Pormestari Vapaavuori HUT:n lounasvieraana
24.10.2017 17:13 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Pormestari Vapaavuori HUT:n lounasvieraana


Helsingin pormestari Jan Vapaavuori isännöi 5. lokakuuta Suomen 21 suurimman kaupungin johtajien illallistapaamista Helsingissä. Ennen kapinaryhmäksikin nimetyn C21-ryhmän kokousta pormestari ehti kuitenkin lounastamaan Mamma Rosan kabinettiin Helsingin Urheilutoimittajien vieraaksi.

HUT:n puheenjohtaja Matti Hannulan ansiokas alustus ja lounastapaamisen nimeäminen U25-kokoukseksi läsnäolijoiden lukumäärään viitaten aiheutti kellarikerroksessa heti alkuun hilpeyttä.

Pormestari ei jäänyt Hannulaa huonommaksi, vaan osoittautui nopeasti sukkelaksi sanankäyttäjäksi. Keskustelu ja mielipiteiden vaihto olikin läpi lounaan pontevaa ja värikästä. Vapaavuori oli hyvin kartalla kaupunkinsa liikunta- ja urheilupolitiikasta, vaikka tilaisuuden aluksi kutsusta kiittäessään sitä myös hieman hämmästeli.

- Kaupunki ei puuhastele huippu-urheilun kanssa, vaan on laajojen joukkojen liikuttaja. Helsinki panostaa jatkossakin lähiliikuntapaikkojen lisäämiseen ja liikuntaolosuhteiden kehittämiseen, valtion liikuntaneuvostossa ja Helsingin liikuntalautakunnan puheenjohtajana aikoinaan vaikuttanut Vapaavuori linjasi heti tilaisuuden kärkeen.

Kaikki kyytiin

Tilaisuudessa selvisi, että Suuren urheilukirjan johdatuksella Vapaavuoren ja hänen koulukaveriensa yhteiseksi harrastukseksi valikoitui jo lukioaikoina kaukalopallo.

Viranomaisille ei nuorukaisten seuran nimeksi ehdottama Selibaattien Palloseura nimenä kuitenkaan uponnut. Yhtä kirjainta vaihtamalla saatiin kuitenkin aikaan kaikkia osapuolia tyydyttänyt ratkaisu, Selipaattien Palloseura, SPPS.

Pidättäytymistä pormestari ei kuitenkaan suosittele liikunnan osalta kaupunkilaisilleen. Päinvastoin.

- Liikkumattomuus on kansanterveyden ja työhyvinvoinnin kannalta ylivoimaisesti isoin ongelma, jonka merkitys ja vaikutukset kasvavat jatkuvasti. Urheiluväen kannattaisi ottaa asiasta nyt ripeästi koppia, sillä pian sen tekee joku muu taho, Vapaavuori arveli.

- Suomalainen liikuntajärjestelmä toimii erittäin hyvin niiden osalta, jotka se tavoittaa, mutta liian moni putoaa matkasta.Tapahtumia tarvitaan

Pientä huolta pormestarissa aiheutti Suomi 100 -nosteen jälkeinen suurien tapahtumien suvantovaihe kaupungissa. Hän toivottikin naisten jääkiekon ja muodostelmaluistelun MM-kisat 2019 lämpimästi tervetulleiksi Helsinkiin.

- Tulevaisuudessa kaupungit kilpailevat rajusti ihmisten huomiosta, ja esimerkiksi urheilun arvokisat ovat siinä kohtaa arvokas etu. Suurtapahtumat tuovat kaupungille huomioarvoa, ja sitä Helsinkikin haluaa, Vapaavuori kertoi.

Pormestarikaan ei osannut vastata, koska Helsingin olympiastadionilla taas urheillaan.

- Sen hankkeen osalta kaikkien toimijoiden kädet ovat kyynärpäitä myöten ristissä. Varmuutta loppulaskusta ei ole, mutta menot eivät ole pois muusta sportista, Vapaavuori vakuutti.

Hän arveli myös, että jos sote siirtyy pois kaupungeilta, koulut, liikunta ja kulttuuri ovat siinä hötäkässä voittajia.

Pyörällä perille

Lajeista hienoimmaksi Vapaavuori nimesi jalkapallon. Hänessä hurmion aiheutti 1974 MM-kisat ja finaalissa Länsi-Saksalle 1-2-tappion kärsinyt Hollanti.

Oma kaukalopalloharrastus on pormestarilla viime vuosina rajoittunut SPPS:n saunailloissa edustamiseen. Maratonejakin muutaman pinkoneen Vapaavuoren suunnitelmana on kylläkin palata kaukaloon, kun työpaikkakin taas Helsingissä on. Ruumiinrakennekin kuulemma passaa paremmin jäälle.

- Minä kuulun niihin ihmisiin, joille toimintakulttuuri on strategiaa tärkeämpi. Se kulttuuri pitää omalla toiminnallaan rakentaa, Vapaavuori totesi.

Esimerkillä johtaminen voisi tässä tapauksessa tarkoittaa, että Vapaavuori kulkisi työmatkat jatkossa pyöräillen.

- Helsingissä ainoa järkevä ratkaisu liikenteen osalta on toimivan joukkoliikenteen kehittäminen, ja pyöräilymahdollisuuksia tulee edistää kaupungissa voimakkaasti.

- Myös keskustatunnelin mahdollisuuksia pitää kartoittaa edelleen. Ei autoilua voi keskustan alueella täysin kieltää. Ihmisten liikuttaminen mukavasti ja it-alan yhdistyminen ovat tulevaisuudessa mieletön ja jatkuvasti kasvava ilmiö, valtava bisnes, pormestari ennusti.

Hyvin lounaalla viihtynyt Vapaavuori murjaisi lähtiessään vielä viimeiset terveisensä urheilutoimittajille.

- Nyt te varmaan sitten ratkeatte ryyppäämään.

Teksti ja kuvat: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat