Digitaalista museokamaa - Urheilumuseo nousee kesällä renkaille
31.1.2017 17:51 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Urheilumuseo muutti Olympiastadionin peruskorjauksen alta väistötiloihin Helsingin Kalasataman kortteliin joulukuussa 2015. Helsingin Urheilutoimittajat vieraili siellä 23. tammikuuta.

Yläkuvassa: Urheilumuseon tuottaja Matti Hintikka (vas.), johtaja Pekka Honkanen ja tutkimuspäällikkö Ossi Viita (oik.) ottivat toimittajat iloisesti vastaan.


Museossa on toimittajille arvokasta varmaa tietoa saatavilla hyllytolkulla, vaikka aineistojen digitointi käy kiivaana sielläkin.

Tutkimuspäällikkö Ossi Viita kertoo vieraileville toimittajille, että museon väliaikaistila on toimittanut aikoinaan myös makkaratehtaan ja sota-arkiston virkaa.

Hyllyihin on Urheilumuseon muuttokuormasta purettu noin 1200-1300 metriä arkistomateriaalia. Urheilumuseon silmäterä eli varsinainen näyttely loistaa tosin tilojen rajallisuuden vuoksi poissaolollaan.

- Käsikirjasto on väistötiloissakin kattava, tuottaja Matti Hintikka huomauttaa ja jatkaa:

- Tiedonpuutteeseen on urheilutoimittajille apua ja varmistettua tietoa saatavilla. Täällä on hyllyt pullollaan juttuideoita.

Muuttopäivä auki

Kirjaston tietopalvelu on pienehköjen toimeksiantojen osalta maksuton, ja henkilökunta ratkoo visaisia pulmia innolla. Kokoelmapalveluun pääsee arkisin tutustamaan henkilökohtaisesti.

- Kanta-asiakkaitakin meillä käy päivittäin, Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen kertoo.

Urheilumuseon paluu Olympiastadionille uusittuihin tiloihin venyy ainakin vuoteen 2019.

– Mekin olemme asiassa lähes mediatietojen varassa, Honkanen harmittelee tiedonkulun haastavuutta.

Uusittavalle Olympiastadionille on suunniteltu museoaineistolle tarpeelliset paloturvalliset tilat ja elektroninen lämpötilan- ja kosteudenseuranta. Uutta vuokrasopimusta ei tiloista ole vielä solmittu.

- Olemme kiinnostuksella seuranneet Helsinki Garden -hankkeen etenemistä. Sinnekin on näyttelytiloja tulossa, Honkanen tietää kertoa.

Nykypäivän metodit

Tuottaja Hintikka kertoo, että Urheilumuseon kirjastossa on kattavasti tarjolla suomalaisia urheilulehtiä ja -kirjallisuutta 1800-luvulta alkaen

- Kahvipöytään en kuitenkaan laita tätä nidettä nyt kiertämään, Hintikka toteaa ja palauttaa Urheilulehden kaikkien aikojen ensimmäisen numeron hyllyyn. Vieraita naurattaa.

Vaikka museossa ollaan, työskentelymetodit ovat tätä päivää. Tai siihen ainakin pyritään.

- Päivän sana on aineistojen digitointi, tutkimuspäällikkö Viita kertoo.

Urheilumuseo on asiassa kansainvälistä kärkeä perässä. Esimerkkinä Viita mainitsee valokuvat.

- Museon kokoelmissa on 300 000 valokuvaa, joista vasta noin 35 000 on digitoitu.

- Liikkuvan kuvan digitoimista hidastavat tekijänoikeusongelmat. Lisäksi se vaatii erikoisosaamista ja uusia tallennusmuotoja, tutkimuspäällikkö avaa haasteita.

Museoväki muistuttaa, että arkistoista on jo nykyiselläänkin moneksi, ja isoilla urheiluseuroilla alkaa olla painetta tuoda historiaansa esille.


Kuvateksti: Tuottaja Matti Hintikka esitteli Urheilumuseon tuottamaa materiaalia. Urheilumuseo on laatinut vuodesta 1992 lähtien Suomen olympiajoukkueen viralliset esitteet.

Urheilumuseo renkailla

Kun kansalaiset eivät pääse museoon, on museo päätetty viedä kansalaisten luokse. Ensi kesänä Suomen maanteillä ja suurten urheilutapahtumien yhteydessä on mahdollista kohdata Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue.

- Olympiastadionilla museokävijöiden määrä oli vuosittain noin 22 000 ihmistä. Rekkanäyttelyn tulevan kesän kävijätavoite on 40 000 henkilöä, Honkanen kertoo.

Rekkakiertueelle johtaja lupaa nähtäväksi suomalaista olympiahistoriaa, jonka roudaaminen ympäri maan tulee olemaan ainutlaatuinen hanke.

Tutkimuspäällikkö Viita huomauttaa, että uutta materiaalia museolle siunaantuu useimmiten yksityishenkilöiden vinkkipuheluiden avustuksella.

- Saavumme kohteeseen pakettiautolla ja perehdymme aineistoon. Siinä on yleensä melkoinen setviminen, mitä se sisältää, ja voimmeko ottaa sen vastaan, Viita kertoo.

Moni paikalla oleva toimittaja huokaisee helpotuksesta, kun selviää, että 2014 menehtyneen nyrkkeilyyn erikoistuneen urheilutoimittaja Ilmo Lounasheimon kirjeenvaihto ja muistelmat ovat jo turvassa Urheilumuseon arkistoissa.

- Materiaalin suhteen pitää tehdä valintoja, Viita kertoo realismista.

Aika paljon on pystytty myös säästämään.

Väliaikaisvarastoissa, kuten Kansallismuseon holvissa, mahdollisuuttaan päästä näytille odottaa noin 35 000 suomalaisen urheiluhistorian tarinaa kertovaa esinettä ja tekstiiliä.


Kuvateksti: Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen on intohimoinen Manchester Unitedin kannattaja. Honkasen työhuoneen seinää koristaa hänen henkilökohtaisen arkistonsa kruununjalokivi: Yhteiskuva Sir Alex Fergusonin kanssa.

Teksti ja kuvat: Taru Nyholm


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat