Fair Play -lehti: Toteutin Mona-Liisa Nousiaisen haaveen
20.10.2020 10:16 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Toteutin Mona-Liisa Nousiaisen haaveen

Viime vuoden heinäkuussa 36-vuotiaana syöpään kuolleesta hiihtäjästä ja harmonikansoittajasta Mona-Liisa Nousiaisesta (o.s. Malvalehto) ilmestyy lokakuussa kirja. Nyt voin kokemuksesta kertoa, että kirjan kirjoittaminen henkilöstä, jonka poistuminen keskuudestamme kesken projektin on jo etukäteen tiedossa, voi olla innostavaa mutta samalla raskasta.

Työ alkoi yhdessä Mona-Liisan kanssa kesällä 2019. Yhteinen aika jäi varsin lyhyeksi, ja keskusteluissa keskityttiin tarkoituksella enemmän vain tiettyihin teemoihin. Aiheet oli priorisoitava, koska emme tienneet, kuinka paljon aikaa lopulta on.

Kirja oli Mona-Liisan haave, ja hänen ajatuksensa oli, että hän haluaa ennen kaikkea jättää muiston itsestään ja elämästään tyttärelleen Isabellalle. Itse arastelin aluksi ajatusta kirjasta, koska olin jäämässä perhevapaalle. Sekä esikoislapsen että esikoiskirjan synnyttäminen yhtä aikaa tuntui hurjalta. Yritin saada työtä tehtyä mahdollisimman pitkälle ennen lapsen syntymää. Koska Sofi päätti saapua hieman ennen aikojaan, työskentelin kirjan parissa vielä viimeiset tunnit ennen laitokselle lähtemistäkin. Vuoden 2019 puolella tärkeintä itselle oli käydä läpi tausta-aineisto ja tehdä ensimmäisiä haastatteluita etenkin Helsingin päässä sekä saada työ alkuun muutamien lukujen osalta. Lapsen syntymän jälkeen pidin täydellisen kahden kuukauden tauon.

Kolme kassillista kansioita

Suuri apu tausta-aineiston osalta tuli Mona-Liisalta itseltään. Kesäkuussa automme takakonttiin lastattiin kolme Ikean kassillista lehtileikekansioita. Kuusi suurta kirjanpitomappia oli täynnä lehtijuttuja hiihdosta, neljä kansiollista arkistoituja juttuja liittyen esiintymisiin, soittokilpailuihin ja matkoihin. Tarkan ja yksityiskohtaisen media-aineiston oli kasannut Mona-Liisan äiti Maria-Liisa Malvalehto. Lehtijuttuja oli kerätty kaikista suomalaisista julkaisuista, niin eri maakunnista kuin valtakunnallisistakin medioista. Ensimmäiset jutut oli kirjoitettu Mona-Liisan ollessa vain muutaman vuoden ikäinen ja viimeisimmät koskivat hiihtouran päättymistä.

Lue lisää Laura Arffmanin ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.

HUT jakaa vuosittain koulutusstipendejä jäsenistölleen. Viime vuonna yksi stipendin saaneista oli Laura Arffman. Stipendiä voi anoa ammatilliseen tai muuten vain itseään kehittävään koulutukseen tai projektiin. Työmatkoihin sitä ei myönnetä.


– Mona-Liisan äidin kasaamat lehtileikekansiot olivat
suureksi avuksi kirjaprojektissa, kertoo Laura Arffman.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat