Kova kolmikko vieraili kerhon koulutustilaisuudessa
10.11.2019 12:09 Uutiset / Turun Urheilutoimittajien Kerho

Ilkka Kanerva oli yksi kerhon koulutustilaisuuden alustajista

Turun Urheilutoimittajien Kerhon perinteisessä syksyn koulutustilaisuudessa alustajina olivat monilajiurheilija Susanna Tapani, yleisurheiluvaikuttaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Alastaron moottoriradan uuteen kukoistukseen nostanut Tero Tupala.

Illan aloitti Tapani, jonka lajivalikoimaan on elämän aikana kuulunut muun muassa salibandy, yleisurheilu ja pesäpallo sekä ringette ja jääkiekko, joissa laitilalaislähtöinen monilahjakkuus on tehnyt suurimmat saavutuksensa ja vielä samaan aikaan.

Susanna Tapani muutti Turkuun 16-vuotiaana, jolloin hän aloitti opiskelun Aurajoen urheilulukiossa. Se mahdollisti panostamisen ringetteen ja jääkiekkoon oikein kunnolla.

Välillä Tapani kävi vaihdossa North Dakotan yliopistossa ja opiskeli myöhemmin urheilujohtamista ja markkinointia Turun Ammattikorkeakoulussa. Tapani on myös opiskellut johtamista avoimessa yliopistossa ja aikoo suorittaa vielä maisterin tutkinnon.

¬En vieläkään tiedä tarkalleen, mikä minusta tulee isona. Nyt ajatukset pyörivät kaiken päivää urheilussa. Opiskeluaika teki hyvää, sillä silloin ajatukset olivat muussakin kuin urheilussa ja se toi tasapainoa elämään, hän sanoo.

Tapanilla on kolme ringeten MM-kultaa ja olympiapronssi jääkiekosta. Silti saavutukset seurajoukkueissa (kaksi SM-kultaa ringetessä RNK:n paidassa) menevät hänen omassa arvostuksessa edelle, koska niiden eteen on tehty töitä koko vuosi.

Susanna Tapani pelaa nyt jääkiekkoa TPS:n B-nuorten kanssa. Hän haluaa kehittää pelinopeuttaan ja fyysisyyttään.

-Niissä peleissä saa taklata, mikä on hyvää harjoitusta Kanadan ja USA:n kohtaamiseen arvokisoissa.

Yleisurheilun kiinnostavuus huolestuttaa Ilkka Kanervaa. Kanasanvälisessä urheilubisneksessä toimivalla taholla pitää olla suuria, globaaleja sponsoreita, jotka auttavat näkyvyydessä.

– Jos niitä ei ole, kisajärjestäjä jää varjoon, takamatkalle.

Uudet lajit, kuten vaikkapa e-urheilu, ovat nuorten uusia kiinnostuksenkohteita. Kanerva muistuttaakin entistä moninaisemmasta kilvasta siitä, mitkä ovat valtalajeja tulevaisuudessa.

-Medialla on tärkeä rooli siinä, mikä kiinnostaa nuoria sukupolvia, Kanerva muistuttaa.

Yleisurheilun kansainvälinen kilpailujärjestelmä muuttuu. Turun Paavo Nurmen kisat taistelee paikasta uudessa Continental Golden League -sarjassa, johon pääsee 5-6 kisajärjestäjää.

–Paavo Nurmen kisoilla on tosi vahva yläkierre menossa. En näe Turun olevan missään muussa urheilumuodossa niin vahvasti kansainvälisen yleisön edessä kuin yleisurheilussa.

Ilkka Kanerva otti myös kantaa Suomen joukkueen esitykseen yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa.

–Suomen Urheiluliitto laittoi Dohaan tulostavoitteen niin matalaksi, että ei tulisi pettymystä ja onnistui siinä.

–Jatkossa SUL:n pitää satsata nuoriin. SUL on epäonnistunut taloudenhoidossa ja joutunut tekemään vain säästöjä. Nyt se on pitkästä aikaa tilanteessa, jossa voi tehdä satsauksia. Nyt panostamme nuoriin ja tarvitsemme lisää kansainvälistä osaamista. Muuten ei mitaleille päästä.

Turun Urheilutoimittajien Kerhon koulutustilaisuuden kolmas puhuja Tero Tupala on Alastaron moottoriradan omistaja. Rata on nykyään varattu yli 200 päivää vuodessa aamusta iltaan. Tupala on taistellut vuosia päästäkseen siihen hyvään tilanteeseen, jossa rata nykyään on.

Taustalla on muun muassa Tupalan mukaan Suomen pisin ympäristölupakäsittely, joka kesti vuodet 1989-2015. Hänellä on kaikki luvat kunnossa. Se takaa mielenrauhan.

–Yhä teemme jatkuvasti mittauksia, esimerkiksi pohjavesiin liittyviä. Olen saanut valtion tukirahaa. Siinä maakuntajohtaja Kari Häkämies on ollut suurin auttaja. Olen tosin käyttänyt apurahasta vain vajaan kolmasosan.

– Olisin palanut loppuun, jos olisin raivostunut kaikista vastoinkäymisisistä. Toinen vaihtoehto olisi ollut se, että asfaltti olisi kärrätty pois ja olisin vielä joutunut vankilaan ympäristörikoksesta. Onneksi otin riskin radan hankkimisen suhteen, Tero Tupala sanoo.


   
Turun Urheilutoimittajien Kerho
«  Heinäkuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat