Fair Play -lehti: Urheilutoimituksen arki muuttuu yhä kiireisemmäksi
15.10.2020 9:05 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Urheilutoimituksen arki muuttuu yhä kiireisemmäksi

Maakuntalehden urheilutoimittajan työ on muuttunut oleellisesti viime vuosituhannelta. Jokainen tietää tekniikan huiman edistymisen, mutta perinteisessä sanomalehdessä se ei ole tarkoittanut työolosuhteiden kohentumista. Tekniikka ei tuokaan leipää entistä helpommalla.

Lahdessa ilmestyvässä Etelä-Suomen Sanomissa on periaatteessa neljän hengen urheilutoimitus. Tuottajana työskentelee Esa Rauhanlaakso, ja listavuoroja paukuttavat Suvi Lempinen, Juha Hölttä ja Mikael Hoikkala.

– Ei auta valittaa kiirettä, mutta painetta on riittänyt. Osasto ei ole täysivahvuinen kuin harvoin, sillä Rauhanlaakso tekee urheilun ohessa paljon toimitusjärjestelmän ylläpito- ja kehitystyötä, kertoo Lempinen.

– Heti huomaa, kun tuottaja puuttuu pelistä.

Etelä-Suomen Sanomien urheilu vastaa sivujen tuotannosta itse. Taittoa ei ole ainakaan vielä siirretty keskuspöytään kuten monessa muussa lehdessä.

– Tavallisena arkipäivänä on lehdessä viisi sivua urheilua, joten taitto vie kohtalaisesti aikaa. Teemme taiton kolmestaan, ja välillä onkin vaikea saada esimerkiksi sairaustapauksessa taittotaitoista tuuraajaa, kertoo Lempinen.

Kun tabloidin aukeama tehdään urheilussa tulostusvalmiiksi, niin taittoon tarvitaan asiaan perehtynyt ammattilainen.

Lempisen mukaan Etelä-Suomen Sanomien urheilutoimituksessa ei ole tapahtunut isoja mullistuksia hänen tultuaan taloon vuonna 2013.

– Osaston vahvuus on pysynyt samana. Sitä on verotettu muihin tehtäviin, sillä Esan lisäksi poissaoloja tuli korona-aikaan myös toimitussihteerien tuuraamisesta. Sen sijaan muilla osastoilla väki on vähentynyt: kulttuurissa oli kaksi toimittajaa, mutta niistä on vähennetty toinen pois. Ei auta kuin toivoa, että urheilun merkitys lehdelle ymmärretään, toivoo Lempinen.

– Kun väki toimituksesta on vähentynyt, niin olemme kiinnittäneet paljon huomiota jaksamiseen. Ehkäpä se on auttanut, sillä on ymmärretty, että pieni porukka ei jaksa venyä joka paikkaan.

Etelä-Suomen Sanomat on kuulunut muutaman vuoden Keskisuomalainen-konserniin. Yt-kierrosten jälkeen urheilun vahvuus on pysynyt neljässä ainakin teoreettisesti.

Perinteisten lehtijuttujen rinnalle myös paljon uutta

Rauhanlaakso iloitsee siitä, että tuuraajia ja hyviä freelancer-urheilutoimittajia on saatu käyttää.

– Meillä oli kaksi kesätoimittajaa, joten tässä mielessä ei ollut valittamista. Monella muulla lehdellä on ollut paljon meitä tiukempaakin, sanoo Rauhanlaakso, joka muistaa osaston vahvuuden olleen viisi toimittajaa 1990-luvulla.

Lihavien vuosien jälkeen tehtävät ovat monipuolistuneet ja tuoneet lisää kiirettä. Pikaisesti tehdyt sähkeet, videohaastattelut ja verkkoversiot ovat nousseet perinteisen lehtijutun rinnalle. Lisäksi mukaan on hiipimässä radio- ja jopa televisiotyö, kun monilla yhtiöillä on jo radio- ja televisiokanavia omistuksessaan.

Lue lisää Suvi Lempisen ja Esa Rauhanlaakson ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2020.


Etelä-Suomen Sanomien urheilu vastaa sivujen tuotannosta
itse neljän hengen tiimillä, joista yksi on Mikael Hoikkala. Taittoa
ei ole ainakaan vielä siirretty keskuspöytään, kuten monessa
muussa lehdessä. Tavallisena arkipäivänä on lehdessä viisi sivua
urheilua, joten taitto vie kohtalaisesti aikaa. Kuva: ESS.


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat