Fair Play -lehti: Jani Mesikämmen palasi juurilleen
19.10.2020 10:17 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Jani Mesikämmen palasi juurilleen

Jatkoaika.com:n päätoimittajana heinäkuussa aloittanut turkulaistoimittaja Jani Mesikämmen on onnellinen, että on saanut tehdä säännöllisin väliajoin jotain ihan uutta. Mesikämmen on siitä tyypillinen toimittaja, että hän on kokenut kirjoittamisen intohimokseen nuoresta asti ja tehnyt, kuten moni muukin, omaa lehteä jo pikkulapsena.

The Hockey News, jääkiekon ”raamattu”, oli lapsuudessani arvossaan paperilehtenä. Perheemme tilasi lehteä Kanadasta. Uusimman numeron tuleminen kotiin kesti noin kaksi viikkoa. Siitä sain idean tehdä omaa Hockey Newsia, Mesikämmen muistelee.

Hän ei kai voinut olla hullaantumatta jääkiekosta lapsuudessaan. Janin isä Ilkka Mesikämmen on legendaarinen, entinen puolustaja, joka pelasi miesten pääsarjatasolla yli 400 ottelua sekä kuudet MM-kilpailut ja yhdet olympialaiset. Isoveli Roni pelasi kuutisenkymmentä liigaottelua.

– Asuimme lapsuudessani Turun Kivikartiontiellä, josta on matkaa Kupittaan jäähallille vain puoli kilometriä. Voi sanoa, että olen kasvanut jäähallilla, koska vietin paljon aikaa TPS:n pukukopin liepeillä ja keräilin peleissä kiekkoja katsomon alta. Isä jäähdytteli siihen aikaan alasarjoissa ja isovelikin pelasi jo ihan tosissaan. On varmaan ollut alusta asti itsestään selvää, että jääkiekko on aina suuri osa elämääni.

Työura on ollut ajautumista

Urheilutoimittajuus ei suinkaan valikoitunut Mesikämmenen ammatiksi heti nuorella iällä.

– Työurani on ollut ajautumista erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin. Opiskelin pitkään Turun yliopistossa. Pääaineeni oli historia, ja minulla on siitä opettajan pätevyys. Opiskelin myös yhteiskuntatieteitä sekä filosofiaa ja päädyin yliopistolla koulutussosiologian töihin ennen valmistumistani.

Mesikämmen tajusi yliopistotyössä, että se ei ole pitemmän päälle hänen juttunsa. Hän teki juttuja vuosituhannen vaihteessa HC TPS:n lehteen sekä nettiin, aloitti jääkiekkosivusto Jatkoaika.com:n toimittajana 2004 ja hyppäsi täysipäiväiseksi toimittajaksi 2007, jolloin hän avusti Ilta-Sanomia ja Aamuset-kaupunkilehteä. Se tapahtui kuulemma elämäntilanteeseen sopivaan aikaan, mutta kuitenkin vasta yli 30-vuotiaana.

Sittemmin Mesikämmen on ollut äitiyslomasijainen Aamuset-lehdessä sekä lukuisien lehtien vakituinen avustaja ja tehnyt muun muassa kaksi kirjaa Juhani ”Tami” Tammisen kanssa. Hän oli vuoteen 2017 FightSport-kamppailu-urheilulehden päätoimittaja ja pyörittää edelleen viikoittain Ylilyönti-podcastia.

Mesikämmen aloitti 1. heinäkuuta Jatkoajan päätoimittajana. Hän voi pitkällä perspektiivillä verrata, miten vuonna 2001 perustetun Jatkoajan tekeminen ja sen asema kotimaisessa kiekkomediassa on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana.

Lue lisää Jani Mesikämmenen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.


Jani Mesikämmen on heittänyt uransa alkuvaiheista asti
siviiliminänsä rohkeasti peliin muun muassa Karhunpalvelus-bloginsa
ja somekanavien kautta ja profi loitunut vahvasti ihmisenä, ei vain
jonain nimenä juttujen perässä. Uran rakentaminen sen varaan on
vaikea ja kuluttava tie, mutta nostaa myös toimittajan työn vaatimustasoa.
Toisaalta sanomisen pakkoa ”sairastava” Mesikämmen myöntää, että
sanomisen tarve on joskus ylittänyt sisällön laadun. Kuva: Teemu Nurmi.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat