtajana Armas Raukovaara, Aulis Ukkola Kansan Tahdosta, Asko Haikala ja Pauli Vepsäläinen. Näin olimme saaneet alkuun edes jotakin konkreettista.

- Toimikunnan jäsenet kukin tahoillaan alkoivat selvitellä aikaisemmin perustettujen urheilutoimittajien kerhojen toimintaa muissa kaupungeissa. Itse sain arvokkaita tietoja etenkin Stig Häggblomilta (HBL), Pesa Vuoriolta (Uusi Suomi) ja Urho Salolta (Aamulehti). Mallisäännöt sain Turun ja Kuopion kerhoilta ja oululainen varatuomari, urheilun tilastonikkari Björn Johan Weckman laati käyttöömme sääntöluonnoksen, muistelee Pauli Vepsäläinen.

OSUT PERUSTETAAN 28.4.1971

Oululaisten sanomalehtien seuratoimintapalstoilla kutsuttiin urheilutoimittajat, eri lehtien sekä radion ja television urheiluavustajat koolle ravintola Arinan juhlakerroksen Lakeuskabinettiin. Paikalle tulikin 14 toimittajaa oululaisista mediataloista. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Armas Raukovaara ja sihteeriksi Jukka Härönoja Kalevasta.

Kokouksessa valittiin nimeksi Oulun Seudun Urheilutoimittajat ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi tuli Armas Raukovaara, varapuheenjohtajaksi B.J. Weckman sekä hallituksen jäseniksi Aulis Ukkola, Timo Paakki, Asko Haikala ja Pauli Vepsäläinen. Sihteeriksi kutsuttiin Jukka Härönoja.

Kokouksessa hyväksyttyjen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on toimia Oulun seudulla työskentelevien urheilutoimittajien sekä muiden urheilusta kirjoittavien tai selostavien henkilöiden yhdyssiteenä, kehittää heidän ammattitaitoaan ja yhteistoimintaa sekä tukea ja edesauttaa Oulun seudun urheilun kehitystä ja eteenpäinmenoa. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa liittämällä jäsenet kiinteään yhteistoimintaan järjestämällä neuvottelu-, esitelmä- ja opintotilaisuuksia. Lisäksi yhdistys voi myöntää jäsenilleen opinto- ja virkistysapurahoja. Yhdistys pitää yhteyttä Oulun seudun urheilun toimihenkilöihin ja urheiluseuroihin sekä toimii Urheilutoimittajain Liitto ry:n yhdyssiteenä Oulun seudulla.

- Yhdistyksen toiminnan alkuvuotena järjestettiinkin keskustelutilaisuuksia yhdessä oululaisten urheiluseurojen kanssa sekä muutama oma tapaaminen. Kuitenkin toiminta koki selvästi alkukankeutta, muistaa Pauli Vepsäläinen.

Ensimmäinen varsinainen vuosikokous pidettiin 23.3.1972, ja tällöin hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Asko Haikala Armas Raukovaaran kieltäydyttyä jatkamasta. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Veikko Kemi, Aulis Ukkola, B.J.Weckman, Timo Paakki ja Pauli Vepsäläinen. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin B.J.Weckman, taloudenhoitajaksi Timo Paakki ja sihteeriksi kutsuttiin jälleen Jukka Härönoja.

- Vuosikokouksen jälkeen kokoonnuttiin vielä muutaman kerran, mutta jostakin syystä toiminta alkoi hiipua ja lakkasi vähitellen kokonaan, pahoittelee Pauli Vepsäläinen. – Mikä oli syy, se ei selvinnyt ainakaan minulle.

UUSI HERÄÄMINEN 1989

- Myöhään syksyllä 1988 ottivat Ari Stenius ja Jouko Vuorjoki minuun yhteyttä ja kyselivät ”muinoin” toimineen urheilutoimittajien historiasta. Kerroin heille alkuvaiheita ja totesin yhdistyksen ”nukahtaneen” toimettomana. Nuoret toimittajat ehdottivat innostuneina, että OSUT herätettäisiin uudelleen henkiin. Niinpä kutsuimme koolle tunnustelevan kokouksen 19.12.1988 Oulu-hallille.

Mukana olivat Ari Stenius, Mikko Pikkujämsä, Jussi Lähdesmäki, Markku Peura, Matti Hannus, Ari Nurkkala, Juhani Kemi, Asko Haikala, Matti Soisalo, Pentti Syrjäpalo, Paavo Salonen, Hannu Saarela, Pekka Timonen, Hannu Wilenius ja eräs henkilö Vaalasta, jonka käsialasta en saanut selvää, kertoo Pauli Vepsäläinen.

Kokouksen päätös oli, että OSUT herätetään uudelleen toimintaan ja varsinainen ”uusi” vuosikokous pidettiin 23.1.1989. Tällöin hallituksen valittiin puheenjohtajaksi Pauli Vepsäläinen, varapuheenjohtajaksi Ari Stenius, sihteeriksi Jouko Vuorjoki ja taloudenhoitajaksi Ilmari Kvick. Muiksi hallituksen jäseniksi tulivat Juhani Kemi ja Juho Rissanen Piippolasta.

- Tässä kokouksessa oli muistaakseni mukana myös Turun Urheilutoimittajain kerhosta Risto Taimi kannustamassa ja opastamassa meitä uuteen nousuun.

- OSUT:n uusi toiminta alkoikin vilkkaana. Järjestimme Pohjois-Suomen urheilutoimittajain seminaarin Virpiniemessä. Mukana oli myös Lapin vastaavan kerhon jäseniä bussilastillinen ja luennot olivat kovatasoisia; mm. kirjailija Jorma Kurvinen valotti näkemyksiä meille aiheesta urheilu kirjallisuudessa. Haasteottelut eri urheilulajien toimijoiden valitsemia joukkueita vastaan oli eräs tapamme tutustua urheilijoihin ja urheilun vaikuttajiin, yhteistyö urheiluseurojen kanssa tiivistyi ja jäsenmäärä alkoi kasvaa, muistelee Pauli Vepsäläinen.

– Toimin hallituksen puheenjohtajana viisi vuotta kunnes Ari Stenius otti pestin vastaan. Vuonna 1991 jäsenmäärämme oli lähes 60 ja samoihin aikoihin yhdistys rekisteröitiin ja siitä tuli UL:n jäsenyhdistys.

Vuosien mittaan jäsenmäärä on ollut kasvussa ja tällä hetkellä jäseniä yhdistyksessämme on 96, joista B-jäseniä ja 77 ja A-jäseniä 19. Samalla toiminta on entisestään virkistynyt ja yhdistyksemme on tällä hetkellä toimelias yhteisö.

- Toimintamme on monipuolistunut ja mm. valitsemme vuosittain Pohjois-Pohjanmaan parhaan urheilijan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n kanssa, järjestämme korkeatasoisia koulutustilaisuuksia ja pidämme tiiviisti yhteyttä paikallisiin urheiluseuroihin.

Mainittakoon ainutlaatuisena tapahtumana koko Suomessa Kärppien liigajoukkueen edustajien tapaaminen joka syksy ennen liigan alkua. Tämän aloitimme yhtäjaksoisena toimintana vuonna 1998.

Puheenjohtajina yhdistyksessä ovat toimineen Pauli Vepsäläinen, Ari Stenius, Matti Soisalo, Mika Kulju, Pekka Loukkola ja Arto Aunola. Tällä hetkellä puheenjohtajana on Kari Linna.

Historian muisteloita kokosi asiakirjojen ja omien muistojen perusteella perustajajäsen Pauli Vepsäläinen huhtikuussa 2011.

   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat