Viertola rakentaa Hiihtoliittoa uusiksi
23.10.2009 1:04 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

"Talouteen panostaminen lähivuosien haaste"

Hiihtoliiton kampeaminen talouden syöksykierteestä positiivista tulosta tekeväksi urheilujärjestöksi on Juha Viertolan lähivuosien haaste.

"Hiihtoliiton huonolle taloustilanteelle ei voi laittaa yksittäistä syytä"

IMG_2596.jpg (600 x 450)Juristitaustasta ei ole työssä ainakaan haittaa, sillä perinteikäs lajiliitto on monien mullistuksen kourissa. Uutta pitäisi luoda, ja aiempaa pienemmällä väkimäärällä. Hiihtoliitto irtisanoi tämän vuoden aikana Pasilan toimistosta kahdeksan ihmistä, ja nyt toiminta pyörii minimillä. Väkimäärän kasvattamiseen ei ole varaa.

- Liiton huonolle taloustilanteelle ei voi laittaa yksittäistä syytä. Kyse ei ole pelkästään 2001 Lahden dopingskandaalista, 2003 Kaisa Variksen kärystä tai hiihtoon vielä liitetystä Variksen vapautumisesta ampumahiihdossa saamastaan kilpailukiellosta, Viertola kertoi 20. lokakuuta Helsingin Urheilutoimittajat ry:n lounastilaisuudessa.

Hänen mielestään kulukurissa oli ajoittain ollut puutteita. Esimerkiksi mäkihyppy/yhdistetty eli yli varojensa viime vuosina.

Viertola oli HUT:n 14:s lounasvieras. Perinne alkoi syksyllä 2002 silloisen urheiluministerin Kaarina Drombergin vierailulla. Sen jälkeen HUT on kutsunut vieraan joka kevät ja syksy, ja väliin on jäänyt vain kevät 2007 nykyisen urheiluministerin Stefan Wallinin peruttua tulonsa viime hetkillä.

Konserni hiihdolle

Viertola kamppailee Hiihtoliitossa paitsi talouden, myös liiton organisaation uudistamisen kanssa. Alppilajit ja freestyle erkanivat liiton sateenvarjon laitamille jo vuosi sitten, ja viime keväänä maastohiihto perusti oman yhdistyksensä. Viertolan mukaan on looginen seuraus, että mäkihyppy ja yhdistetty tekevät saman.

- Jatkossa lajien toiminta tapahtuu lajiyhdistysten sisällä, ja Hiihtoliitto on niiden kattojärjestö. Tavallaan rakennamme hiihtokonsernia, Viertola kuvaa.

Miten konsernimalli saadaan toimivaksi, on lähikuukausien ja vuosien asia. Rytäkässä menevät uusiksi muun muassa SHL:n johtokunnan ja miksei myös toiminnanjohtajankin toimenkuvat. Entisillä malleilla ei voi enää toimia, koska osa liiton entisistä tehtävistä siirtyy lajeille.

- Johtokunnan ja toiminnanjohtajan rooli liittyy varmasti sponsorihankinnan koordinointiin ja talouden laittamiseen kuntoon, Viertola arvioi ja sanoi, että liitossa voidaan tehdä toiminnallisia muutoksia lähinnä ensi keväänä, kun monet sopimukset ovat katkolla.

Viertolan mukaan Hiihtoliiton tulevaisuuden kannalta tärkeitä kulmakiviä ovat maailmancupin televisiointisopimusten jatko ja Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ensi kesän päätös siitä, saako Lahti 2015 MM-hiihdot. Lyhyellä tähtäimellä sponsorihankinnassa apua voi tulla olympiamenestyksestä Vancouverin laduilta, mäistä ja rinteiltä.

Teksti: Kaija Yliniemi
Kuva: Lauri Karppinen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat