Fair Play -lehti: Kieli pelittämään
15.10.2020 9:27 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Kieli pelittämään

Urheilu-uutisissa vilisee usein numeroita. Sijoituksia, aikoja, pituuksia, korkeuksia, ottelutilanteita... Numerot on yksi tapa ilmaista lukuja. Toinen tapa on käyttää lukua ilmaisevia sanoja.

Lukujen ilmaisemiseen liittyviä ohjeita on kätevä palauttaa mieliin tutustumalla Kielitoimiston ohjepankin antiin. Näin asiaan johdatellaan pankin Luvut ja numerot -sivulla:

Luvuilla ilmaistaan asioiden, olioiden yms. määrää tai keskinäistä järjestystä jossakin kokonaisuudessa. Luku voi olla perusluku (viisi, 5) tai järjestysluku (viides, 5.). Luku esitetään joko numerolla (2, 7., 100., 100 000) tai kirjoitettuna sanana (kaksi, seitsemäs, sadas, satatuhatta).

Kielitoimiston ohjepankki

Mutta milloin luvut kirjoitetaan numeroina, milloin sanoina? Tähänkin löytyy vastaus Kielitoimiston ohjepankista. Pääsäännöt ovat tällaiset:

Luvut yhdestä kymmeneen esitetään yhtenäisessä tekstissä usein kirjoitettuina sanoina, paitsi kun tekstissä esiintyy paljon numeroita. Sanoina kirjoitetaan myös vakiintuneisiin ilmauksiin sisältyvät luvut, esimerkiksi yhdennellätoista hetkellä. Tasaluvut (kuten sata ja tuhat) esitetään sanoina silloin, kun täsmällisyys ei ole keskeistä.

Kielitoimiston ohjepankki

Fair Play -lehden uudella Kieli pelittämään -palstalla käsitellään urheiluun liittyviä kieliasioita monenlaisista näkökulmista. Palstan sisällöstä vastaavat Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat (www.kotus.fi). Lue lisää uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat