Markku Kanerva HUT:n lounasvieraana
20.4.2017 21:55 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva avasi Helsingin Urheilutoimittajille ajatuksiaan.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva tapasi Helsingin Urheilutoimittajien liiton jäseniä lounaalla ravintola Mamma Rosassa maaliskuun viimeisenä päivänä.

Kanerva saapui tilaisuuteen lähes suoraan maajoukkueen ottelumatkalta, missä Suomi kärsi Turkille 2-0-tappion MM-karsinnassa ja harjoitusottelusta Itävaltaa vastaa tuloksena oli 1-1-tasapeli.

- Matkan aikana vaihdoimme avartavia mielipiteitä valmennustiimin kesken. Aina emme olleet samaa mieltä kaikesta, mutta minä päätän, miten Suomi pelaa, Kanerva kertoi.

Kanerva, 52, nousi maajoukkueen päävalmentajaksi joulukuussa 2016 ruotsalaisvalmentaja Hans Backen saatua tehtävästä lähtöpassit. Backen kaudella, joka alkoi tammikuussa 2016, Suomi pelasi yksitoista maaottelua voittamatta peliäkään.

Kanervan alaisuudessa Suomen saldo vuoden 2017 maaotteluista on voitto, tasapeli ja kaksi tappiota. Päävalmentajalla on kuitenkin aikaa parantaa tuloksia, sillä nykyinen pesti on kolmivuotinen, sisältäen option vuoden 2020 EM-lopputurnauksesta.

Maajoukkueen apuvalmentajana profiloitunut Kanerva on kokeillut päävalmentamista vuosina 2011 ja 2015 kuuden maaottelun verran, eräänlaisena Palloliiton hätävarana. Nyt aika oli Kanervan mukaan kypsä hänen päävalmentajakaudelleen.

- Yhteistyö pelaajien kanssa on se, mikä minua valmentajana motivoi. Valmentaminen on jatkuvaa oman tiedon ja pelifilosofian päivittämistä. Olen avoin muuttamaan käsityksiäni, elän hetkessä ja visioin mielelläni tulevaisuutta, Kanerva avasi ajatuksiaan.

Prioriteetit puntarissa

Kanervan valmennustiimiin kuuluvat Simo Valakari ja Antti Niemi. Aluksi mukana ollut Jonatan Johansson jätti tehtävänsä huhtikuussa siirtyessään skotlantilaisseura Glasgow Rangersin apuvalmentajaksi. Maajoukkueen videoanalyyseistä vastaa Henri Lehto, ja vastustajan pelitapaan perehtyy Toni Korkeakunnas.

Päävalmentaja puhuu modernista valmentamisesta ja kertoo, että maajoukkueen taustatiimin lisäksi Jyrki Heliskoski on ollut hänelle tärkeä tukija.

- Jokaisella valmentajalla pitäisi olla oma mentori, jolle saisi kertoa omista tunteistaan.

Kanerva käytti runsaasti aikaa esitellessään maajoukkueen aikataulua maaliskuun ottelumatkalla. Selvisi, että Suomi harjoitteli leirillä kerran päivässä. Minkälaista pelitapaa Kanerva tiimeineen ehtii ja haluaa joukkueeseen juurruttaa?

- Meillä on niin vähän yhteisiä harjoituksia, joten täytyy tarkasti puntaroida ja priorisoida, mihin asioihin keskitymme, Kanerva totesi ja jatkoi:

- Vaikka mutaa tulisi niskaan ja kritiikki olisi aiheellistakin, niin oma ja tiimin usko hyviin tuloksiin on tärkeintä.

Siksipä otti korvaan, kun päävalmentaja puhui 2018 syksyllä alkavasta UEFA Nations League -maajoukkueturnauksesta Suomen ”onnenkorttina” ja ”takaporttina” vuoden 2020 EM-kisoihin. Kisoihin, jotka ovat Huuhkajien päätähtäin Kanervan valtakaudella.Maalintekoon tarvitaan pallo

Kanerva kertoi, että murtautuakseen maalintekoon Suomi tarvitsee pallonhallinnan, mutta sen toteutuminen edellyttää riittävää määrää pelaajia oikeille etäisyyksille, riittävän lähelle palloa. Näin ei Suomen pelissä tällä hetkellä tapahdu, mutta päävalmentaja aikoo painottaa puolustuspelin organisoimista.

- Olisi aika rohkeata keskittyä vain hyökkäämiseen. On ihan sama, mitä on painotettu ja harjoiteltu, jos emme saa palloa.

Suomi on FIFA-rankingin sijalla 97 (tilanne 20.4.) ja kohtaa kesäkuussa Turussa ystävyysottelussa Liechtensteinin saman rankingin sijalta 189. Siitä A-maajoukkueemme siirtyy Tampereelle, missä pari päivää myöhemmin MM-karsinnassa vastaan asettuu 152 sijaa Liechtensteinia korkeammalla oleva Ukraina. Mikä on harjoitusottelun tavoite?

- Pääsemme ehkä kehittämään omaa hyökkäyspelaamistamme, Kanerva perusteli.

Kanervalta kysyttiin, miksi niin moni Suomen pelaaja esiintyy maajoukkueessa vaisusti, vaikka samaan aikaan seurajoukkueessa kulkee.

- Pelaajat eivät onnistu sopeuttamaan pallokosketustaan ja askelfrekvenssiään muuttuviin olosuhteisiin. Onko niin, että esimerkiksi liukkaalla kelillä taito ei riitäkään, kun syötöt menevät puoli metriä väärään suuntaan? hän pohti ääneen.

- Vai onko vika keskittymisessä?

Kanerva arvelee, että ulkomaisissa seurajoukkueissa vahvat pelaajat saavat suomalaiset kollegansa loistamaan.

- Maajoukkueessa monelle pelaajalle on tarjolla seurajoukkuetta suurempi rooli. Onko se sitten liian iso paikka, mikä osaltaan johtaa alisuorittamiseen? hän pohti.

Tietoa saatavilla

Kanerva kertoi, että saatavilla oleva datavirta pelistä on valtava, mutta epäselväksi jäi, mihin asioihin Suomen valmennustiimi nykyisellään huomionsa kohdistaa.

- Pelkästään statistiikkaa katsomalla voi tulla tulkintavirheitä. Tilastot ovat osa valmennuksen kokonaisuutta, Kanerva sanoi.

Jotta data muuttuisi Suomelle tulevaisuudessa suotuisammaksi, päävalmentaja kaipaa lasten valmennukseen lisää pätevöityneempää väkeä.

- Pelaajakehityksessä ei ole pikavoittoja saatavilla, vaan tason nosto tapahtuu kasvattamalla nuorten pelaajien taitotasoa laadukkaassa seura-arjessa.

Kanerva ei suosittele nuorille pelaajille suin päin säntäämistä ulkomaan kentille, vaan painottaa puntaroinnissa peliajan merkitystä.

- Myöskään nuorennusleikkaus ei ole maajoukkueessa mikään itsetarkoitus, vaan nuoria pelaajia nostetaan mukaan joukkueeseen, kun he yltävät tasolle, jossa nykypelaajan haastaminen on realismia. Pelaajia ei vaihdeta syntymävuoden perusteella, vaan osaamisen mukaan.

Jälkiruuan aikana päävalmentaja paljastaa kuulijoille irtautuvansa jalkapalloarjesta golfin ja tenniksen avulla.

- Maajoukkuevalmentajan tehtävästä on harvemmin eläkkeelle jääty, joten kyllä omatkin ambitioni valmentajana ovat tulevaisuudessa seurajoukkueen puolella. Valmentamisen suola on päivittäinen toiminta joukkueen kanssa.

Teksti ja kuvat: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat