Ursa
29.6.2009 19:30 Uutiset / Tampereen Urheilutoimittajien Kerho

Ursa sai Pro Urheilu -mitalinsa
Aamulehden urheiluosaston monivuotiselle päällikölle Urho Salolle myönnettiin viime vuoden lopulla ensimmäisenä ei-helsinkiläisenä urheilutoimittajana Pro Urheilu -mitali.
Koska Ursa oli luovutushetkellä talvea paossa Espanjassa, TaUK:n puheenjohtaja Esa Maaranen kävi hänen kanssaan kahvilla Laukontorilla kesäkuun lopulla ja ojensi Urheilu- ja kulttuuriministeri Stefan Wallinin myöntämän mitalin pitkäaikaiselle työtoverilleen.
– Mitali tuli kaiketi monivuotisesta urheilun järjestöelämän seuraamisesta, vaikka nykyään lehdissä ei ole urheilun tästä puolesta oikeastaan mitään, arveli Ursa.
Eläkkeelle pääsynsä jälkeen Ursa on viettänyt Eevansa kanssa jo kolme talvea Espanjan Aurinkorannikolla, eikä aika ole tullut pitkäksi, vaikka pariskunta ei pelaa golfia. Espanjaan Salot muuttavat syyskuun alussa ja palaavat Tampereelle toukokuun lopulla.
– Olemme yrittäneet opiskella espanjan kieltä ahkerasti. Viime talvena tuli pieni taantuma, koska hankimme TV-Finlandian ja Espanjan uutisten seuraaminen jäi vähemmälle.
Espanjan kielen lisäksi Urho ja Eeva Salo osallistuvat aktiivisesti Suomen opetusministeriön tukemille Sofia-projektin eri alojen luennoille ja kuntotapahtumiin.
– Osa luennoista hoidetaan Suomesta tulevilla äänitteillä. Joillekin historian tai jonkun muun aiheen kurssille vetäjä tulee Suomesta.
Nimimerkkinä Ursa tunnettu Urho Salo ehti käydä Aamulehden urheilutoimittajana kymmenet kesäkisat peräkkäin Meksikosta Ateenan kisoihin asti. Talvikisoista hän raportoi Aamulehden lukijoille kerran. Aamulehden urheilutoimittajana hän työskenteli 43 vuotta.
– Vaikka Espanjan talvi oli kaikkien aikojen kylmin neljäänkymmeneen vuoteen, päivälämpötila laski vain harvoin alle 15 asteen. Ilmasto on todella miellyttävä. Siksi vietämme suurimman osan vuotta sillä, sanoo Ursa kahvikupin äärellä.
– Hintataso on Espanjassa vähintään 30 prosenttia Suomea matalampi. Tämän takia ravintolassa voi käydä syömässä melko usein. Kun Suomessa on nostettu hintoja laman takia, Espanjassa tilanne on päinvastoin, lisää  Eeva.
Vaikka Ursa on jo eläkkeellä, hän ei ole lopettanut kokonaan kirjoittamista. Viime talvi meni seiväslegenda Pentti Nikulan elämänkertaa kirjoittaessa. Ursan kirjoittaman kirjan nimi on Seiväskomeetta.
– Kun liiton pääsihteeri Ahti Pohjalainen kävi hakemassa mitalini, Stefan Wallin nimitti häntä Ahti Karjalaiseksi, tiesi Ursa kertoa vielä hymyssä suin.
Ennen Ursaa Pro Urheilu -mitalin ovat saaneet Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen, Ylen radioselostaja Paavo Noponen, Ylen radiopäällikkö Voitto Raatikainen, Hufvudstadsbladetin urheilupäällikkö Stig Häggblom ja Ylen tv-selostaja Pentti Salmi.
Esa Maaranen


   
Tampereen Urheilutoimittajien Kerho
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat