Fair Play -lehti: Raadollista kerrontaa
20.10.2020 10:56 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Raadollista kerrontaa

Tuore elämäkerta tarjoaa rankan kuvauksen kotkalaisjalkapalloilija Arto Tolsan elämän viimeisistä vuosista. Pitkänhuiskea Tolsa (1945–1989) oli pelaajauransa aikana kiitelty ja haukuttu persoona. Kotkalainen ei saanut 1960-luvulla ansaitsemaansa arvostusta, vaikka nousi nuorena A-maajoukkueen vakiokalustoon. Ivaajia riitti vieraskenttien katsomoissa, eikä herkkä yksinhuoltajaäidin poika ollut immuuni arvostelulle.

Kotkasta tie vei vuonna 1969 Belgiaan ja Beerschotin paitaan. Tuohon aikaan ammattilaiseksi pääsy oli erittäin vaikeaa. Tolsankaan ensimmäinen vuosi ei ollut helppo, mutta sen jälkeen suomalainen sementoi paikkansa antwerpenilaisseurassa vuosikymmeneksi.

Kotkalaislähtöinen Kimmo Muttilainen kertoo Arto Tolsa – Yksi yhdestätoista -kirjassan päähenkilönsä matkan orjallisen kronologisesti ja käy tämän pelaamat ottelut läpi turhankin pikkutarkasti. Toki Muttilainen tarjoaa runsaasti uutta tietoa Tolsan peleistä Belgian liigassa, ja myös maaottelukuvauksiin on saatu arvokkaita kommentteja Tolsan pelikavereilta. Kirjoittaja on haastatellut kymmeniä Tolsan aikalaisia, mikä antaa kirjalle uskottavuutta.

Muttilainen valmisteli kirjaansa kymmenen vuoden ajan, mikä näkyy hyvässä ja pahassa. Teos on laaja, mutta siinä on turhan paljon toistoa. Kuvien taso ei ole hääppöinen, mutta ne antavat toki kasvot kirjan keskeisille hahmoille.

Lue lisää Juha Kanervan kirjoittamasta Arto Tolsa – Yksi yhdestätoista -kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat