Rauste kaipaa toimittajilta vaivannäköä
7.4.2009 19:01 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat Varatuomari Olli Rauste kaipaa toimittajilta uutteraa faktojen kaivamista dopingtapausten uutisoinnissa. Helsingin urheilutoimittajat ry:n lounastilaisuudessa 14. huhtikuuta 2008 puhuneen Rausteen mukaan urheilujärjestöt toimivat dopingtapausten yhteydessä monesti väärin eivätkä noudata edes omia sääntöjään.
Rauste on auttanut muun muassa ampumahiihtäjä Kaisa Varista hänen taistellessaan kilpailuoikeuksiensa puolesta. Variksen asiaa käsitellään seuraavan kerran Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n omassa tuomioistuimessa.
- Minulla itselläni on näissä asioissa maailmanparantajan motiivi, Rauste sanoi. Hän on kansainvälisesti arvostetuimpia urheiluoikeuden suomalaisasiantuntijoita. Hänet valittiin urheilun kansainvälisen vetoomuslautakunnan CAS:n välimieheksi vuonna 1995.
Rauste arvioi urheilujärjestöjen jakavan tiedotusvälineiden kanssa saman intressin dopingtapausten julkituonnissa.
- Mediassa mikään muu ei myy niin hyvin kuin jatkokertomus dopingista. Järjestöillä puolestaan on sellainen ajattelutapa, että mikään muu ei ole pahempi syytös kuin se, että syytetään dopingin salailusta. Niinpä niillä on tarve saada käry julkiseksi, Rauste kuvasi.
Käryn aikainen julkistaminen on monessa tapauksessa vastoin kansainvälisiä dopingsäädöksiä, sillä niiden mukaan käry ei ole julkinen ennen kuin urheilijaa on kuultu.
- Tämä ei toteudu käytännössä, ja virallisesta käsittelystä tulee teatteria.
Variksen tapaukseen liittyen Rauste kritisoi muun muassa IBU:a, joka antoi julkisuuteen tietoa muun muassa seitsemän päivän säännöstä B-näytteen analysoinnissa. Tai myös kymmenen päivän säännöstä. Rausteen mukaan tuollaista sääntöä IBU:lla ei ole, ja sen toimittajatkin olisivat voineet tarkistaa. Nyt tiedotusvälineet luottivat IBU:n edustajan puheisiin ilman kritiikkiä.
Rauste sanoi, ettei tiedä, onko Kaisa Varis käyttänyt kiellettyjä aineita. Hän sanoi elävänsä asianajajana niin, että luottaa edustamansa urheilijan sanaan. Varis on kertonut Rausteelle, ettei ole käyttänyt urheilussa kiellettyjä aineita.


Teksti: Kaija Yliniemi

   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat