ECA:n varapuheenjohtaja Aki Riihilahti HUT:n lounasvieraana
11.4.2018 20:45 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

ECA:n varapuheenjohtaja Aki Riihilahti HUT:n lounasvieraana

Töölössä ravintola Mamma Rosan kellarikabinetissa lounasti Helsingin Urheilutoimittajien vieraana keskiviikkona 28. maaliskuuta Helsingin Jalkapalloklubin toimitusjohtaja ja ECA:n (European Club Association) varapuheenjohtaja Aki Riihilahti.

Veikkausliigaakin tilaisuudessa sivuttiin, mutta pääpaino oli Riihilahden roolissa Euroopan seurajoukkueiden ylintä päätäntävaltaa käyttävän ECA:n hallituksessa.

HUT:n puheenjohtaja Matti Hannula kertoi tilaisuuden aluksi asuneensa Riihilahden perheen kanssa aikoinaan Pirkkolassa samalla kadulla.

- Akille maistuivat lapsena kettukarkit, ja hänestä tuli Lehtotien paras futaaja, kun minä muutin pois, Hannula vitsaili.

Riihilahti ei tietenkään jäänyt sanattomaksi. Paljastui, että 69 A-maaottelua ja 470 ammattilaisottelua urallaan pelannut sekä erityisen loven Crystal Palacen kannattajien sydämeen tehnyt Riihilahti oli aikoinaan merkittävässä roolissa Hannuloiden pihapiirin omenapuiden tyhjentäjänä.

Nykypäivänä ECA:n hallituksessa Riihilahti pohtii yhdessä Juventuksen ja Real Madridin kaltaisten suurseurojen omistajien ja puheenjohtajien kanssa eurooppalaisen jalkapallon tulevaisuutta. Ihan helppoja haasteita heillä ei ole ratkottavanaan.

- Valtiot omistavat nykyisin seuroja, kuilu rikkaiden ja köyhien seurojen välillä kasvaa entisestään, teknologian kehityksen vaikuttavuutta peliin on vaikea ennustaa, onko pelaajaliikenne vapautumassa ja pärjäävätkö tulevaisuudessa vain suurseurat, Riihilahti maalaili ECA:n pohdinnoissa olevia asioita.

- Nyt tehdään päätöksiä rahanjaosta koskien vuotta 2024, eikä ennustaminen ole helppoa, Riihilahti avasi.


Matti Hannula (vas.) ja Aki Riihilahti

Avoin valtataistelu

Riihilahti kertoo olevansa ECA:n hallituksessa yksinäinen harvinaisuus.

- Yksikään skandinaavi ei ole aiemmin ollut lähelläkään vastaavaa asemaa järjestön hallituksessa.

Ennen HUT:n lounastilaisuutta Riihilahti oli juuri saapunut Roomasta, minne Euroopan suurimmat seurat olivat kokoontuneet yhteistyöjärjestöjen kanssa päättämään esimerkiksi tulevien vuosien kilpailukalenterista.

- Ilmapiiri kokouksissa on ajoittain kylmäävä, kun käynnissä on todellinen valtataistelu, missä tunteita ei peitellä. Ihmiset poistuvat kokouksista harvemmin yhtä aikaa, Riihilahti kertoi.

Viileän tunnelman syy löytyy matematiikasta.

- Kalenterista taistellaan, koska se ratkaisee pelaajien käytettävyyden ja pelipäivillä tienataan rahaa, Riihilahti toteaa.

Esimerkiksi Valioliigassa TV-sopimusten arvo on vuosittain 2,3 miljardia euroa vuodessa, mistä joukkueille jakautuu yli 100 miljoonan euron vuosittain osuus. Voiton tekeminen ei ole silti selvää.

- Kasvavat tuotot hupenevat pelaajien ja agenttien palkkoihin, jotka ovat Englannissa nykypäivänä keskimäärin 71 prosenttia joukkueiden ansaitsemista tuloista, Riihilahti avaa suhdetta ja jatkaa:

- ECA:ssa toiminnan tavoitteena on, että eurooppalaisten seurojen taloudessa olisi joku tolkku. Ihmiset ovat kuitenkin ovelia. He haistavat ja löytävät tiensä hyödyntää pykäliä sääntöjä rikkomatta.

Haasteita lisää myös seuraavan sukupolven asiakaskäytöksen arviointi.

- Haluavatko ihmiset tulevaisuudessa katsoa 90 minuutin otteluita televisiosta, mihin suuntaan digitalisaatio katsojia vie, ja mikä tulee olemaan eSportsin asema? Riihilahti pohti.

Ägä on Euroopassa hallitusjunnu

ECA:n hallitukseen Riihilahti nousi syyskuussa 2015. Viime syksynä hänet valittiin järjestön varapuheenjohtajaksi saatuaan hallitusvaalissa ylivoimaisesti eniten ääniä.

- Tehtävän hoitaminen vie käytännössä yhden päivän työviikostani, mutta olen puntaroinut, että se on panoksen arvoinen, Riihilahti totesi.

ECA:n hallitus ei tee ainuttakaan päätöstä, johon Riihilahti ei olisi antanut mielipidettään.

- Tärkeä tavoitteeni on saada Eurooppa-liigan joukkuemäärä lohkovaiheessa nostettua 64 joukkueeseen. Lisäksi agenttijärjestelmä pitää saada kuriin, Riihilahti listasi.

- Tosiasiassa minulla on vähemmän valtaa Veikkausliigassa kuin Euroopan sarjoissa, Riihilahti sanoi hymähtäen.

41-vuotias ”Ägä” on ECA:n hallituksessa junnu.

- Kollegat siellä ovat pääasiassa 60-vuotiaita miehiä ja melko isolla egolla varustettuja. Oma pelaajaura- ja kokemus Mestarien Liigasta antavat minulle niissä piireissä lisää uskottavuutta tietyissä tilanteissa.

Sisältöosaamisen ja perusteltujen ehdotusten osalta Riihilahti kertoo kokevansa ECA:ssa pätevyyttä. Ihan kaikilta osin ei arki kuitenkaan hallituskavereiden kanssa Euroopassa kohtaa.

- Vähän eri resursseilla mennään. Kysyin vieruskaveriltani kokouksessa, että koska hänen lentonsa lähtee. Hän totesi, että silloin kun hän pyytää sen lähtevän. Totesin, että ehkä me emme sitten jaa taksia lentokentälle.

Herkullisen lounaan nauttineet toimittajat hörähtivät tämän tästä nauramaan Riihilahden värikkäille tarinoille. HJK:n metodi eurokentille havittelusta poikkeaa Riihilahden mukaan melko lailla joistakin eurooppalaisista kollegoistaan.

- Serbialainen strategia on kuulemani mukaan sellainen, missä mennään konkurssiin tai Mestarien Liigaan.

Suomen maajoukkueenkin asemaa eurooppalaisessa jalkapallokeskustelussa sivuttiin.

- Kannan maailmalla ylpeydellä Suomen värejä, eikä maajoukkueen voi sanoa olevan rasite, mutta fakta on, että menestyvän joukkueen markkina-arvoa sillä ei Euroopassa ole, Riihilahti sanoi.

Teksti ja kuvat: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Heinäkuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat