Fair Play -lehti: Lähes 400 sivua nostalgiatykitystä
19.10.2020 10:05 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Lähes 400 sivua nostalgiatykitystä

Urheilun moniottelija Erkki Alaja on taas tehnyt kulttuuriteon. Olympiastadion on varsin tyhjentävä läpikäynti maamme tärkeimmän urheilupyhätön yli 80-vuotisesta historiasta. Hävyttömän hintavaksi kohonnut peruskorjauskin on tämän kirjan lukemisen jälkeen ehkä helpompi käsittää kokonaan uuden stadionin rakentamista paremmaksi ratkaisuksi.

Alajan teos on pääosin kronologinen. Läpikotaisin kronologinen se ei ole – eikä voisikaan, koska Olympiastadion on ollut niin monen erilaisen tapahtuman näyttämönä, ja Alaja on syystäkin niputtanut joitakin asioita yhteen siten, ettei punainen lanka katkeaisi.

Helsingin Olympiastadion ei tosiaankaan ole pelkkä urheiluareena. Niinpä Olympiastadion on paljon muutakin kuin urheilukirja. Jare Tiihonen, paremmin tunnettu räppärinimellään Cheek, veti elokuussa 2014 ensimmäisenä yksittäisenä kotimaisena artistina Olympiastadionin täyteen, ja vieläpä kahtena peräkkäisenä iltana. Alaja on antanut Cheekille peräti kuusi sivua. Muun muassa Bruce Springsteen jäi tässä suhteessa kauas kärjestä.

Alaja ei ole päästänyt itseään helpolla. Toki hänen aiemmatkin suurteoksensa, omaelämäkerta Kutsumus, Helsingin jäähallin historiikki sekä Bollis, olivat vaatineet paljon taustatyötä. Mutta oletan, että Olympiastadion vielä roimasti enemmän. Niin paljon faktaa lukijalle pyhätön historiasta syötetään.

Kirjan kuvitus on melko runsas ja varsin laadukas. Sekä tekstin että kuvien kautta moni varmasti palaa muistoissaan vuosien ja vuosikymmenten taakse. Varsinkin niille, joille Olympiastadion on ollut kuin toinen koti, tämä kirja on melkoista nostalgiatykitystä.

Lue lisää Matti Hannulan kirjoittamasta Olympiastadion-kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat