Matti Hannula jatkaa HUT:n puheenjohtajana
8.4.2019 23:25 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Matti Hannula jatkaa HUT:n puheenjohtajana.

Taitoluisteluliitto järjesti puitteet HUT:n vuosikokoukselle 5. maaliskuuta Pitäjänmäellä. Vuosikokouksen aluksi puhetta johtamaan valittiin yksimielisesti Kari Mänty ja päätökset kirjasi Matti Lehtisaari.

- Kiitoksia kollegat luottamuksesta, lausui Mänty ja ryhtyi työhön.

Esityslistan mukaisesti edeten pian oltiin puheenjohtajan valinnan edessä. Virkaa upeasti kahden edelliskauden hoitanut Matti Hannula oli erovuorossa. Kauaa ei kuitenkaan aikaa asian käsittelyyn käytetty, sillä Hannula valittiin yksimielisesti jatkamaan HUT:n puheenjohtajana. Hannula kiitti luottamuksesta ja sai raikuvat suosionosoitukset valintansa saatteeksi. Hannulan viesti veti kuitenkin salin vakavaksi.

- Voitte valmistautua henkisesti siihen, että tämän kauden jälkeen puheenjohtajan kasvot vaihtuvat.

Erovuoroisista hallituksen jäsenistä Taru Nyholm, Antti Salo ja Jani Merimaa valittiin jatkokaudelle. Jo etukäteen jäsenyydestä oli ilmoittanut luopuvansa Jarmo Färdig. Hänen tilalleen valittiin freelancerina toimiva Eveliina Makkonen.

Hallituksessa jatkavat Päivi Ahola, Jarmo Niemenkari ja Nina Vanhatalo. Riitta Koivuranta hoitaa jatkossakin teatterivaraukset.

Esityslistalla oli myös HUT:n ehdokkaan nimeäminen Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtajaehdokkaaksi, sillä Kalle Virtapohja oli ilmoittanut ettei asetu jatkokaudelle.

- Ehdotan, että HUT on Kari Linnan takana, Hannula sanoi ja perusteli kantansa kokousväelle.

- Kari on toiminut Oulun Seudun Urheilutoimittajien puheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan ja on Vuoden Urheilija -valiokunnan puheenjohtajana. Hänellä on monipuolinen ja pitkä kokemus alalta. Eikä siitäkään haittaa ole, että Kari on syntynyt Helsingissä.

Pohjustusta seurasi hyväksyvää nyökkäilyä ja ”kannatetaan”-huutoja salista.

- Olemme yksimielisesti sitä mieltä, että Kari Linna on HUT:n ehdokas Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtajaksi, puheenjohtaja Mänty totesi ja napautti nuijalla pöytään.

Seppo Kannas ilmoitti, että väistyy sivuun toiminnantarkastajan tehtävästä. Hänen tilalleen valittiin Jorma Lankinen. Jukka Suomelan kanssa varatoiminnantarkastajaksi valittiin Hannu Ranta.

Hannula esitteli yhdistyksen toiminta- ja tilinpäätöskertomuksen. Nollabudjetin tavoitteesta poikettiin, sillä kuluja ei jalkapallomatkan peruuntumisen vuoksi syntynyt.

- Tähän on tultu. Edes ulkomaanmatka ei enää toteudu. Siihen on saatava muutos, Mänty esitti vakavan toiveen jäsenistölle.


Vuosikokouksen puheenjohtaja Kari Mänty (oik.) ja kokouksen sihteeri Matti Lehtisaari.

”Fanitus on kovaa”

Ennen varsinaisen vuosikokouksen alkua urheilutoimittajat saivat kuulla Suomen Taitoluisteluliiton kuulumisia.

Suomi nimittäin järjestää 12.-13.4. muodostelmaluistelun MM-kisat, ja tietoiskun kisoista tarjosivat STLL:n toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sekä markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen.

- Tapahtuma myytiin loppuun 40 minuutissa, ja 8 000 katsomossa ei tyhjiä paikkoja ole. Arvasimme 2011 MM-kisojen perusteella, että fanitus on kovaa. Hartsua (Hartwall-Areenaa) emme tapahtumalle saaneet kovasta yrityksestä huolimatta, mutta Helsingin jäähalli tulee tunnelmaltaan olemaan upea, toiminnajohtaja Wuorenheimo ennakoi.

- ”Muokkareissa” (muodostelmaluistelussa) rummut soi ja banja raikaa. Yleisössä on runsaasti joukkueurheilusta hullaantuneita katsojia ja taitoluistelusta ehkä poiketen runsaammin myös mieskatsojia. Laji on myös taitoluistelua helpommin seurattava tavalliselle katsojalle, joten tunnelma tulee olemaan MM-kisoissa mahtava. Varmasti katto lähes irtoaa, Wuorenheimo lupasi.

Kajas-Virtanen puolestaan antoi tymäkän koosteen Taitoluisteluliiton ydinluvuista.

- Meidän yli 2000 jäsenseurassa on vähän vajaa 16 000 luistelijaa. Lisenssin ostaneista luistelijoista noin 12 500 kilpailee. Pohjoisin seura toimii Kemissä, mutta noin 80 prosenttia lisenssiharrastajista on Etelä-Suomen alueella. Tälle määrälle luistelijoita ohjaajia ja valmentajia on tarjolla 1300, joista 160 on ammattivalmentajia.

- Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla, Kajas-Virtanen kiteytti liiton mission.

Wuorenheimo ja Kajas-Virtanen totesivat kuin yhdestä suusta, että Taitoluisteluliitolla pyyhkii hyvin.

- Menestystä on tullut ja olosuhteet jäähallien puolesta ovat Suomessa hyvät. Meistä kirjoitetaan paljon mediassa ja hyviä asioita tapahtuu.

Ihan murheetonta ei arki kuitenkaan ole. Liitossa mietitään kiivaasti lajin imagoa isossa kuvassa. Poikia ei tahdo saada mukaan toimintaan millään.

- Toimisiko poikien mukaan saamiseksi esimerkiksi oheislajina parkour, Wuorenheimo taustoitti pohdintoja.

Liitossa työskentelee vakituisesti kymmenen henkilöä. Noin 200 vapaaehtoisen ryhmä pyörittää huhtikuun MM-kisat. Jo pelkästään 120 talkoolaista esiintyy kisojen avajaisissa.

- Suomella on historiaa ja osaamista kansainvälisten kisojen järjestäjänä, ja vapaaehtoisten saaminen kisatapahtumiin on helppoa, Kajas-Virtanen kertoi.

Uusi jäähallihankekin on vireillä yhteistyössä Suomen Luisteluliiton kanssa.

- Toivomme, että viimeistään vuoden 2020 aikana kuokka uppoaa maahan. Tavoitteena on rakennuttaa Myllypuroon monitoimikeskus, missä on täysimittainen pikaluistelurata ja kaksi täyttä kaukaloa luistelijoille, peilisalit ja kuntosalit oheisharjoitteluun, Wuorenheimo kertoo.


Voimakolmikko Mila Kajas-Virtanen, Kaisa Arrateig ja Outi Wuorenheimo.

Raju muutos


Muodostelmaluistelun tuoreen Suomen mestarin Helsinki Rockettesin kolminkertainen maailmanmestarivalmentaja Kaisa Arrateig avasi kuulijoille lajin syviä saloja.

Arrateigin johdolla muodostelmajoukkue Rockettes on voittanut maailmanmestaruuden kolmesti (2008, 2010, 2011), ja Arrateig on toiminut 23 vuotta joukkueen päävalmentajana.

- Siirryin suoraan rivistä isoihin saappaisiin valmentajaksi. Opettaja olen ensimmäiseltä ammatiltani, mutta valmentajaksi päätynyt, Arrateig avasi taustaansa.

Tänä keväänä Helsinki Rockettes lunasti Suomen mestaruuden kautta MM-paikan seitsemän vuoden tauon jälkeen.

- Valmennusmetodini on muuttunut pitkän matkan aikana. Kokemus kasvaa ja sitä kautta luottamus omiin ja urheilijoiden kykyihin vahvistuu. Tyylini on muuttunut autoritaarisesta keskustelevammaksi ja nykyisin etenen hyvin paljon urheilijoiden ehdoilla.

- Keskustelen paljon urheilijoiden kanssa. Kysyn miltä tuntuu, onko näin parempi vai miten saisit itsestäsi irti vielä enemmän. Jossain vaiheessa menin jopa liikaa toiseen laitaan. Joukkue tarvitsee valmentajalta myös kykyä asettaa rajoja, tehdä tiukkoja päätöksiä ja pysyä jämptinä. Kyllä se on kultainen keskitie, mikä kantaa.

Lajina muodostelmaluistelu on muuttunut rajusti Arrateigin aikana.

- Taso, jolla muodostelmaluistelijat luistelevat on nykyisin verrattavissa huippuluistelijoihin. Luistelijoiden taidot ovat kehittyneet. Ensin etenimme urheilusta kilpaurheiluun ja sitten huippu-urheiluun, mutta palkkaa tästä ei vielä kukaan urheilijoille maksa. Ammattilaisia ei vielä lajissamme ole.

- Treenaamme joukkueena 20 tuntia viikossa. Meillä on laaja valmennustiimi, johon kuuluu esimerkiksi fysiikkavalmentaja ja luisteluopettaja. Joukkue on kehittynyt koko ajan, ja MM-kisoissa on lupa odottaa menestystä.

Muodostelmaluistelussa on tunnistettavissa esimerkiksi paritanssista ja jäätanssista tuttuja elementtejä. MM-kisoissakin voittajaksi nousee lyhyt- ja vapaaohjelmasta parhaat yhteispisteet kerännyt joukkue.

- Toivottavasti pystymme Helsingissä haastamaan Venäjän joukkue Paradisen. Myös USA ja Kanada ovat lajin huippumaita, Arrateig ennakoi.


Vuosikokouksen puheenjohtaja Kari Mänty ja HUT:n puheenjohtaja Matti Hannula.

   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat